Diskuse s wikipedistkou:Czeva/Archiv4

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Otázka od wikipedisty Garant N (10. 9. 2020, 14:23)

Dobrý den, když nyní po registraci, udělám opravy a doplňky nějakého hesla, zůstanou ve wikipedii, nebo po čase zmizí? Nerad bych dělal zbytečnou práci. Děkuji. Garant N --Garant N (diskuse) 10. 9. 2020, 14:23 (CEST)

@Garant N: Dobrý den, děkuji za dotaz. Z Wikipedie zmizí jen to, co vymaže jiný wikipedista: zůstávají i úpravy, které udělají uživatelé bez registrace. Běžně se mažou pouze takové úpravy, které odporují pravidlům Wikipedie, například vandalismy, neověřitelné informace bez uvedených zdrojů, promo, subjektivní formulace apod., primárně se předpokládá dobrá vůle. Věřím, že mnoho užitečných informací najdete v seznamu nápovědy, kterou jsem nyní vložila na Vaši diskusní stránku. --Czeva (diskuse) 10. 9. 2020, 17:28 (CEST)

Otázka od wikipedisty JindřichP (18. 9. 2020, 15:55)

Dobrý den, na co všechno o wikipedii mi budete odpovídat? --JindřichP (diskuse) 18. 9. 2020, 15:55 (CEST)

@JindřichP: Dobrý den, děkuji za dotaz. Na cokoli o Wikipedii či dalších projektech Wikimedia, co budu vědět, případně zavolám na pomoc někoho z kolegů, kdo by to mohl vědět lépe než já. --Czeva (diskuse) 18. 9. 2020, 17:15 (CEST)

Otázka od wikipedisty Ladislavbilek (23. 9. 2020, 21:37)

Zdravím Vás, jmenuji se Ladislav Bílek, je mi 86 let a již dlouho brázdím stránky internetu.. Mnoho jsem již nalezl, ale protože jsem zvědavý, tak stále hledám, jak život přináší nové a novější věci.Zajímá mě genealogie a proto se ptám, zda má Wikipedie přístup i do matrik, či do farních knih..Nejde o obecnou zvědavost, ale o "dějepis" mé rodiny.Došel jsem až k roku 1735,dále prý matriky v knihovnách nejsou. Co Vy na to? --Ladislavbilek (diskuse) 23. 9. 2020, 21:37 (CEST)

@Ladislavbilek: Dobrý den, děkuji za dotaz. Wikipedie v zásadě zpracovává pouze to, co už někdo někde publikoval, ale nesmí z důvodů zachování autorských práv kopírovat doslova nic, co není alespoň 70 let po smrti autora. Wikipedie je pouze výsledkem práce dobrovolníků, přístup do genealogických databází tedy jako taková ani mít či využít nemůže – vždy jen tak, že tam vyhledá informaci uživatel (neboli editor či wikipedista) a v článku ji použije. Na Wikipedii tedy najdete pouze to, co někdo někde našel napsané a parafrázovaně to přepsal do článku na Wikipedii, ideálně s referencemi o tom, odkud tato informace pochází. Při hledání dalších informací o objektu je dobré se podívat dolů v článku obzvláště do sekcí Reference a Litreratura, kde se často nalézají odkazy na další místa, kde si lze o tématu více přečíst (články, knihy, webové stránky, pdf dokumenty apod.). Pod nimi bývá hlavně u významných lidí, míst apod. také často sekce tzv. Autoritních dat, kde je opět celá řada odkazů na databáze (příklad obojího: Karel Čapek). Co by Vás mohlo kvůli rodokmenům zajímat, je nástroj Entitree, jenž pracuje s Wikidaty ("bratrem" Wikipedie) a zobrazuje genealogický strom o lidech, o kterých existuje na Wikidatech záznam (příklad zde, dál můžete rozklikávat historii rodiny směrem nahoru, do minulosti).
Další informace o Wikipedii nyní můžete najít v tabulce, kterou jsem vložila na Vaši diskusní stránku. Doufám, že se Vám alespoň nějaké informace z mé odpovědi budou hodit, případně se dál ptejte zase zde, a že třeba do Wikipedie sám informacemi nebo "jen" opravou chyb rád přispějete. Každá čárka je důležitá. --Czeva (diskuse) 23. 9. 2020, 22:10 (CEST)
@Ladislavbilek: Existuje projekt WikiTree, kde zájemci tvoří celosvětový rodokmen. Tam je možné nalézt odkazy na mnohé zdroje. Další možností je využít specializované projekty jako Geni nebo MyHeritage, které poskytují přístup k záznamům z různých dalších zdrojů, i když ne mnoha českým.
Přímo Wikipedie nemá přístup k ničemu navíc. JAn (diskuse) 25. 9. 2020, 11:04 (CEST)

Otázka od wikipedisty MiSmet (28. 9. 2020, 12:56)

Ahoj, jak mohu upravit pole "Funkce" v infoboxu osoby? (Jde konkrétně o Benjamina Rolla) Díky, Michal --MiSmet (diskuse) 28. 9. 2020, 12:56 (CEST)

@MiSmet: Dobrý den, děkuji za dotaz. V infoboxu na [[Benjamin Roll|stránce Benjamina Rolla jsou víceméně všechny položky kromě alma mater načtené ze wiki-sesterské databáze Wikidata, proto je třeba je upravit tam, máte-li k novým informacím reference. Abys(te) tuto informaci viděl vždy (stejně jako já), je dobré si v Nastavení > Udělátka zaškrtnout řádek Zvýrazňovat v šablonách data z Wikidat (experimentálně i zda se údaje shodují) a uložit. U informací z WD pak budete mít jejich ikonku. Na jeho položku Wikidat se dostanete z levého menu: Položka Wikidat. Alma mater případně můžete upravit sám na Wikipedii. Pomohlo? Když tak se neboj(te) znovu ozvat. --Czeva (diskuse) 28. 9. 2020, 18:13 (CEST)
Díky. Ještě bych se chtěl zeptat, proč jsem na stránce PewDiePie nemohl přidat kategorii počet zhlédnutí. Je to tím, že není zavedená v infoboxu pro YouTubery?
Díky, Michal --MiSmet (diskuse) 29. 9. 2020, 08:34 (CEST)
Kategorii s názvem Kategorie:Počet zhlédnutí bohužel neznám a nenapadá mne ani jiná podobná. Než zavolám někoho jiného na pomoc, ještě mne napadá, zda oba mluvíme o tom samém: kategorie je na WP to, co je na samém konci stránky, např. u Příbrami jsou Kategorie: Příbram, Města v Čechách, Obce v okrese Příbram atd. Jde-li o řádky v infoboxu, tak ty jsou vždy dané samotnou šablonou (u šablony použité u PewDiePie je jejich seznam k vidění zde a "počet zhlédnutí" tam nevidím) a nelze žádné nové vymýšlet u článku, kde je šablona použitá. Stránka Pewdiepie je navíc takzvaně polozamčená, tedy je nastavená tak, že ji smí (asi kvůli spoustě vandalismů) editovat pouze automaticky schválení uživatelé, kterým se wikipedista stane „po tom, co udělá alespoň 10 editací a zároveň uplynuly alespoň 4 dny od jeho registrace“, jak se píše zde. Bylo to něčím z vyjmenovaného nebo voláme o pomoc s kategorií? Hezký den přeje --Czeva (diskuse) 29. 9. 2020, 20:11 (CEST)
@MiSmet: Počet shlédnutí infobox nepodporuje, je to informace, která se může během pár hodin skokově zvýšit (což u sledujících možná takový problém nebývá? (osobně ani nevím, proč bych měl někoho sledovat, tak tomu moc nerozumím)), takže mi ani nedává smysl to v infoboxxu uvádět. Lepší je v textu zmínit, že ke dni 30. 9. 2020 mělo video xyz shlédnutí. --JAn (diskuse) 30. 9. 2020, 08:54 (CEST)
Dobře, už chápu... Díky, @Czeva a @JAn Dudík. --MiSmet (diskuse) 30. 9. 2020, 08:57 (CEST)

Otázka od wikipedisty David Petržela (5. 10. 2020, 13:34)

Dobrý den, mohu mít dotaz ohledně podmínek významnosti ? Píši Vám, protože mi to tu ukazuje, že jste moje mentorka. Narazil jsem na článek Eco finance group, ale myslím, že tam už je zdrojů dost, ale stále to píše podmínky významnosti nahoře. Měl jsem chuť ho trochu upravit, ale nechtěl bych ztrácet čas, pokud by se měl článek smazat. Poradila byste mi prosím co s tím ? --David Petržela (diskuse) 5. 10. 2020, 13:34 (CEST)

@David Petržela: Dobrý den, děkuji za dotaz. Mezitím kolega šablonu změnil na "promo", smazání již tedy není v úvaze díky přidaným zdrojům. V diskusi k článku se zmiňuje refaktorizace, takže tam bude asi dobré to ještě trochu uhladit, přestože mně osobně článek už připadá akceptovatelný. S pozdravem --Czeva (diskuse) 6. 10. 2020, 18:53 (CEST)
Dobrý den, děkuji za odpověď. Pokusím se to tedy uhladit :-) např. ty společnosti v sekci holding se mi nelíbily tak, jak to tam teď je napsané,...s pozdravem David Petržela (diskuse) 6. 10. 2020, 23:37 (CEST)

Otázka od uživatele Phiwy: Wikipedie:Nejnovější stránky (6. 10. 2020, 17:40)

Dobrý den, mohla byste mi poradit? Moje editace týkající se Ekonomiky Švýcarska byla vrácena, ale text teď nedává smysl. Cituji: “spolu druhou jmenovanou zemí” místo opraveného “spolu s touto druhou jmenovanou zemí” a o kus dál také má být čárka mezi dvojitým výrazem ani - ani (“nejsou ani ostrovním státem ani ministátem). Autora změny neznám. Prosím, co s tím? Děkuji. Phiwy (diskuse) 6. 10. 2020, 17:40 (CEST)

@Phiwy: Dobrý den, děkuji za dotaz. Úpravu provedl uživatel z IP adresy (viz záložka Zobrazit historii vpravo nahoře), tak se to nebojte revertovat znovu a do editační poznámky uvést něco podobného jako zde ↑ plus např. "revert byl z IP adresy" (Historie > zrušit editaci) – ohledně češtiny máte imho naprostou pravdu. Nebo pro jistotu udělat změnu opět ručně (když se budete 3x revertovat navzájem, článek může být zamknut, aby se uživatelé nejdřív domluvili v Diskusi, a bude to „na dlouhé lokte“), a kdyby to IP opět revertoval(a), bude dobré ho/ji nahlásit správcům, kteří jej/ji mohou i zablokovat. ESO :-) --Czeva (diskuse) 6. 10. 2020, 18:53 (CEST)

Děkuji za rychlou odpověď. Chvíli to nechám být a pak to opravím znovu. Zdraví Phiwy (diskuse) 6. 10. 2020, 21:52 (CEST)

Otázka od wikipedisty Vladimír Pelc Platforma ČSBS 2019 (9. 10. 2020, 10:56)

Potřebuji, aby se můj text objevil na stránkách wikipedie. Vl. Pelc --Vladimír Pelc Platforma ČSBS 2019 (diskuse) 9. 10. 2020, 10:56 (CEST)

@Vladimír Pelc Platforma ČSBS 2019: Dobrý den, děkuji za vzkaz. Předpokládám správně, že máte text, který byste byl rád, aby tvořil samostatný článek na Wikipedii (WP)? Obávám se, že nikdo jiný než vy sám jej na WP nedá, a začínat editace hned vytvořením článku není právě nejjednodušší, nicméně určitě pomůže, podíváte-li se na strukturu a obsah článku o podobném objektu (tak jsme asi začínali všichni). Nejlepší je postupovat podle osvědčených návodů, z nichž mnohé nyní ajdete na své diskusní stránce v rámečku nahoře (nyní je to už modrý odkaz zcela nahoře v pravé části – Diskuse). Jedním z odkazů je i doporučený postup Jak zakládat nové články .
Dle Vašeho jména soudím, že určitě bude dobré si přečíst obzvláště pečlivě kapitolu, jež varuje před založením článku propagačního, máte-li v plánu zakládat text o této organizaci. Aha, text jsem už objevila. Bohužel to, co je v tomto okamžiku dostupné na Vašem Pískovišti, by jako článek nebylo akceptovatelné z mnoha důvodů, hlavním z nichž bude například porušení autorských práv vlastníka této webové stránky, formát zcela odlišný od standardního formátu článků na WP, výskyt externích odkazů přímo v textu, naprostá absence uvedených zdrojů, použití tučného písma jinde než v samotném úvodu článku apod. Budete-li mít konkrétní dotazy, určitě se zase ozvěte třeba zde, ráda pomohu. S pozdravem --Czeva (diskuse) 9. 10. 2020, 19:58 (CEST)

Otázka od uživatele Viktaaaa: Wikipedista:Viktaaaa (15. 10. 2020, 19:39)

Jak tam můžu dát obrázek z galerie --Viktaaaa (diskuse) 15. 10. 2020, 19:39 (CEST)

Otázka od uživatele Viktaaaa: Wikipedista:Viktaaaa (15. 10. 2020, 19:43)

Jak tam dám obrázek s galerie?? --Viktaaaa (diskuse) 15. 10. 2020, 19:43 (CEST)

@Viktaaaa: Dobrý den, děkuji za dotaz. Sice netuším, kam chcete dát obrázek a z jaké galerie, ale máte-li v úmyslu vložit obrázek do nějakého článku, postupujete při Editaci přes Vložit > Obrázek. Do článků lze vkládat pouze obrázky, jež jsou nahrané na sesterském projektu Commons, odkud se obrázky automaticky nabízejí. Pomocí vyhledávacího okénka lze hledat i jiná témata obrázků. Když budete potřebovat pomoci konkrétněji, neváhejte se ozvat, třeba zase sem. --Czeva (diskuse) 15. 10. 2020, 22:04 (CEST)

Otázka od uživatele Wicca Tom: Trojná bohyně (16. 10. 2020, 21:04)

Dobrý den. Jak mohu přidat obrázek? Děkuji moc --Wicca Tom (diskuse) 16. 10. 2020, 21:04 (CEST)

@Wicca Tom: Dobrý den, děkuji za dotaz. Není zcela jasné, odkud kam plánujete obrázky dávat, ale v zásadě jsou dvě nejpravděpodobnější možnosti: buď chcete nahrát svou fotografii tak, aby se dala použít do článků ve Wikipedii, a pak potřebujete nahrávat do sesterského projektu Commons (stejné uživatelské údaje, vlevo v menu Nahrát soubor/Upload a file a program Vás procesem srozumitelně provede), anebo chcete obrázek již nahraný na Commons použít v článku (jiný použít nelze), a pak zkuste využít nápovědy zde anebo se ptejte konkrétně dál tady u mne. Doufám, že Vám v orientaci na Wikipedii pomůže i malý průvodce, který nyní najdete na své diskusní stránce (odkaz Diskuse vpravo zcela nahoře). Hezký den přeje --Czeva (diskuse) 17. 10. 2020, 13:09 (CEST)

Jindřich Gubiš

Dobrý den, u stránky Jindřich Gubiš jste doplnila že k sekci Politická kariéra chybějí zdroje, v odkazech které jsou v referencích na stránky volby.cz (1, 6) jsou tabulky kde jsou všechny informace, v prvním sloupci (poř. číslo) je umístnění na kandidátce. Nebo jsem to špatně pochopil a chybí tam ještě něco? - Anlo.po (diskuse) 27. 10. 2020, 13:09 (CET)

@Anlo.po: Dobrý den, děkuji za dotaz. Chyba je na mé straně, protože jsem si čísla na kandidátce v tabulce nevšimla a myslela jsem tedy, že daná informace na za ní udané referenci chybí. Děkuji za upozornění, odstranila jsem. Když něco podobného uvidíte, Editujte s odvahou a daný text mažte, důvod je příp. dobré uvést do editační poznámky. Všichni občas něco přehlédneme :-) Více informací o tomm, jak vkládat reference, případně naleznete zde. Hezký den přeje --Czeva (diskuse) 28. 10. 2020, 07:20 (CET)

Otázka od uživatele Johny16cz: Diskuse s wikipedistou:Johny16cz (29. 10. 2020, 10:04)

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jak mohu přidat obrázek, když edituji na mobilu, přeji hezký den. --Johny16cz (diskuse) 29. 10. 2020, 10:04 (CET)

@Johny16cz: Dobrý den, děkuji za dotaz. Předpokládám, že pracujete s vizuálním editorem (volíte Editovat, nikoli Editovat zdroj). Vložit obrázek může znamenat dvě věci: buď jej nahrát anebo jen vložit do článku.
1) Obrázky se na Wikipedii vkládají přes sesterský projekt Wikipedie Wikimedia Commons. Kdybyste chtěl sám nahrávat obrázky na Wikimedia Commons, nezapomeňte prosím, že ke každému nahranému obrázku je třeba dodržovat autorská práva. Budete-li nahrávat fotku, kterou zhotovil někdo jiný, je třeba na OTRS poslat jeho souhlas s publikací pod otevřenou licencí (stačí email, více zde) anebo ji musí nahrát on/a sám/sama pod svým vlastním uživatelským jménem. Pokud byste měl zájem nějakou fotografii publikovatelnou pod svobodnou licencí sám nahrát, můžete využít pohodlný průvodce načítáním souborů UploadWizard.
2) Chcete-li pouze vložit již existující obrázek, ve vizuálním editoru použijete Vložit > Obrázky a média > editor by měl vhodné obrázky nabídnout, či si je můžete najít předem na WM Commons a v Obrázcích a médiích pak jen nechat vyhledat konkrétní obrázek (většinou s koncovkou .jpg). Stačí takto? Další nápovědu najdete na stránce Nápověda:Obrázky nebo se klidně ptejte dál: další dotazy případně můžete psát pod tento odstavec, začíná se případně na novém řádku dvěma dvojtečkami (pro odsazení). S přátelským pozdravem --Czeva (diskuse) 30. 10. 2020, 18:15 (CET)

Growth team updates #15

1. 11. 2020, 11:09 (CET)

Otázka od wikipedisty Twiniik (7. 11. 2020, 19:48)

Dobrý den, chci se zeptat, zda-li se dá smazat účet na Wikipedii. --Twiniik (diskuse) 7. 11. 2020, 19:48 (CET)

@Twiniik: Dobrý den, děkuji za dotaz. Smazat uživatelský účet jako takový nelze, protože zůstává zachována veškerá historie uživatelových příspěvků. Lze si například nechat správci smazat uživatelskou stránku, takže nebude vidět ani její historie, a svůj účet můžete prostě přestat používat. Existovat ale bude i nadále také pro případ, kdybyste se k editování někdy chtěl(a) vrátit. --Czeva (diskuse) 8. 11. 2020, 11:56 (CET)
@Twiniik: Ještě dodám, že je možné účet i přejmenovat, pokud například nechcete, aby se u příspěvků zobrazovalo vaše uživatelské jméno. --JAn (diskuse) 8. 11. 2020, 22:25 (CET)

Otázka od wikipedisty TENL (12. 11. 2020, 13:30)

jak vytvořit podnadpisy --TENL (diskuse) 12. 11. 2020, 13:30 (CET)

@TENL: Dobrý den, děkuji za dotaz, ráda pomohu. Podnadpisy volíte ve vizuálním editoru (záložka Editovat, nikoli Editovat zdroj) tak, že s kurzorem přímo v budoucím nadpisu namísto současného „Odstavec“ v roletce vyberete požadovanou úroveň nadpisu. Stačí takto? --Czeva (diskuse) 12. 11. 2020, 16:26 (CET)

Otázka od wikipedisty Marekmay (13. 11. 2020, 22:13)

Dobrý den, objevil jsem asi nepřesnost. Zde https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Talich je uvedena informace, která zřejmě není pravdivá. Zemřel Jan Talich starší https://www.klasikaplus.cz/souvislosti/item/3272-zemrel-houslista-a-violista-jan-talich. Asi nemám oprávnění tuto nepřesnost opravit. Děkuju za radu a pomoc. --Marekmay (diskuse) 13. 11. 2020, 22:13 (CET)

@Marekmay: Dobrý den, děkuji za dotaz. Úplně nevidím důvod, proč byste „neměl mít oprávnění“ to v článku opravit, protože text není ani polozamčený. Určitě za opravou uveďte zdroj (tlačítko Citace, vložit danou webovou stránku). ESO :-) --Czeva (diskuse) 14. 11. 2020, 13:42 (CET)
Dobrý den, informaci již někdo opravil. Nepřesnost byla uvedena v boxu vpravo u fotky, tam se ještě editaci učím. Díky za odpověď. --Marekmay (diskuse) 14. 11. 2020, 21:50 (CET)
@Marekmay: Dobrý den, v boxu vpravo (říká se mu „infobox“) se mohou zobrazovat i data z položky přiřazené subjektu na Wikidatech (v tomto případě Q3499803 – a to je tedy ten zdroj, který byste musel editovat pro dosažení kýženého výsledku). V historii této položky je vidět, že robotický účet TidoniBot přidal informaci o úmrtí editací z 7. července. No a kolega @Podroužek: ten omyl včera opravil, za což mu patří dík. Přiznám se, že jsem se tam díval taky, ale zjevně jsem to přehlédnul... --GeXeS (diskuse) 15. 11. 2020, 07:58 (CET)

Otázka od wikipedisty Stepet49 (14. 11. 2020, 12:43)

Dobrý den,

píši článek o svém strýci (1893-1972), který byl význačným vojenským velitelem (1. světová válka, polské legie, 2. světová válka) a byl vyznamenán vysokými řády. Rád bych zveřejnil jeho fotografii, kterou máme v rodinném archívu - pořízena byla kolem roku 1935.

Prosím o radu/postup při nahrání do Wikimedie Commons, vzhledem k tomu, že to není moje dílo ani není znám autor fotografie (na webu ani v žádné publikace jsem ji nenašel).

Děkuji Vám za Vaši odpověď!

S pozdravem

Petr Steciv --Stepet49 (diskuse) 14. 11. 2020, 12:43 (CET)

@Stepet49: Dobrý den, děkuji za dotaz. V prvé řadě mi dovolte poznámku, že se volba psaní článků o osobách blízkých velmi nedoporučuje (viz třeba zde v části Volba tématu); stává se totiž logicky, že bývá pro tyto pisatele složité odhlédnout od osobních vazeb na téma článku a psát opravdu encyklopedicky a neutrálně, natož zahrnout případné negativní informace. S dostatečným nadhledem to ale samozřejmě může fungovat dobře.
Ohledně fotografie platí pravidlo o 70 letech, jež musí uplynout od smrti autora díla, aby bylo dílo považováno za volné (a tedy publikovatelné na Commons pro Wikipedii). Není-li autor znám, pak se bere jako nutných 70 let od publikace díla. Obrázky se na Wikipedii vkládají přes sesterský projekt Wikipedie Wikimedia Commons. Pokud budete chtít nějakou fotografii publikovatelnou pod svobodnou licencí sám nahrát, můžete využít pohodlný průvodce načítáním souborů UploadWizard. Nebojte se případně ozvat s dalšími konkrétními dotazy, třeba na doplnění – ráda pomohu. --Czeva (diskuse) 14. 11. 2020, 13:42 (CET)
Dobrý den, děkuji Vám za Vaši promptní odpověď. Zapomněl jsem uvést, že vycházím z článku o něm na polské Wikipedii. Přeložil jsem ho a doplnil některé skutečnosti - zejména upřesnění pobytů v německých zajateckých táborech, na základě korespondence, kterou vlastním. Tato jeho fotografie, kterou bych chtěl v článku použít, pravděpodobně nebyla nikdy publikována (na webu jsem ji hledal několika programy, ale nenašel). Nahrávání do Wikimedia Commons znám, nahrál jsem tam již cca 50 fotografií. Není mi, bohužel, stále jasné, jak mám doložit/uvést, že uplynulo 70 let od publikace, když pravděpodobně žádná publikace nikdy neexistovala (připadá mi to jako dokázání "věry"). Ještě jednou Vám děkuji za Vaši odpověď! S pozdravem --Stepet49 (diskuse) 14. 11. 2020, 17:45 (CET)
@Stepet49: Už rozumím. Na Wikipedii i Commons se mi osvědčuje inspirovat se obdobnými případy, tedy bych do části Licence přidala informaci, která je uvedena u fotografií s podobným profilem, tedy „=={{int:license-header}}== {{Anonymous-EU}} Published more than 70 years ago, author of photo anonymous, author of monument died more than 70 years ago “, například u této (odkaz vede do editace zdroje, odkud je informace zkopírována; nahoře je pak vidět, jak výsledek vypadá). Do kolonky Autor je potřeba vepsat Anonymous, rok vzniku díla také znáte. Například tato fotografie pochází také ze soukromého archivu („Family Arno Kraus archives“), tedy byste jako zdroj mohl uvést ten Váš.
Překlad je výborná varianta zakládání nového článku, takže si dovolím ještě malou doušku nakonec: budete-li se překladům na Wikipedii chtít dále věnovat, doporučuji alespoň vyzkoušení nástroje Content Translation, který sice po překladu do češtiny jistě potřebuje hodně jazykových úprav, ale má výbornou slovní zásobu a já na něm oceňuji především to, to že za mne dělá spoustu "Wiki-práce", např. napojení na wikidatovou položku, uvedení ostatních jazykových verzí článku a převod většiny existujících modrých odkazů a referencí. Už před první publikaci je potřeba vložit šablonu Překlad. Přeji mnoho radosti při dalších editacích, --Czeva (diskuse) 15. 11. 2020, 15:38 (CET)
Velmi Vám děkuji za Vaši obsáhlou, naprosto vyčerpávající odpověď, rady a doporučení! Přesně to jsem potřeboval. Přeji Vám příjemné, ve zdraví a pohodě prožité dny! --Stepet49 (diskuse) 15. 11. 2020, 17:41 (CET)

Komunitní konzultace: finální návrh strukturovaných editací

Otázka od wikipedisty Vyroukas (19. 11. 2020, 13:31)

Ahoj, za kolik editací dostanu nějakou cenu? --Vyroukas (diskuse) 19. 11. 2020, 13:31 (CET)

@Vyroukas: Ahoj, děkuji za dotaz. Věcné ceny se na Wikipedii nerozdávají, ale existuje celá řada uživatelských vyznamenání, o jejichž udílení rozhodují ostatní uživatelé. Nejsem si ani vědoma, že by byly stanoveny počty editací, za které se vyznamenání dává, ale třeba bude víc vědět víc @Vojtěch Veselý:, který má s jejich udílením bohaté zkušenosti. --Czeva (diskuse) 20. 11. 2020, 09:46 (CET)
Já si ještě dovolím poznamenat, že také existují Wikipedie:Vyznamenání za věrnost Wikipedii, která se udílejí právě za určitý dosažený počet editací. --Martin Urbanec (diskuse) 21. 11. 2020, 18:29 (CET)

Otázka od wikipedisty TENL (26. 11. 2020, 20:38)

Jak uvést odkazy? Nebo kam je vložit? --TENL (diskuse) 26. 11. 2020, 20:38 (CET)

@TENL: Dobrý den/Ahoj, děkuji za dotaz. Jde o to, jaké odkazy jde, nicméně vždy je dobré se podívat na podobný článek a inspirovat se tam. Jde-li o uvedení zdrojů (referencí), ty se vkládají pomocí tlačítka Citovat přímo za daný text. Všechny jiné externí odkazy se vkládají do závěrečné sekce Externí odkazy, a pokud jde o odkazy modré (uvnitř Wikipedie), používá se na ně tlačítko se symbolem řetězu. Zodpovím i další konkrétní dotazy, bude-li potřeba a zájem. --Czeva (diskuse) 28. 11. 2020, 09:47 (CET)

Otázka od wikipedisty TENL (26. 11. 2020, 21:13)

kam a jak vložit odkazy? --TENL (diskuse) 26. 11. 2020, 21:14 (CET)

@TENL: Dobrý den/Ahoj, odpověď jsem napsala k prvnímu dotazu výše. Je třeba mít na mysli, že wikipedisté jsme všichni dobrovolníci, kteří se editaci Wikipedie věnují až po svých pracovních a jiných povinnostech, nejsme k dispozici 24/7. Děkuji za pochopení. --Czeva (diskuse) 28. 11. 2020, 09:47 (CET)

Otázka od wikipedisty JindřichP (28. 11. 2020, 15:20)

Dobrý den, jak udělám tu tabulku obsahu toho obsahu stránky? --JindřichP (diskuse) 28. 11. 2020, 15:20 (CET)

@JindřichP: Dobrý den, děkuji za dotaz. Obsahová sekce (seznam kapitol) se tvoří automaticky a aktualizuje se po uložení stránky – během editace není vidět, neupravujete-li za použití zdrojového kódu. Její zobrazení si lze zvolit (Skrýt/Zobrazit) pod úvodem článku, před prvním podnadpisem. --Czeva (diskuse) 28. 11. 2020, 15:45 (CET)

Editace jazyků wikipedisty

Bohužel jsem krok neuváženě přeskočila - kde jazyky wikipedisty mohu editovat? Yogichai (diskuse) 1. 12. 2020, 22:58 (CET)

@Yogichai: Dobrý den, děkuji za dotaz. Bohužel mu nerozumím, prosím o specifikaci – "editovat jazyky wikipedisty"? / Hi, unfortunately most translators usually struggle with Czech and the sentences are difficult to understand. If you can speak English or Spanish, please write to me in that language. Thanks. --Czeva (diskuse) 2. 12. 2020, 09:18 (CET)

Otázka od wikipedisty Envysek (3. 12. 2020, 14:12)

Dobrý den! Kde se dělá nový článek?

Ďěkuji předem Envy --Envysek (diskuse) 3. 12. 2020, 14:12 (CET)

@Envysek: Dobrý den, děkuji za dotaz. V zásadě vyhledáte jméno budoucího článku ve vyhledávacím poli a v nabídce pak zvolíte jej vytvořit. Jak už napsal kolega @Jan Myšák: na vaší diskusní stránce, je dobré se inspirovat podobnými články, které už na WP jsou. Na stránku jsem vám nyní vložila základní informace pro nové wikipedisty, odkud jeden z odkazů vede na stránku zabývající se tím, jak zakládat nové články. Věřím, že užitečné budou i další vložené odkazy. Ráda zodpovím další konkrétní dotazy třeba opět zde. Hezký den přeje --Czeva (diskuse) 3. 12. 2020, 15:43 (CET)

Growth team updates #16

7. 12. 2020, 15:22 (CET)

Dvě totožné stránky

Dobrý den, včera jsem vytvořil stránku Olbia (Sardinie), která byla mj. v požadovaných článcích. Dnes jsem ale zjistil, že již existuje stránka Olbia. Dá se ten článek odstranit nebo sjednotit? Předem děkuji za odpověď.--Matej06 (diskuse) 12. 12. 2020, 12:23 (CET)

@Matej06: Dobrý den, děkuji za dotaz. Vypadá to, že opravdu jde o duplicitu, tedy jsem na Olbia (Sardinie) vložila návrh na přesměrování s vysvětlením. Myslím, že s tím nebudou potíže a náprava nastane rychle. Svůj názor (+/-) můžete vyslovit v diskusi, kam vložená šablona odkazuje. Občas se prostě stane, že požadovaný článek má odlišný název... Nic se neděje, jen je to škoda vaší práce :-) --Czeva (diskuse) 12. 12. 2020, 16:23 (CET)

Komunitní konzultace: Strukturované editace – „Přidávání obrázků“

Ukázka z prototypu nástroje

Milé kolegyně, milí kolegové,

tým Growth pilně pracuje na Strukturovaných editacích – projektu, který má namísto vysvětlování složitých postupů za cíl je skutečně zjednodušit, pomocí jejich strukturování do jasně pochopitelného rozhraní (obdobně, jako HotCat strukturuje přidávání kategorií do článku).

Tým Growth dnes uveřejnil první návrh strukturované editace „Přidávání obrázků“. Ten by měl nováčkům umožnit snadno vyhodnotit návrhy algoritmu na přidání obrázku do článku. Návrh byl dnes komunitě české Wikipedie předložen ke konzultaci.

Rád bych Vás poprosil, abyste si návrh prošli, a odpověděli na tři otázky. Tato fáze komunitní konzultace končí 8. ledna 2021, ocenili bychom, kdyby jste své komentáře vložili před tímto datem, abychom je zvládli přečíst, a zpracovat.

Zapojit se do komunitní konzultace

Libovolné otázky týkající se projektu rád zodpovím na své diskusní stránce.

S přáním hezkého zbytku dne, --Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 22. 12. 2020, 19:10 (CET)

Otázka od wikipedisty Stepet49 (28. 12. 2020, 15:41)

Dobrý den, můj dotaz se týká opět článku o mém prastrýci ("Erwin Wolanek"). On se narodil v roce 1893, v Haliči (tehdy Rakousko-Uhersko), v obci, která se tehdy jmenovala Winniki (polsky). Dnes je to obec na Ukrajině a píše se (po transkripci do češtiny) Vynyky. Pro název místa narození se má použít tehdejší název obce nebo současný? Pro úplnost - v polské Wikipedii je použit název Winniki, v německé Wynnyky. Děkuji Vám za Vaši odpověď a Váš čas. Přeji Vám v roce 2021 především pevné zdraví a stále dobrou mysl! --Stepet49 (diskuse) 28. 12. 2020, 15:41 (CET)

@Stepet49: Dobrý den, děkuji za dotaz. Vždy je důležitá především srozumitelnost pro čtenáře. Kdyby se jednalo o článek o dané obci, bylo by jistě správné použít současný název a uvést i ty původní, jako je tomu třeba u Pohoří na Šumavě nebo Kojátek, jak to ostatně u Vynnyk je uvedeno. Vzhledem k tomu, že jde o článek o osobě, postačil by již uvedený modrý odkaz na článek o městě, protože informace o alternativních názvech tam lze najít. Nicméně, aby se předešlo případným nedorozuměním v další části textu (nyní není vůbec jasné, že továrna "ve Winnikách" je to samé jako "ve Vynnykách"), bylo by podle mne dobré to v článku ozřejmit – asi ne v úvodu, ale právě u té továrny. --Czeva (diskuse) 29. 12. 2020, 09:22 (CET)
Dobrý den, děkuji Vám za Vaši opět rychlou a kompetentní odpověď! Srdečně zdraví --Stepet49 (diskuse) 29. 12. 2020, 18:32 (CET)

Otázka od wikipedisty Rledecky (2. 1. 2021, 17:49)

(Tato výzva k pozdravu mi připadá nevhodná, pozdravil bych i bez ní): Dobrý den, rád bych doplnil informaci do popisu života Katie Ledecké. S pozdravem Ledecký --Rledecky (diskuse) 2. 1. 2021, 17:49 (CET)

@Rledecky: Dobrý den, děkuji za informaci. Máte-li k informacím zdroje, určitě je spolu s nimi vložte; nebojte se sám začít s úpravami – na Wikipedii se vše dá opravit: editujte s odvahou a případně se ptejte. S pozdravem --Czeva (diskuse) 3. 1. 2021, 10:18 (CET)

Otázka od wikipedisty Petrpz (11. 1. 2021, 21:44)

Ahoj, vytvořil jsem stránku "THEaiTRE" a chtěl ji přeložit do ENG. Rád bych se zeptal, jestli je možné, aby nějaký seniornější uživatel se podíval na to, co jsem napsal, a vypublikoval stránku v angličtině? Mne to píše, že to nemohu udělat. Případně poprosím o info, co mám udělat, abych stránku mohl přeložit. Děkuji. :-) Hezký den Petr --Petrpz (diskuse) 11. 1. 2021, 21:44 (CET)

@Petrpz: Ahoj, děkuji za dotaz. Na článek jsem se jen rychle podívala a hlavní, co mu chybí, jsou zdroje, reference. V záísadě každá informace na WP by měla jasně uvádět, odkud informace pochází. Jestli jsou tyto zdroje v Externích odkazech, je třeba je konkretizovat na dané části textu, jako jsem to udělala coby příklad u jedné části textu. Udělala jsem v článku pár drobných úprav, pozor na tzv. propagační, zkráceně „promo“ články, které často zjišťujeme, že píšou lidé, kteří jsou s tématem článku osobně spojeni, např. příbuzní, pracovníci firmy nebo reklamní agentury pověření sepsáním takového článku. I proto se volba takových tématů velmi nedoporučuje, viz třeba zde v části Volba tématu; stává se to, protože bývá pro tyto pisatele složité odhlédnout od osobních vazeb na téma článku a psát opravdu encyklopedicky a neutrálně, natož zahrnout případné negativní informace.
Každá jazyková verze má svou vlastní komunitu a s dotazy ohledně článků na EN WP bude třeba se obracet tam, např. na stránce Nápověda a Otázky, případně můžeš stejně jako na CS WP požádat o vytvoření článku na stránce požadované články. Můžeš se taky zkusit obrátit na konkrétní wikipedisty, ale samozřejmě to nezaručuje úspěch. Na Wikipedii jsme prostě dobrovolníci, kteří si svobodně volíme tvorbu/editaci toho, co nás baví :-) Jestliže jsi už ale článek vytvořil (vidím ho), šla bych za tím na EN WP. --Czeva (diskuse) 14. 1. 2021, 08:45 (CET)

Otázka od wikipedisty Petrpz (12. 1. 2021, 20:37)

Ještě doplním, že ENG stránka má status "draft" a já nevím, co s tím.. Děkuji. Pěkný den! --Petrpz (diskuse) 12. 1. 2021, 20:37 (CET)

@Petrpz: Ahoj ještě jednou, jak jsem psala výše, to je třeba řešit na stránce anglické, nikoli tady; jak funguje systém draftů na EN WP bohužel nevím, nicméně existuje o nich stránka. Je možné, že u nováčků se to vždy přesune na draft, ale to nevím jistě, nepročítala jsem to: zkus se ptát spíše tam, prosím. --Czeva (diskuse) 14. 1. 2021, 08:45 (CET)
@Petrpz Zdravím, na anglické Wikipedii nemohou nováčci ani lidé editující z IP adresy hned zakládat články. Až ve chvíli, kdy tam máte alespoň 10 editací a váš účet existuje alespoň 4 dny, se stanete automaticky schváleným uživatelem, můžete draft přeskočit a založit rovnou článek v hlavním jmenném prostoru. --Jan Myšák (diskuse | příspěvky) 14. 1. 2021, 08:52 (CET)

Otázka od uživatele Willowglade: Wikipedista:Willowglade/Pískoviště (14. 1. 2021, 17:44)

Dobrý den. Zkousel jsem udelat stranku s wow shadowlands a bylo mi tam pridano: Tato stránka potřebuje úpravy. Konkrétní problémy: Jak psát článek o videohře. Zkusil jsem to opravit(nahral jsem si to na piskoviste) podle navodu a chtel jsem se zeptat jestli jsem na dobre ceste. --Willowglade (diskuse) 14. 1. 2021, 17:44 (CET)

@Willowglade: Dobrý den/Ahoj, děkuji za dotaz. Určitě to dobrá cesta je, dovolím si jen pár poznámek na vylepšení (čímž neříkám, že to je kompletní seznam, ale je jen to, co považuji v tomto okamžiku za důležité):
  • imho je potřeba doplnit u všech informací zdroje, jako to je na několika místech v článku už správně udělané. Jde-li u konkrétních míst „pouze“ o překlad z EN WP, stačí do referencí přidat šablonu Překlad. Pouze dávám do uvozovek, protože, vím, že překlad je dost řehole :-)
  • Nadpis „Použité zdroje“ se na CS WP nepoužívá. Zdroje se automaticky objeví v sekci Reference, když se zdroj použije na konkrétním místě v článku (jako stávající dva). Ty tři odkazy by měly mít nadpis Externí odkazy a by bylo dobré graficky upravit tak, aby url byla skrytá uvnitř a vidět byl text popisující, o čem stránka pojednává (např. Oficiální stránky).
  • Nové instance (v textu 2x, např. pro 5 lidí) bych asi zadala jako Podnadpis.

Ráda s čímkoli dalším konkrétním pomohu. --Czeva (diskuse) 15. 1. 2021, 17:26 (CET)

Otázka od wikipedisty Kurfirtzdenek (18. 1. 2021, 13:10)

Dobrý den, mám ještě něco udělat pro založení účtu? Nebo je to takto hotovo. --Kurfirtzdenek (diskuse) 18. 1. 2021, 13:10 (CET)

@Kurfirtzdenek: Dobrý den, děkuji za dotaz. Takto je hotovo. To, že své jméno vidíte červeně, znamená pouze, že nemáte založenou osobní stránku, ale to nemá spousta wikipedistů a není to ani nutné. Doufám, že se vám třeba pro základní oruentaci budou hodit informace, které jsem nyní vložila na vaši diskusní stránku. --Czeva (diskuse) 18. 1. 2021, 16:52 (CET)

Otázka od wikipedisty PanJohnny (19. 1. 2021, 13:23)

Jak mám správně napsat stránku aby ji někdo nevymazal, že je neencyklopedická? --PanJohnny (diskuse) 19. 1. 2021, 13:23 (CET)

@PanJohnny: Odpovím za kolegyni: v první řadě je potřeba encyklopedický styl, což rozhodně nesplňují věty jako A sledovanost vyletěla stropem. či I když vypadá, jako by byl celý dělaný na koleně v malování, opak je pravdou.. Zadruhé nesmí jít o kopii textu odjinud. Zatřetí pak je nutná významnost popisované osoby, což by se možná zde splnit dalo. --JAn (diskuse) 19. 1. 2021, 16:42 (CET)
@PanJohnny: Dobrý den/Ahoj, děkuji za dotaz a kolegovi za bleskovou reakci. Ráda pomohu případnými dalšími konrétními dotazy. Snad v orientaci pomůže malá nápověda, kterou jsem nyní vložila na vaši/tvou diskusní stránku. --Czeva (diskuse) 19. 1. 2021, 17:54 (CET)

Otázka od wikipedisty KristianSVK (21. 1. 2021, 13:32)

ahoj mal som rozrobený článok o Jawe 350/360 a chcel som niečo nastaviť no nejako ma to hodilo na stránku o Jawe 350 californian a nemal som to uložene tak sa chcem spýtať či je možne dostať ten článok nejako späť a dorobiť ho --KristianSVK (diskuse) 21. 1. 2021, 13:32 (CET)

@KristianSVK: Ahoj, děkuji za dotaz. To se obávám, že se nikam neuložilo, protože bez uložení to prostě uložené nebude... Ale ještě pro jistotu zkusím povolat techničtějšího kolegu: @Martin Urbanec:, třeba existuje nějaký fígl, o němž nevím. Když se pracuje na něčem časově náročnějším, je právě kvůli podobným nepříjemnostem dobré článek postupně ukládat třeba na vlastní Pískoviště – pak se k němu lze ještě před publikací x-krát vrátit a doplnit, aniž by mi do něj kdokoli zasahoval, než bude ve stavu, jaký považuji za publikovatelný. Přeji příště více štěstí :-) --Czeva (diskuse) 21. 1. 2021, 16:34 (CET)
@KristianSVK, Czeva: Bohužel, pokud stránka nebyla uložená, možné ji obnovit není :(. S pozdravem, --Martin Urbanec (diskuse) 22. 1. 2021, 17:03 (CET)

Otázka od uživatele Akramgad: Wikipedista:Akramgad/Pískoviště (24. 1. 2021, 12:57)

Zdravím, Czevo! Jak se prosím dají seřadit vložené obrázky do odstavce Galerie vedle sebe? Řadí se mi při okraji pod sebe... Díky! Akramgad --Akramgad (diskuse) 24. 1. 2021, 12:57 (CET)

Už jsem našla - neptejte se mě jak :-) --Akramgad (diskuse) 24. 1. 2021, 15:00 (CET)

Lze vytvořit infobox a šablona?

Dobrý den, lze nějak vytvořit infobox, či šablonu? Pokud ano, kde. Předem děkuji za odpověď.--Matej06 (diskuse) 24. 1. 2021, 20:37 (CET)

@Matej06: Dobrý den, ano, lze, ale není to úplně jednoduchá záležitost – jestli neexistuje alespoň trochu využitelná šablona a máte-li pocit, že je opravdu nutná (tedy bude se i v budoucnu využívat), možná bych se obrátila cíleně na někoho zkušeného, kdo je třeba aktivní na stránce Wikipedie:WikiProjekt Šablony. Infobox je vlastně jen druh šablony, tedy platí to samé, na stejné stránce je i odkaz na odpovídající projekt. --Czeva (diskuse) 25. 1. 2021, 12:09 (CET)
Děkuji za odpověď. Momentálně to asi nepotřebuji, ale jedna možnost mě napadla. --Matej06 (diskuse) 25. 1. 2021, 13:22 (CET)

Mapy na Wikimedia Commons

To je ta mapa, kterou myslím

Dobrý den, mám ještě jednu otázku. Zajímalo by mě, jestli víte, přes co se vytváří nebo upravují takové mapy na Wikimedia Commons (např. na začátku v článcích Vakcína proti covidu-19 nebo Zahraniční vztahy Izraele) – kde se dá každý stát/území... zaznačit. Možná je to hloupá otázka, ale celkem mě to zajímá. Předem děkuji za odpověď a hezký zbytek dne.--Matej06 (diskuse) 25. 1. 2021, 20:27 (CET)

@Matej06: Zdravím, žádná otázka není hloupá :-) Koukla jsem na ně a kupodivu to není vůbec složité. Když jsem vyráběla jinou mapu pro stránku Seznam zoologických zahrad v Česku, šla jsem na to metodou inspirace z jiných stránek, kde je použitá (což se skvěle osvědčuje nejen u map). Aby to člověk pochopil, je nejlépe nepracovat v módu Editovat, ale Editovat zdroj – pak přesně vidí vzorec. Jen se to zkopíruje do zdroje vlastní stránky a prostě nahradí části, které chceme vytvořit. Jen je třeba si dát obzvláštní pozor na to, aby člověk omylem neumazal třeba nějaké svislítko nebo závorku, což by celý kód rozbilo. Stačí takto?--Czeva (diskuse) 26. 1. 2021, 08:28 (CET)

Dobře, děkuji. Určitě stačí. Pokusím se to udělat, kdyžtak se ještě ozvu. Hezký zbytek dne. Matej06 (diskuse) 26. 1. 2021, 08:54 (CET)

@Czeva: Trochu jsem hledal a zkoušel, akorát nevím, přes co se ty mapy upravují. Jak mám udělat mapu, která je např. v článku Seznam zoologických zahrad v Česku jsem už pochopil, ale ještě nevím, jak mám udělat mapy, které jsou např. v článku Vakcína proti covidu-19, jestli to je dělané přes nějaký program, protože v módu Editovat zdroj mi to nešlo. Našel jsem už prázdnou mapu, ze které dost těchto tvůrců tvoří (je zde přiložena). Možná jsem to blbě pochopil, ale tohle je jediné, co ještě nechápu. Zatím se ještě učím, takže toho spoustu nevím. Předem děkuji za odpověď a už snad s tím nebudu otravovat.--Matej06 (diskuse) 26. 1. 2021, 12:56 (CET)
@Matej06: Zdravím, obávám se, že by se musel vytvořit speciální obrázek a nahrát na Commons, jako je to u toho citovaného, na což je potřeba trochu ovládat úpravu obrázků v grafickém editoru (třeba PhotoShop nebo můj oblíbený freeware GIMP). A nejde o otravování, opravdu, je třeba si navzájem pomáhat. Já jsem třeba po několika letech, co mi takto na začátku jeden kolega "nahazoval" jako teď já tady (tenkrát ještě přes nějaký prostý messenger), dokonce zjistila, že je mu o půlku míň než mně – jak už jsem psala, žádná otázka není hloupá :-) --Czeva (diskuse) 26. 1. 2021, 13:59 (CET)
@Matej06: Ještě bych tedy technicky doplnil – ano, stáhnout si „prázdný“ obrázek slepé mapy, otevřít ho ideálně v nějakém editoru, který umí SVG (seznam třeba zde), vzít si „do jedné ruky“ data, do druhé „kýblík barvy“ a vybarvovat. :) Výsledný obrázek pak načíst běžným postupem na Commons a (klidně až po načtení, ručně v kódu) ho propojit odkazy s tou výchozí slepou mapou, pro pořádek. Co Vám nebude jasné, zkuste odkoukat nápodobou zkoumáním historie změn analogických souborů. --GeXeS (diskuse) 26. 1. 2021, 14:33 (CET)
@Czeva: @GeXeS: Děkuji za odpovědi.--Matej06 (diskuse) 26. 1. 2021, 17:32 (CET)
@Czeva: @GeXeS: Tak jo, právě jsem zveřejnil svou první mapu. Děkuji vám za pomoc.--Matej06 (diskuse) 26. 1. 2021, 20:36 (CET)

Otázka od wikipedisty DavidQuiet (25. 1. 2021, 20:54)

Hezký večer, právě jsem založil článek a byl mi označen za subpahýl. Proto jsem jej rozšířil. Chtěl bych se zeptat, zda mohu vyměnit šablonu subpahýl za pahýl. Děkuji moc. --DavidQuiet (diskuse) 25. 1. 2021, 20:54 (CET)

Pardon, už se to vyřešilo, omlouvám se. Děkuji. --DavidQuiet (diskuse) 25. 1. 2021, 22:06 (CET)
@DavidQuiet: Dobrý den, děkuji za dotaz. Rychlé vyřešení od kolegů mne těší. Přeji mnoho radosti v dalším editování, ráda pomohu s jinými dotazy. --Czeva (diskuse) 26. 1. 2021, 08:28 (CET)

Tým Growth se bude věnovat vytvoření funkcí pro mentory. Zapojte se!

Milí mentoři,

jedním z klíčových prvků nového prostředí pro nováčky je mentorský modul, který je umístěný na Domovské stránce. Někteří členové komunity vyjádřili svou prosbu o zavedení nástěnky pro mentory, kde by mohli sledovat aktivitu „svých“ nováčků a rovněž i požádali o další nástroje, které by jim usnadnily jejich práci.

Tým Growth Nadace Wikimedia se rozhodl tyto prosby vyslyšet, a k mentorskému modulu dotvořit funkce, které mentorům usnadní práci s nováčky. Za tímto účelem tým Growth najmul další členku týmu, která se bude věnovat návrhu těchto funkcí. Aby lépe pochopila, jak mentoři pracují a co by nejvíce ocenili, ráda by si popovídala s mentory z různých projektů formou krátkého rozhovoru. Rozhovor může proběhnout v angličtině, ruštině nebo němčině.

Pokud máte zájem tímto způsobem ovlivnit funkce, které budou pro mentory vytvořeny, prosím, vyplňte tento formulář. Na přesném termínu rozhovoru se následně vzájemně dohodneme.

Vyplnit formulář

Jakékoli otázky rád zodpovím na mé diskusní stránce.

S pozdravem,
--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 27. 1. 2021, 19:12 (CET)

Připomínka: Tým Growth se bude věnovat tvorbě funkcí pro mentory. Zapojte se!

Milí mentoři, milé mentorky,

jak jsem psal před týdnem a kouskem, jednou z částí nováčkovského rozhraní se stal mentorský modul. Někteří členové komunity vyjádřili svou prosbu o zavedení nástěnky pro mentory, kde by mohli sledovat aktivitu „svých“ nováčků. Tým Growth se těmto prosbám rozhodl vyhovět, a mentorům vytvořit funkce, které by jim jejich práci usnadnily.

Aby designérka při návrhu těchto funkcí lépe pochopila, s jakými potížemi se mentoři potkávají, a jakou konkrétní pomoc by uvítali, chtěla by si s nimi pohovořit z očí do očí, prostřednictvím videokonference. Bohužel se zatím neozvalo dostatečné množství mentorů – rád bych proto tuto zprávou připomenul existenci této možnosti, a požádal ty, kteří doposud váhají, aby se rovněž zapsali, a pomohli nám tak vytvořit co nejlepší nástroj.

Preferovali bychom, kdyby se tento rozhovor mohl uskutečnit bez nutnosti tlumočení (tj. v angličtině, němčině či ruštině). Neovládáte-li ovšem jeden z těchto jazyků na dostatečné úrovni, a přesto byste se rádi účastnili, můžeme zvážit tlumočení rozhovorů.

Máte-li zájem se zúčastnit, prosím, vyplňte nejpozději do 13. února 2021 následující formulář.

Zúčastnit se průzkumu

S pozdravem a přáním hezkého zbytku dne,
--Martin Urbanec (WMF) (diskuse) 6. 2. 2021, 01:01 (CET)

Článek – Nouzový stav v ČR

Dobrý den, v článku Nouzový stav v Česku máme s jedním wikipedistou rozdílný názor na vyhlášené nouzové stavy. Jedná se konktrétně o nouzový stav probíhající od října 2020. Já si myslím, že by měl být nouzový stav mezi 5. říjnem 2020 – 28. únorem 2021 v jednom řádku v tabulce, protože mezi nimi nebyla žádná pauza. Ale druhý wikipedista si myslí, že by to mělo být rozděleno na 5. října 2020 – 14. února 2021 a 14. února 2021 – 28. února 2021, protože byl vyhlášen za jiných podmínek. Co myslíte, že je správné, vy? Předem děkuji za odpověď.--Matej06 (diskuse) 14. 2. 2021, 23:18 (CET)

@Matej06: Zdravím a děkuji za dotaz. Mně je to v zásadě jedno, protože oba máte svým způsobem pravdu. Stránku nijak nesleduji, ale rozlišují-li se řádky podle vyhlášení, pak bych se přikláněla ke kolegovi, protože opravdu jedna fáze skončila včera o půlnoci tím, že ji předtím neodsouhlasil parlament, a nová fáze byla vyhlášena na základě žádosti hejtmanů. Tato akce je navíc nyní některými experty zpochybňována (odporuje prý ústavě), tedy může dojít i k jejímu zrušení, což se případně bude na stránce snadněji řešit na samostatném řádku. Přeji klidné řešení sporu, --Czeva (diskuse) 15. 2. 2021, 08:33 (CET)
Dobře, děkuji, nechám to tak. --Matej06 (diskuse) 15. 2. 2021, 08:44 (CET)

Otázka od wikipedisty Jiří Hrdý (19. 2. 2021, 08:29)

Dobrý den. Jak mohu opravit svůj příspěvek, který byl skryt? Text jsem si proti původně vloženému upravil. Nevím, jak se tam dostat. Jedná se o https://cs.wikipedia.org/wiki/U%C4%8Ditelsk%C3%BD_%C3%BA%C5%99ad_c%C3%ADrkve Děkuji. Jiří --Jiří Hrdý (diskuse) 19. 2. 2021, 08:29 (CET)

@Jiří Hrdý: Zdravím a děkuji za dotaz. Bohužel si nejsem jistá, co myslíte slovem "skryt". Jestli byla vaše editace v historii článku (záložka vedle editovat zdroj) revertována, můžete ji odtud zkopírovat a do článku (nejlépe upravenou) vrátit. Pokud je to jinak, prosím o specifikaci. --Czeva (diskuse) 19. 2. 2021, 14:49 (CET)
vytvořil jsem původně prázdnou stránku "učitelský úřad církve" a nyní mi to hlásí, že obsah byl skryt, kvůli podezření z porušení autorských práv: viz tento odkaz https://cs.wikipedia.org/wiki/U%C4%8Ditelsk%C3%BD_%C3%BA%C5%99ad_c%C3%ADrkve Děkuji Jiří Hrdý --Jiří Hrdý (diskuse) 19. 2. 2021, 16:32 (CET)
@Jiří Hrdý: Děkuji za vysvětlení. To obzvláště správci a patroláři Wikipedie (WP) dělají tehdy, když někdo použuje kopii textu, který je zveřejněn jinde, protože se jednáo porušení autorských práv. WP stejně jako nikdo jiný nesmí takto vlastně krást cizí dílo, může z něj jen použít informace a za přeformulovaný text uvést, odkud pochází (v Editaci pomocí tlačítka Citace > Automaticky > vložíte url nebo ISBN se zdrojem informace. Vše, co jen "odněkud" víte nebo jste si sám zjistil, je sice pěkné, ale na WP to odporuje pravidlu potřebné ověřitelnosti). Je to jasnější? Budete-li s čímkoli potřebovat pomoci, neváhejte se ozvat :-) --Czeva (diskuse) 20. 2. 2021, 09:47 (CET)
Dobrý den, děkuji, ale nepotřebuji vysvětlení ohledně autorských práv - žádná jsem neporušil, citoval jsem jen volně šiřitelný text z Katechismu, stejný jaký byl citován v nějakém článku, chráněném autorským právem, takže text byl vyhodnocen, že se nápadně podobá tomuto článku. Můj dotaz byl pouze, jak se teď do svého článku dostanu, abych jej mohl upravit, vypustím ty citace. Děkuji Jiří --Jiří Hrdý (diskuse) 21. 2. 2021, 14:54 (CET)
@Jiří Hrdý: V tom případě (tedy jestli jste si jistý, že je to s právy v napsaném článku v pořádku) bych provedla v Historii článku vrácení do původní podoby (zrušit editaci), jak už jsem psala v první odpovědi, ale naprosto nutně s vysvětelním v editační poznámce – stejně jako jste to mně napsal výše, aby to nebylo pochopeno špatně (v šabloně se píše: Neobnovujte bez vysvětlení odstraněný text.). Správci to určitě zkontrolují. --Czeva (diskuse) 21. 2. 2021, 15:07 (CET)
Dobrý den, děkuji za odpověď, nějaký čas jsem se k editaci nedostal, mezitím byl článek smazán. Asi nic nepokazím, když článek zveřejním znovu s vynecháním problematických citátů. Děkuji. --Jiří Hrdý (diskuse) 26. 2. 2021, 10:25 (CET)
@Jiří Hrdý: Ano, smazání jsem si všimla. Části článků, u kterých je podezření na copyvio, je třeba do určité doby opravit, např. doložit, že se o copyvio nejedná, jinak jsou tyto kusy správci k uvedenému datu smazány. V tom článku, zdá, se, byly jen informace suspektní z porušení autorských práv, tedy byl vymazán článek. Když budete zakládat kompletně nový, je nejjistější vše zdrojovat (viz kterýkoli z mých článků třeba zde, všechna tvrzení dokládám pomocí tlačítka Citace, pak nebývá žádný problém, jedná-li se o zdroj důvěryhodný). Budu ráda, když pak dáte vědět, jak se daří anebo se ozvěte s případnými dotazy. hezký den přeje --Czeva (diskuse) 26. 2. 2021, 10:34 (CET)

Otázka od wikipedisty Fapz12 (19. 2. 2021, 08:38)

Dobrý den, potřeboval bych poradit s doložením předmětu článku o významnosti. Nevím kam a jak přesně předmět doložit. Proto bych chtěl poprosit o radu. Předem děkuji. --Fapz12 (diskuse) 19. 2. 2021, 08:38 (CET)

@Fapz12: Zdravím a děkuji za dotaz. Stručně řečeno významnost znamená, že je objekt článku (místo, osoba apod. v názvu) natolik významný, že už o něm psaly jiné zdroje, a má tedy právo v encyklopedii být.
Wikipedie (WP) je svobodná a otevřená, ale aby tu nevznikla anarchie, musíme dodržovat jistá pravidla, z nichž mnoho najdete na odkazech, které jsem nyní vložila na vaši diskusní stránku, a je potřeba, aby informace v ní byly spolehlivé, tedy doložené zdroji (konkrétní příklady: vyberte kterýkoli z mých posledních článků a uvidíte, že všechny uvedené informace jsou podložené zdroji, odkud informace pochází – všude jsou čísla, která odkazují na zdroje uvedené v seznamu dole). Nedoložená encyklopedická významnost, kterou zmiňuje kolega vloženou šablonou, víceméně říká, že aby se o něčem na WP mohl napsat článek, musí se o něm nejdřív informace nezávisle, netriviálně (tj. významně) a věrohodně psát jinde – to se na WP dokládá jinde publikovanými zdroji (např. knihy, noviny, webové stránky apod.). To doložíte při Editaci pomocí tlačítka Citace > Automaticky > vložíte url nebo ISBN se zdrojem informace. Vše, co jen "odněkud" víte nebo jste si sám zjistil, je sice pěkné, ale na WP to odporuje pravidlu potřebné ověřitelnosti nebo nedovoleného vlastního výzkumu – encyklopedie pouze cituje, informace nezjišťuje sama. Pro schválení existence článku jsou třeba alespoň 2 NNVZ (viz výše), nicméně nejlépe je doložit informace všechny, protože WP se snaží být spolehlivá.
Je to jasnější? Budete-li s čímkoli potřebovat pomoci, neváhejte se ozvat. --Czeva (diskuse) 19. 2. 2021, 14:49 (CET)

Otázka od wikipedisty Fapz12 (19. 2. 2021, 22:10)

Dobrý den, doložil jsem tedy 2 zdroje. Chci se zeptat je to takhle v pořádku?? Pokud ne tak se omlouvám ale takhle jsem to pochopil. Pokud to mám blbě můžu Vás znova požádat o pomoc?. Předem se omlouvám že otravuji. Předem děkuji. --Fapz12 (diskuse) 19. 2. 2021, 22:10 (CET)

@Fapz12: Zdravím, v žádném případě neotravujete! Všichni jsme nějak začínali, WP má spoustu pravidel a technických záležitostí, které nejdřív nemusí být srozumitelné, a já ráda pomohu stejně, jako jiní v začátcích pomáhali mně. Žádná otázka není hloupá :-) Ano, zdroje určitě pomohly, byť jeden nebyl věrohodný (Blesk takový prostě není), tedy jsem ho nahradila a doplnila ještě jeden. Článek jsem trochu standardizovala, aby vypadal jako podobné jiné, provedené změny jsou popsané v poznámce (v případě zájmu koukněte do historie článku). A klidně se ptejte dál. --Czeva (diskuse) 20. 2. 2021, 09:47 (CET)

Otázka od wikipedisty Fapz12 (20. 2. 2021, 12:04)

Dobrý den, moc Vám děkuji za Vaší ochotu. Chci se zeptat zda mi bude stránka smazána jak se píše v šabloně. Dal jsem si s tím práci a nerad bych o to přišel. A ještě Vám chci poděkovat za pomoc a úpravu moc si toho vážím. Děkuji --Fapz12 (diskuse) 20. 2. 2021, 12:04 (CET)

@Fapz12: Ajta, já jsem poslední změny zapomněla uložit (už tehdy jsem šablonu vymazala), takže jsem teď provedla nápravu. Rádo se stalo, přeji mnoho radosti při dalších editacích. Hezký den, --Czeva (diskuse) 21. 2. 2021, 11:14 (CET)

Otázka od wikipedisty Ekopodebrady (23. 2. 2021, 21:15)

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak si můžu nedokončenou stránku uložit na později? Nebo jak ji můžu sdílet někomu dalšímu? --Ekopodebrady (diskuse) 23. 2. 2021, 21:15 (CET)

@Ekopodebrady: Zdravím a děkuji za dotaz. Rozpracované články je dobré si před publikací ukládat na vlastní podstránku. K tomu můžete využít například předpřipravený odkaz Wikipedista:Ekopodebrady/Pískoviště (odkaz vidíte i vpravo nahoře v řádku u svého uživatelského jména); vyberete první možnost Založit stránku a pak je to jako s jakoukoli jinou. Do ní nebude nikdo zasahovat, nebude-li tomu extrémní důvod nebo nepožádáte-li. Zároveň se většinou nezobrazuje v klasickém vyhledávání. Jen tam nepřidávejte kategorie k tomu tématu (to nechte až na dobu, kdy hotový obsah zkopírujete do nové stránky/článku). Můžete si založit i jakoukoli jinou (sama jich mám pro různé účely několik), ale Pískoviště je vždycky dostupné na jeden klik vpravo nahoře. Po publikaci článku (nebo kdykoli jindy) můžete obsah Pískoviště smazat, budete-li chtít, stránka jako taková bude existovat dál.
Sdílet s wikipedistou wikistránku můžete stejným způsobem, jako jsem to teď udělala výše s vaším Pískovištěm - při komunikaci použijete odkaz ve dvojitých hranatých závorkách (např. v diskusi), komukoli ale také můžete poslat odkaz url jen v jedné závorce, např. toto je odkaz na nově založenou stránku Diskuse s wikipedistou:Ekopodebrady, kam jsem vám dala pár snad užitečných odkazů pro další tvorbu. Hezký den přeje --Czeva (diskuse) 24. 2. 2021, 10:45 (CET)
Vše už je v pořádku. Děkuji Vám za pomoc! --Ekopodebrady (diskuse) 24. 2. 2021, 14:48 (CET)

Přejmenování stránky

Zdravím, mám otázku. Jak jde přejmenovat stránka? Konkrétně se jedná o stránky Převrat v Myanmaru 2021, kterou bych přejmenoval spíš na Vojenský převrat v Myanmaru 2021 a Protesty v Polsku 2020 na Protesty v Polsku 2020–2021. Obě stránky jsem vytvořil, takže myslím, že by s tím nikdo neměl nějaký problém. Děkuji.--Matej06 (diskuse) 24. 2. 2021, 22:37 (CET)

@Matej06: Zdravím a děkuji za dotaz. Právo přejmenovávat (vlastně přesouvat) články mají jen někteří zkušení wikipedisté; zda tuto možnost máte také, uvidíte na roletce Více vpravo nahoře (vedle Editovat zdroj/Historie). Pokud tam nebude, doporučuji se obrátit na pomoc k některému ze správců (určitě pomůže třeba např. @Janbery:, kterého tímto taguji, aby případně věděl). --Czeva (diskuse) 25. 2. 2021, 15:22 (CET)
Dobře, děkuji za odpověď. --Matej06 (diskuse) 25. 2. 2021, 17:35 (CET)
Ještě jednou zdravím, tak jsem to tam našel, když na to kliknu, je tam možnost „přesunout“. Jak jsem pochopil z toho, co jste přiložila, tak na to mám kliknout, napsat nový název, důvod a přejmenuje se to? Chápu to dobře? Děkuji.--Matej06 (diskuse) 25. 2. 2021, 17:56 (CET)
Tak jsem to zvládl, stránky jsou přejmenované Děkuji za pomoc.--Matej06 (diskuse) 25. 2. 2021, 23:58 (CET)
Gratuluji k úspěšným prvním přesunům. Super, vidím, že Editujte s odvahou opět zafungovalo :-) --Czeva (diskuse) 26. 2. 2021, 08:21 (CET)

Otázka od wikipedisty Iva Červená (26. 2. 2021, 10:14)

Dobrý den, mohla bych Vás poprosit o pomoc/návod, jak napsat článek do wiki? Děkuji Iva Červená --Iva Červená (diskuse) 26. 2. 2021, 10:14 (CET)

@Iva Červená: Zdravím a děkuji za dotaz. To by asi bylo na dlouhé povídání, ale snad v začátcích pomohou odkazy se základními informacemi, které jsem nyní vložila na vaši diskusní stránku, z nichž jeden je i Jak zakládat nové články. S konkrétními dotazy/potížemi ráda pomohu třeba opět zde. S přáním všeho dobrého --Czeva (diskuse) 26. 2. 2021, 10:22 (CET)

Growth team newsletter #17

3. 3. 2021, 17:02 (CET)

Otázka od wikipedisty Nej informator2007 (8. 3. 2021, 17:07)

Ahoj/Dobrý den. Mohla by jste mi prosím poradit jak mám vložit obrázek do textu/editace??? Někde už jsem viděl tady na wiki jak vložit obrázek ale nějak mi to nepomohlo, nebo jsem to nepochopil, mohla by jste mi o prosím nějak zformulovat nebo vysvětlit??? Děkuji. --Nej informator2007 (diskuse) 8. 3. 2021, 17:07 (CET)

@Nej informator2007: Ahoj, děkuji za dotaz. Při Editaci (ne Editaci zdroje) článku klikem na Vložit > Obrázky a média > nějaké existující obrázky by se měly nabídnout, jinak je možné hledat na Commons (viz později). Zde je podrobný návod. Funguje? Pokud bys chtěl vlastní obrázky nahrávat, dělá se to na sesterském webu Commons. Na diskusní stránku jsem teď vložila další odkazy s nápovědou užitečné pro editaci. --Czeva (diskuse) 8. 3. 2021, 17:41 (CET)
Ano , děkuji snad mi to pomůže. --Nej informator2007 (diskuse) 9. 3. 2021, 13:03 (CET)
Děkuji! Moc pomohlo. --Nej informator2007 (diskuse) 9. 3. 2021, 13:14 (CET)

Otázka od wikipedisty Miroslav Krupička (10. 3. 2021, 13:02)

Dobrý den,

mám připraven krátký nový článek na wiki, jak ho mohu poslat?

Díky, M. Krupička --Miroslav Krupička (diskuse) 10. 3. 2021, 13:02 (CET)

@Miroslav Krupička: Dobrý den, děkuji za dotaz. Asi jej máte připraven jen v počítači, ne na tzv. Pískovišti, ale postup je vždy stejný – tedy napsat jméno článku do vyhledávacího políčka, zkontrolovat, jestli už neexistuje a případně kliknout na červený odkaz – tím začnete pracovat na nové stránce. Nejdříve je dobré mít článek na Pískovišti (odkaz na něj máte vpravo nahoře v řádku vedle jména), kde ještě ani po uložení není zveřejněný v hlavním vyhledávacím prostoru – tam se k němu můžete vracet, jak je potřeba, a zveřejnit až v okamžiku, kdy splňuje všechny potřebné náležitosti. Hodně z nich se dočtete na odkazech, které nyní najdete na vaší diskusní stránce, stejně jako další užitečné odkazy. Základ je všechny vložené informace zdrojovat přes tlačítko Citace, a odnikud nic doslovně nekopírovat – začínat první editaci hned novým článkem není nejjednodušší volba. Budete-li cokoli dalšího potřebovat poradit, klidně se ptejte dál. Přeji příjemné editování, --Czeva (diskuse) 12. 3. 2021, 16:54 (CET)

Dobrovodský hřbitov

Ahoj, viděl jsem, že jsi nahrála pár fotek z Dobrovodského hřbitova. Nevíš, jestli je tam i náhrobek Edwina Schopenhauera? Chtěl bych ho vyfotit a přidat k tomu článečku, ale radši bych jel s jistotou, že tam bude :). --Martin J. Němeček (diskuse) 10. 3. 2021, 22:35 (CET)

@Martin J. Němeček :K dobrovodskému nevím, ale měl jsem z knihovny půjčenou knihu o českobudějovických hřbitovech, a nafotil jsme si seznam pohřbených osobností včetně mapek, tak kdybys potřeboval navigaci ke hrobům (do roku 1999) na území ĆB, podívám se ti. --JAn (diskuse) 11. 3. 2021, 08:27 (CET)
Jo, to je skvělý. Já jsem z Boršova, tak teď během lockdownu se tam stejně nepodívám. Ale učitě bych rád nafotil několik významnějších hrobů i z Budějc. Mohl bys mi teda ten seznam s mapkami poslat na mail? martin.nemecek@workmail.com --Martin J. Němeček (diskuse) 11. 3. 2021, 08:49 (CET)
Vlastně teď koukám, že už jsi jich dost asi nafotil, tak bych dělal zbytečnou práci :). --Martin J. Němeček (diskuse) 11. 3. 2021, 08:54 (CET)

Otázka od wikipedisty Stepet49 (15. 3. 2021, 18:07)

Vážená paní kolegyně,

mám "problém" s použitím fota/loga. Minule jste mi perfektně poradila a proto si dovoluji Vás opět požádat o radu. Připravuji stránku o Komunitě Blahoslavenství. Ve francouzské Wikipedii jsem nalezl logo tohoto společenství, ale nevím, zda ho mohu použít a také jak ho použít. Ve Wikimedii Commons je pouze černobílá varianta (správné zobrazení loga je kombinace bílé a hnědé barvy). Pokud by ten můj "problém" byl pro Vás časově složitý, prosím, neztrácejte příliš svého drahocenného času, není to "životně důležitá záležitost" - mohu samozřejmě použít i tu černobílou variantu a bude to také stačit. Děkuji Vám za Vaši odpověď, ať bude jakákoliv!

Přeji Vám příjemnné a úspěšné dny ve zdraví a pohodě!!! --Stepet49 (diskuse) 15. 3. 2021, 18:07 (CET)

@Stepet49: Dobrý den, děkuji za projevenou důvěru. Podle toho, co je vidět na uvedené stránce, se jedná o ochrannou známku (jako většina obrázkových log), jejíž použití je dovoleno jen v některých (na stránce uvedených) zemích a jinde se nedoporučuje. I proto zřejmě na stránce není vidět známý modrý odkaz na tradiční úložiště obrázků, Commons – soubor opravdu existuje jen na Wikipediích na stránce s oranžovým obrázkem uvedených, kdežto v jiných jazykových verzích, které o tématu existují, je použito jen logo černobílé. Bez Commons na českou WP obrázek myslím ani nelze dostat, takže byste jej musel nahrát na Commons pod svobodnou licencí, což ta ochr. známka neumožňuje. Nejsem ale právník, takže je to jen čtenářský odhad. Černobílý obrázek je v každém případě lepší než žádný, jak to v některých jazykových verzích vidím, takže super, že se vám jej povedlo najít. Kdyby k tomu třeba věděl víc @Aktron: nebo měl informaci, že ČR má také výjimku, ozvi se nám, prosím.
S dovolením jsem jen výše poupravila odkaz mimo WP, aby to odpovídalo standardnímu formátu hyperodkazů, který se na WP používá. Přeji pěkný den a třeba zase někdy na viděnou/psanou. --Czeva (diskuse) 16. 3. 2021, 08:32 (CET)
Vážená paní kolegyně, velmi Vám děkuji za Vaši opět promptní a perfektní odpověď. Ano, toho jsem se "obával" (že to nejde použít), ale vzhledem k tomu, že s něčím podobným jsem dosud neměl zkušenosti, potřeboval jsem Vaše potvrzení. Ještě jednou Vám děkuji a přeji Vám příjemné a úspěšné dny, bez Covidu a jiných podobných "záležitostí"!!! --Stepet49 (diskuse) 16. 3. 2021, 09:42 (CET)
@Stepet49: Rádo se stalo :-) --Czeva (diskuse) 16. 3. 2021, 16:14 (CET)
@Stepet49: Pokud je logo autorskoprávně chráněno, tak na Wikimedia Commons být samozřejmě nesmí :-( Některé jazykové verze Wikipedie mají na toto výjimku, že pro férové použití (fair use) těchto souborů je nahrávají lokálně (tzn. jen na svoji Wikipedii, mají to tak například na anglické, bylo tomu tuším u filmových plakátů). Co vím, tak v naší komunitě bylo před mnoha lety rozhodnuto, že fair use nechceme, protože českému právnímu řádu neodpovídá (v autorském zákoně nic takového není) a že se budeme striktně držet Commons. Aktron (|) 17. 3. 2021, 21:07 (CET)
Vážený pane kolego, děkuji Vám za Vaše zevrubné vysvětlení a zejména za Váš čas. Přeji Vám příjemné a úspěšné dny! --Stepet49 (diskuse) 18. 3. 2021, 09:28 (CET)
@Stepet49: Pokud podmínkám Commons nevyhovuje ta barevná verze, tak jim téměř jistě nevyhovuje ani ta černobílá verze a tedy i tomuto souboru hrozí smazání, jakmile by někdo jeho přípustnost a správnost uvedené licence začal zkoumat. Obecně vzato je v Commons spousta materiálu, který je třeba i dlouhodobě tolerován (uniká pozornosti „hlídačů“), ale pak se může stát, že takové obrázky někdo nechá smazat hromadně a ve velkém, a to se občas skutečně děje. Ta situace samozřejmě souvisí i s občas absurdně přepjatým výkladem a aplikací autorského práva, kdy leckdy ve skutečnosti nejde o ochranu autorů a jejich skutečných zájmů, ale samoúčelný právní formalismus a šikanu, která nejvíc poškozuje právě ty autory a jejich zájmy, takže rozumný člověk radši přivře oči a nechce být za bonzáka, prudiče a kazisvěta. Ovšem na druhou stranu řada autorů log a podobné grafiky si na svých autorských právech opravdu zakládá a pak jsou schopni tvrdě jít i třeba proti svým bývalým zákazníkům, kteří ta loga už se samozřejmostí považovali za „svoje“ (vzpomeňme si na pražskou zoologickou zahradu). Takže pokud nevíme, kdo tomu společenství to logo navrhl, a nemáme jeho souhlas, tak musíme počítat s tím, že ho z Commons může kdykoliv kdokoliv smazat. Bohužel Commons jde v tomto ode zdi ke zdi: zná pouze absolutně volné obrázky, se kterými s může dělat každý téměř cokoliv, a na druhé straně obrázky zakázané, které nepřijímá - a nic mezi. Takže tady vesměs nemůžou být loga, vstupenky, poštovní známky, ale ani třeba moderní architektura ze zemí, kde nepovažovali za nutné pro ni dávat do zákona speciální výjimku z autorskoprávní ochrany, protože tam doteď nikoho normálního nenapadlo, že by jejich focení mohlo být považováno za zakázané. --ŠJů (diskuse) 20. 3. 2021, 21:43 (CET)

Otázka od uživatele Veronikajelen: Grand Prix Austrálie 1995 (16. 3. 2021, 09:40)

Dobry den, prosim asi jsem nekde udelala chybku, chtela jsem zmenit misto konani GP F1 a kdyz jsem se na to koukla znovu tak stranka byla rozhazena dle kodu, jak to zmenim? Diky --Veronikajelen (diskuse) 16. 3. 2021, 09:40 (CET)

@Veronikajelen: Šlo o vymazání pouze části odkazu, chyběly uzavírací závorky (viz zde, po opravě rozdíl zde) – jak jak je vidět, kolega Ikcur už opravu promptně provedl. Nedělejte si starosti, všichni občas něco uděláme špatně. Výhoda Wikipedie je v tom, že každý něco umí a pomůžeme si :-) Přeji příjemné editování, třeba vám pomohou základní informace a odkazy o editaci nyní vložené na vaši diskusní stránku. --Czeva (diskuse) 16. 3. 2021, 16:14 (CET)

Otázka od wikipedisty Brejchy (17. 3. 2021, 21:53)

Dobrý den, rád bych se zeptal, zda jsou mé články v pořádku co se copyrightu a podobných věcí týče, nejsem si totiž jistý. Děkuji. --Brejchy (diskuse) 17. 3. 2021, 21:53 (CET)

@Brejchy: Dobrý den, děkuji za dotaz. Publikované články jsem zkontrolovala a jeden (A.) vypadá dobře, nicméně i tak je tam pár věcí k řešení, jak ostatně oznamují kolegy vložené šablony nahoře; další tři budou potřebovat úprav více.
Aslaug Vložena šablona o nedostatečném ozdrojování => i při překladu z jiné jazykové verze, kdy je to výslovně uvedeno v referencích, je dobré několik zdrojů uvést (třeba z původního článku nebo české), a to pomocí tlačítka citace (za text, stačí vložit odpovídající ISBN či url).
Geografie dopravy – nejproblematičtější článek, který nemá ani základní wikipedické formátování, šablona opět praví, že je nutně třeba upravit. Na vaši diskusní stránku jsem nyní vložila odstavec s odkazy a informacemi o základních úpravách a editacích na WP. Budete-li potřebovat pomoci, ozvěte se.
Přírodní ohrožení – také chybí zdroje, článek je oproti anglické verzi heslovitý
Cavo Greco – bude zřejmě brzy smazán, protože mu zcela chybí obsah, jak asi víte sám nejlépe.
Zkuste prosím co nejvíce upravit sám (opisujte formátování z podobných článků), s nejasnostmi ráda pomohu.

Budete-li se překladům na Wikipedii chtít dále věnovat, doporučuji alespoň vyzkoušení nástroje Content Translation, který sice po překladu do češtiny jistě potřebuje hodně jazykových úprav, ale má výbornou slovní zásobu a já na něm oceňuji především to, to že za mne dělá spoustu "Wiki-práce", např. napojení na wikidatovou položku, uvedení ostatních jazykových verzí článku a automatický převod většiny existujících modrých odkazů a referencí. Už před první publikaci je potřeba vložit šablonu Překlad. Přeji mnoho radosti při dalších editacích, --Czeva (diskuse) 18. 3. 2021, 16:10 (CET)