Diskuse s wikipedistou:Dodo~cswiki/Archiv/4

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Co udělat, abychom tu Byzanc uzavřeli[editovat zdroj]

Pane kolego, sjednotil jsem celý text, opravil překlepy a pravopis a teď jde o tu tabulku. Nechtěl byste se toho ujmout? Bylo by skvělé, kdybychom tu Byzanc měli už v definitivní podobě a mohli ji dát mezi doporučené články. Srdečně zdravím. Jirka O. 22:09, 23. 11. 2005 (UTC)

Dodo, díky za provedenou úpravu, takhle je to určitě lepší. Asi vás teď trochu rozzlobím svou "nevděčností", protože chci požádat ještě o něco (lépe řečeno se na něco zeptat). Jde mi o to, zda by text nemohl jít souběžně vedle tabulky, aby v tom článku nebyla taková proluka. Vím, že by se asi muselo něco udělat i s obrázky a že to nebude lehké. Na druhé straně je ten článek teď opravdu důkladný, takže by mu slušelo, kdyby byl i graficky na výši – a to zvládnete jedině vy. Navíc mám na vás ještě něco. Na en: se nachází mapka perské říše, kterou bych docela rád umístil do svého (stále nedodělaného) článku. Předělat zde popisky do češtiny je nad moje síly – aspoň zatím (stále se však učím :-)). Kdybyste mi s tím pomohl, třeba bych dostal zase chuť ten článek dodělat. S díky Jirka O. 10:50, 24. 11. 2005 (UTC)
Nerozumím tomu "text souběžně vedle tabulky, aby v tom článku nebyla proluka" - rád pomůžu, ale zatím mi to nedochází. Tzn. rozdělit tabulku, aby příslušná část byla vždy u dané části dějin? V každém prohlížeči to totiž dopadne jinak: kvůli rozlišení monitoru a uživ. nastavením. Popisky v mapce perské říše jsem předělal, pokud jsem někde udělal chybu, něco opomněl nebo z neznalosti uvedl chybný název, prosím, napište. Na dodělaný článek se samozřejmě těším... a je mi velkou radostí, že mezi nejlepší články budou patřit právě ty ze starověkých dějin. --Dodo 17:50, 24. 11. 2005 (UTC)
Já jsem se asi špatně vyjádřil – myslel jsem to tak, zda by nemohl text jít vedle tabulky s chronologií jako třeba u infoboxů. Ale patrně to nepůjde, když se na to tak koukám. Jirka O. 21:31, 24. 11. 2005 (UTC)
P.S. Ještě jednou Vám děkuji.
Omlouvám se, zda to stále nechápu: jde jen o to, aby datum bylo ve stejné výši jako text? --Dodo 21:39, 24. 11. 2005 (UTC)
Původně byla tabulka (ještě předtím, než ji Di zásadně rozšířila) napravo a vedle ní šly jednotlivé podkapitolky textu hesla Byzantská říše. Pak se tabulka rozšířila a táhla se po celé šíři stránky. Teď byla marginalizována, táhne se u levého okraje a napravo není nic – text podkapitolek o dějinách začíná až pod ní. Chtěl jsem jen vědět, zda by nešlo obnovit ten původní stav, byť třeba tak, že tabulka zůstane zarovnána doleva a text podkapitolek, dosud pod tabulkou, poběží vpravo. Hezký zbytek večera. Jirka O. 23:09, 24. 11. 2005 (UTC)
P.S. Moje chyba byla, že já jsem v souvislosti s tabulkou myslel stále na Byzanc, ale protože jsem Vás pak požádal o tu Persii, tak se to nějak zamotalo. Jinak já Vaše mapky považuji za mimořádně zdařilé, ať už jde o Byzanc, nebo teď o tu Persii, a Macronyxovy námitky nechápu. Když jsem v diskusi o nominaci Byzantské říše [1] mezi nejlepší články před časem uvedl, že souhlasím s přednesenými připomínkami, myslel jsem připomínky Jana Spousty, nikoli Macronyxe.
Aha, už rozumím. U mě (Mozilla, Opera) se tabulka zobrazuje správně, problém je s MSIE (jak teď vidím). Zkusím zjedant nápravu, snad i někdo pomůže... Díky za poznámku o mapkách. --Dodo 06:47, 25. 11. 2005 (UTC)

jedna diskuse[editovat zdroj]

viz diskusi o kategorizování článku Ásastrú cs:Kategorie diskuse:Náboženství#Pohanství, mytologie, a další pojmy, -jkb- 14:59, 24. 11. 2005 (UTC)

Dodo, ještě jednou děkuji za ochotu a snahu pomoci. Mám na vás, jak doufám, poslední prosbu, protože jinak už bych se musel stydět. Dodělávám teď "sásánovskou" část hesla Perská říše a potřeboval bych mapku i tam - aby si čtenář učinil představu o geografii. Jedna taková je na de:, kde je vidět i Byzanc a celá západní Evropa. Jestli si pro to někdy uděláte čas, posloužíte dobré věci a opět ukážete, jak skvěle umíte mapky dělat :-). Jirka O. 21:32, 26. 11. 2005 (UTC)

P.S. Pokud jde o MJ v perské říši (i jinde), poslal bych vám je, pokud ovšem budete souhlasit, že tu mapku uděláte, mailem.

Mapku můžu udělat, už jsem se na ni včera díval, jen bych rád sehnal od toho člověka, co ji vytvářel, původní mapku bez názvů - na tom reliéfním povrchu se to bude dělat hodně špatně - nejdřív vymazat, potom vložit český název. Mohl byste se zeptat (Vaší němčině věřím více než své) kolegy de:User:Captain Blood, zda nemá někde uloženou tu mapku bez názvů, resp. mapku v nějakém formátu, který používá vrstvy (např. Photoshop), aby se to lépe předělalo do češtiny? Docela rád bych přišel na to, jak tyhlety mapky vyrábět - ono by se to pro spoustu historických celků hodilo, moci si sám nadefinovat teritorium apod. To by Captain Blood mohl taky vědět, protože k tomu zjevně použil nějakého mapkoidního programu a nikoli jako já prostého graf. editoru. Mapku jinak rád udělám, ač mi teď zcela nedochází, co je "MJ v perské říši". Domluva možná o dalším průběhu na email. --Dodo 22:02, 26. 11. 2005 (UTC)
Ok, děkuji, uživateli jsem napsal ([2]). Za zkratku "místní jméno" (MJ) se omlouvám, je pro mne tak samozřejmá, že ji užívám automaticky. Poslal bych vám seznam, kde by například bylo – Nischapur = Níšápúr, Sagros Gebirge = (pohoří) Zagros, Elburs = Elborz, Hira = Híra atd. Poslal bych vám to v připojeném dokumentu, protože v mailu mi nefungují háčky. Ještě jednou díky za ochotu. Jirka O. 12:58, 27. 11. 2005 (UTC)

Dodo, odepsal mi ten německý uživatel – mapka bez popisků je zde. Doufám, že se na Wikipedii nebudete zlobit dlouho, jste tu potřeba!!! Jirka O. 20:21, 10. 12. 2005 (UTC)

Čarodejnice[editovat zdroj]

Nazdar, dnes (27.11.) tu kolem 17:20 začal někdo upravovat čarodejnice, zejmena v rocích jako 1464 atd., napřed IP 81.19.34.170, potom kolega Wikipedista:Anadii. Dle mne je asi nutno mrknout se na ty zmeny, u nekterých to pak zkrátit a převzít potřebná fakta někam do článku, ovšem to není něco pro mne. Dík, -jkb- 17:27, 27. 11. 2005 (UTC)

Pokusil sjem se článek opravit alespoň v hrubých nárysech; jsem otevřený dalším návrhům, co s tím. --Dodo 22:22, 27. 11. 2005 (UTC)

KDU-ČSL[editovat zdroj]

Mohl bych poprosit o vyjádření? Diskuse:Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová Cinik 09:16, 29. 11. 2005 (UTC)

V současném stavu nepovažuji článek za POV a zároveň jej považuji za faktický a vyvážený. K diskusi však nic nemám. --Dodo 09:36, 29. 11. 2005 (UTC)


Šlo by to hodit do diskuse toho článku? Děkuji. Cinik 09:55, 29. 11. 2005 (UTC)

Zdravím,

narazil jsem na vaše články týkající se adventu. Bylo zajímavé se něco dozvědět o svádcích z tohoto období. Pokud je ale článek krátký a splňuje příznaky pahýlovitosti, přidávejte na jeho konec {{pahýl}} či {{Křesťanský pahýl}}. Já jsem v situaci, kdy si mysím, že k daným tématům se dá napsat více (čili chtěl jsem více informací získat), ale naplnit ty články nesvedu. S pozdravem PaD 10:43, 30. 11. 2005 (UTC)

Vážený kolego, znám charakteristiky pahýlu. Existují ale encyklopedická hesla, která není možné obsáhle pojednat, protože třeba víc zásadnějších informací není, a tudíž naplnit ty články o moc více není možné. Pahýly to v případě onoho adventu opravdu nejsou. K tomu, aby některá hesla byla dostatečně obsáhlá a přitom dobrá, mohou být i krátká. --Dodo 12:18, 30. 11. 2005 (UTC)

Mě se zdá, že nerozšiřitelné články tohoto rozsahu se mají sloučit. Přišlo by se sice o šablonu {{Advent a Vánoce}}, ale sám cítíte, že všechny slinkované články v této šabloně do ní nepatří. Jinak by jste dal šablonu i k Janu Evangelistovi, ale ten má svátek i 26.září, což se nehodí. Naproti tomu ze sloučeného článku bych viděl odkaz na Jana Evangelistu rád. PaD 13:04, 30. 11. 2005 (UTC)

Můžete to uvést k obecné diskusi, nesouhlasím však s názorem, že stručné encyklopedické heslo není dlouhodobě žádoucí. Šablona u Jana Evangelisty zatím není, protože heslo k tomu není upraveno. Krom toho sv. Jan nemá svátek 26. září. V šabloně jako zvláštní svátek nutně být uveden nemusí. Liturgický rok se snažím zpracovat už delší dobu a snažím se k jednotlivým heslům shromáždit, co má význam. Encyklopedie má být především informativní - a to daná hesla zatím jsou. Krátkost není handicap. --Dodo 13:09, 30. 11. 2005 (UTC)

Je žádoucí, ale nevím, proč se bráníte označení pahýl. To je pouze informace, že takto podané heslo se může ještě rozšiřovat = pokud někdo má další informace, tak ať se s nimi podělí. Obrázek by takovému heslu taky neuškodil. Ad 26.září: vycházel jsem z toho, co je psáno v hesle.PaD 13:25, 30. 11. 2005 (UTC)

Bráním se označení pahýl, neboť u těch článků, ke kterým jste jej dal, jsem přesvědčen, že je již příliš rozšířit nejde a že to ani není nutné. To je jediný důvod. 26. září ano: ale je tam také uvedeno, že v pravoslavné církvi, což je mimo okruh liturgického roku v západní tradici, o němž je zde řeč. --Dodo 13:31, 30. 11. 2005 (UTC)
Ještě poznámka: jediné, co tvrdím, je, že "pahýl" označuje nehotový článek - tudíž je tam prosba o dopracování. U zmíněných článků však prosba o doplěnní není namístě, protože článek je v podstatě kompletní. --Dodo 14:01, 30. 11. 2005 (UTC)

OK, nebudu Vám zasahovat do článků. Mohu Vás však požádat o to abyste přidal na konec ještě šablonu {{Liturgický rok}}? A nebo jí jinde odebral... aby se ráz dikutovaných článků sjednotil? Díky a s pozdravemPaD


Článek Byzantská říše byl dán do hlasování. Wikipedie:Nominace nejlepších článků Cinik 12:38, 30. 11. 2005 (UTC)


Oktáv - interwiki[editovat zdroj]

Ještě dotaz - nešlo by u článků dělat interwiki? Pro teologicky nevzdělaného jedince může být problém ho udělat, přece jen, většina laiků netuší, jak se německy či anglicky řekne Oktáv Narození Páně... Cinik 13:50, 30. 11. 2005 (UTC)

Principielně šlo. Jiné wiki ovšem toto heslo zatím nemají, interwiki tudíž neexistuje. Anebo jsem to nenašel. --Dodo 14:01, 30. 11. 2005 (UTC)


Lake Geneva, no, nesmyslný bych neřek' :-)[editovat zdroj]

Dobrý den, no, on ten anglický název Lake Geneva až tak nesmyslný není, ta angličtina je tam nejčastějším jazykem hned po domácí francouzštině:-) wiki-vr 10:51, 1. 12. 2005 (UTC)

Máte pravdu, že angličtina je ve Švýcarsku velmi rozšířená (mezi frankofony 52% [3]). Nicméně to není domácí jazyk (podobně bychom mohli tvrdit, že v ČR je angličtina či němčina je druhý nejrozšířenější jazyk, a kvůli tomu uváděli: "Labe, anglicky the Elbe River a německy Elbe". Proto mi to nepřijde na místě, angličtina ve Švýcarsku není domácí jazyk: o to mi šlo. --Dodo 11:38, 1. 12. 2005 (UTC)
U Labe samozřejmě má smysl v úvodním odstavci uvádět němčinu, protože Labe Německem protéká. Stejně tak má smysl uvádět německé názvy u těch českých měst, která byla dříve osídlena silnou německou menšinou, například Falkenau an der Eger, tedy Falknov nad Ohří, od roku asi 1948 Sokolov. A o Dunaji už vůbec nemluvím, ten se vine řadou zemí, kde se hovoří řadou jazyků a každý ten jazyk má své vlastní pojmenování řeky. --Luděk 11:52, 1. 12. 2005 (UTC)
Pokud něco podobného platí (a o angličtině) i u Ženevského jezera, pak ať tam klidně ten název zůstane:-). --Dodo 12:17, 1. 12. 2005 (UTC)

Kategorie Jezuité[editovat zdroj]

Proč kategorii jezuité, když tu máme kategorii Tovaryšstvo ježíšovo?? Nebo to alespoň hodit pod ni (ale pak tam dát i těch hezkých pár ostatních)... Cinik 13:18, 1. 12. 2005 (UTC)

Omlouvám se, nevšiml jsem si. Opravím. --Dodo 13:19, 1. 12. 2005 (UTC)
Všechno je v pořádku... :-) Cinik 13:21, 1. 12. 2005 (UTC)

Kolego, zastavte s tím Iuliem. K přesunu nebyl mezi wikipedisty koncensus. Díky. --Miraceti 12:24, 3. 12. 2005 (UTC)

Ano, ale kdy a na základě jakých argumentů? Ptal jsem se na to asi před půl rokem a pokud se opravdu domníváte, že zažité v češtině je Julius, pak mě opravte. --Dodo 12:32, 3. 12. 2005 (UTC)

Děkuji za opravu toho odstavce, který jsem přidal k INRI. Rád bych Vám pomohl, ale mé znalosti z oblasti náboženské nauky končí někde u mám pocit a někde jsem slyšel v lepším případě o tom jsem se bavil s otcem selesianem. Hodně sil do další práce a nenchte se občasnými diskusemi vyvést z mýry. Pokud se o něčem disutuje, tak to znamená, že si toho lidé všímají a je lepší vést diskusi, než nemít zpětnou reakci. S pozdravem PaD 19:52, 3. 12. 2005 (UTC)

Clemont Clermont[editovat zdroj]

Dobrý den. Obracím se na Vás jako na autora hlavní části hesla Seznam koncilů a synod. Zdálo se mi, že je tam překlep ve slově Clermont (Clemontská synoda 1095). Díval jsem se do francouzské wikipedie a fr:Clémont je nějaká vesnička. Ale pak jsem se podíval ještě na jejich seznam koncilů v Clermontu fr:Conciles de Clermont a tam jsou ty roky zase úplně jinak. Možná to má nějaký hlubší smysl? Jsem z toho zmaten, bojím se opravit něco, čemu nerozumím. Můžete prosím překontrolovat svůj originální pramen?--Lsla 00:08, 4. 12. 2005 (UTC)

Pravdivá církev Ježíše[editovat zdroj]

Vážený kolego, je to asi hodně nevděčné, ale mohl byste se, prosím podívat na Pravdivá církev Ježíše? Jestli na to nemáte chuť, tak už asi nikdo a do týdne to smažeme. Díky. --Miraceti 21:13, 5. 12. 2005 (UTC)

Ciao! Sono un utente della Wikipedia italiana e avrei bisogno del tuo aiuto: sto pensando di scrivere un articolo sul compositore Pavel Staněk e sulla sua composizione intitolata Čtvrtstoletí v jedonm meště. Il problema è che non so esattamente cosa significa il titolo della composizione (un quarto di secolo in città?) e - soprattutto - vorrei sapere come si pronuncia correttamente Čtvrtstoletí v jedonm meště?? Spero che potrai aiutarmi (se poi sai indicarmi la pronuncia secondo l'alfabeto fonetico internazionale sarebbe fantastico!) A presto! :) --it:Fredericks (msg) 13:44, 9 dic 2005 (CET)

PS. Se preferisci, rispondimi pure in inglese ;)

La composizione è intitolata (un po' differentemente da quello che scrivi) Čtvrtstoletí v jedonm meště, ciò significa Un quarto di secolo in una città e si pronuncia "tʃtvrtstolɛtiː v jednom mɲescɛ", se non mi sbaglio con questo alfabeto fonetico IPA. Con piacere, Dodo 13:38, 9. 12. 2005 (UTC)
Grazie mille, sei stato gentilissimo! :)) --it:Fredericks (msg) 23:44, 9 dic 2005 (CET)

Wikiportál[editovat zdroj]

Ahoj! Podle Vašich editací soudím, že se chystáte využívat připravenou šablonu pro portály. Chtěl bych Vás jen upozornit, že jsem byl nucen před chvilkou mírně změnit návod na její využití (problémy interwiki vs. roboti a řazení v kategoriích). Buďte proto, prosím, opatrný. --Miraceti 10:07, 10. 12. 2005 (UTC)

Zdravím[editovat zdroj]

Mohl byste se porsím kouknout na změny v článcích Čarodějnické procesy a Malleus maleficarum? Cinik 08:35, 12. 12. 2005 (UTC)