Deauville

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Deauville
Radnice
Radnice
Deauville – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška0–83 m n. m.
StátFrancieFrancie Francie
RegionNormandie
DepartementCalvados
ArrondissementLisieux
KantonHonfleur-Deauville
Deauville
Deauville
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha3,57 km²
Počet obyvatel3 968 (2008)
Hustota zalidnění1111 obyv./km²
Správa
StarostaPhilippe Augier
Oficiální webwww.deauville.fr
E-mailmairie@deauville.fr
PSČ14800
INSEE14220
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Deauville je francouzská obec v Normandii. Obec má přezdívku „královna normandských pláží“. Přitahuje zvláště zámožné hosty také luxusními hotely, dostihovou dráhou, přístavem a řadou zábavních podniků. V roce 2008 v ní žilo téměř 4000 lidí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První zmínka o Deauville pochází z roku 1060, kdy obec ještě nesla jméno A Enilla. K rozmachu malé obce došlo až od 60. let 19. století, kdy na normandské pobřeží opakovaně zavítal Napoleon III. Pro Deauville a blízké Trouville-sur-Mer bylo vybudováno společné nádraží a vyhlouben byl i uzavřený přístav. Deauville bylo vážně poničeno za první světové války. Ve městě se 19. července 1936 konal automobilový závod vozů kategorie Grand Prix, byl to 1. (a jak se později ukázalo) i poslední ročník tohoto závodu. Byl to totiž tragický závod se dvěma smrtelnými zraněními, při kterých zahynuli Albert "Raymond" Chambost a Marcel Lehoux.[1]

V současnosti obec žije hlavně z turistického ruchu. Významná je zdejší dostihová dráha Hippodrome de la Touques, díky níž se kolem Deauville soustředilo mnoho stájí pro chov špičkových dostihových koní. Napomáhá tomu i partnerství s americkým dostihovým střediskem Lexingtonem.

V roce 1966 v Deauville natočil režisér Claude Lelouch film Muž a žena. V roce 2007 Deauville hostilo mistrovství Evropy ve střelbě ze vzduchových zbraní.

Vývoj počtu obyvatel[editovat | editovat zdroj]

Počet obyvatel

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  1. Disaster In Deauville; The 1936 Grand Prix [online]. Normandy Then and Now, 2016-03-05 [cit. 2024-05-06]. Dostupné online.