Dexter (plemeno skotu)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dexter
býk plemene dexter
býk plemene dexter
Základní informace
Země původuIrskoIrsko Irsko
Stupeň prošlechtěníušlechtilé plemeno
Směr užitkovostimaso-mléčný
Tělesná charakteristika
Hmotnost samce400–450 kg[1]
Hmotnost samice300–350 kg[1]
Výška samce †115 cm[1]
Výška samice †100–110 cm[1]
Tělesný rámecmalý
Barvanejčastěji celočerná, dále červená a šedohnědá
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah v kategorii na Commons
† výška uváděna v kohoutku

Dexter je nejmenší evropské plemeno skotu. Je to trpasličí verze irského plemene kerry, výška krav v kříži je pouze 96–104 cm a hmotnost okolo 300 kg. Je to skot s dvoustrannou užitkovostí, dlouhověký a nenáročný, populární zvláště v malých domácích chovech.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Dexter je plemeno pocházející z jihozápadního Irska a je přímým potomkem černého skotu Keltů. Vyšlechtěno bylo v 18. století panem Dexterem, jehož cílem bylo vytvořit malé plemeno skotu s dobrou mléčnou i masnou užitkovostí. Na počátku plemene stála malá kráva s krátkými končetinami a býk plemene kerry.[1] Do Velké Británie se plemeno dostalo v roce 1882 a v roce 1892 byla založena Dexter Cattle Society.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Dexter je miniaturní plemeno skotu, v dospělosti má poloviční velikost oproti středním plemenům, jako je herefordský skot, a jen třetinovou výšku oproti velkým plemenům, jako je holštýn. Má široký a hluboký trup a silně osvalenou záď, hlava je krátká a široká. Většina zvířat je rohatá, rohy směřují nahoru. Končetiny jsou krátké, u části zvířat je zkrácení končetin výraznější a to často bývá způsobeno přítomností genu způsobující chondrodysplazii, poruchu růstu chrupavek, která je své heterozygotní podobě způsobuje trpasličí vzrůst. Tato alela je pro homozygoty letální.[2] Způsobuje s životem neslučitelnou deformaci telat, a tato tzv. buldočí telata jsou zpravidla v druhé polovině březosti potracena.[1] Většina zvířat je černých, občas se vyskytují červená a šedohnědá zvířata.

Krávy mají dobré mateřské vlastnosti a snadno se telí, plemeno je rané a může se zapouštět už mezi 15–18 měsíci věku.[3] Jsou také dlouhověké a mohou dávat telata i déle než 14 let. Dojené krávy dosahují užitkovosti kolem 3000–3500 kg mléka za laktaci s tučností kolem 4 % a obsahem bílkoviny 3,5 %.[3] Vynikající je i užitkovost masná, maso je kvalitní, dobře mramorované, jateční býci se porážejí kolem dvou let věku a jatečná výtěžnost přesahuje 56 %.[3]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e f SAMBRAUS, Hans Hinrich. Atlas plemen hospodářských zvířat. Překlad Suchánek Bohumil (část skot). Praha: Nakladatelství Brázda, 2006. 295 s. ISBN 80-209-0344-5. Kapitola Plemena skotu, s. 66. 
  2. Short Legged – Long Legged Dexters [online]. Belle Fourche Farm, 9.4.2012 [cit. 2013-03-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b c Why dexters? [online]. Dexter cattle society [cit. 2013-03-01]. Dostupné online. (anglicky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • SAMBRAUS, Hans Hinrich. Atlas plemen hospodářských zvířat. Praha: Nakladatelství Brázda, 2006. 295 s. ISBN 80-209-0344-5.