Pakaranovití

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Dinomyidae)
Jak číst taxoboxPakaranovití
alternativní popis obrázku chybí
pakarana (Dinomys branickii)
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídasavci (Mammalia)
Řádhlodavci (Rodentia)
Čeleďpakaranovití (Dinomyidae)
Peters, 1873
Rod
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pakaranovití (Dinomyidae) je čeleď hlodavců z podřádu Hystricomorpha (dikobrazočelistných) infrařádu Hystricognathi.[1] Zahrnuje se jeden recentní rod s jedním druhem, který obývá Jižní Ameriku, a několik vymřelých rodů.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Současné pakarany jsou větší hlodavci, kteří se tvarem těla podobají morčatům. Obývají horské oblasti na severozápadu Jižní Ameriky, především v Kolumbii, Peru a Brazílii.[2]

Pakarany mají 730–790 mm dlouhé tělo, ocas měří 200 mm.[2] Váží 10–15 kg. Je pro ně charakteristické několik řad světlých skvrn na bocích těla.

Jsou to noční živočichové, kteří se živí pouze rostlinnou potravou sestávající převážně z ovoce, listí a jiných měkkých částí rostlin.[2] Rodí obvykle jedno až dvě mláďata, která jsou plně vyvinutá a kromě mateřského mléka začínají ihned konzumovat i jinou měkkou stravu.[3] Dožívají se 8–9 let.

Podrobnější informace naleznete v článku Pakarana.

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Josephoartigasia monesi, vymřelý hlodavec z čeledi pakaranovití z Uruguaye

Známé jsou tyto rody:[4]

rod Dinomys

rod †Josephoartigasia

rod †Olenopsis

Podle paleontologických, anatomických a parazitologických důkazů a podle chování by čeleď pakaranovití měla být blízko příbuzná s čeledí urzonovití (stromoví dikobrazi).[2]

Historický výskyt[editovat | editovat zdroj]

Příslušníci této čeledi se na Zemi vyskytují od třetihor (od počátků oligocénu) do současnosti. Jejich vyhynulý příbuzný z rodu Telicomys byl největším hlodavcem všech dob. Dosahoval velikosti menšího nosorožce.[2]

Stupeň ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Pakarana je v červeném seznamu druhů zařazena jako zranitelný druh.[5] Je ohrožena především úbytkem jejího přirozeného prostředí – lesů. Její stavy se snižují.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Mammal Species of the World [online]. 3. vyd. Bucknell University, 2009 [cit. 2015-12-26]. Kapitola Dinomyidae. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b c d e NOWAK, Ronald M. Walker's Mammals of the World. 6. vyd. Baltimore and London: Johns Hopkins University Press, 1999. 1921 s. Dostupné online. ISBN 0-8018-5789-9. Kapitola Pacarana, s. 1663. (anglicky) 
  3. WHITE, Teresa G.; ALBERICO, Michael S. Dinomys branickii. Mammalian Species. American Society of Mammologists. Roč. 410, s. 1–5. Dostupné v archivu pořízeném dne 24-10-2015. (anglicky)  Archivováno 3. 3. 2016 na Wayback Machine.
  4. Profil taxonu pakaranovití [online]. BioLib [cit. 2015-12-28]. Dostupné online. 
  5. TIRIRA, D.; VARGAS, J.; DUNNUM, J. Dinomys branickii [online]. IUCN, 2013 [cit. 2015-12-28]. (IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2). Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]