Jarva

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Cnidium)
Jak číst taxoboxJarva
alternativní popis obrázku chybí
Houština jarvy žilnaté
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádmiříkotvaré (Apiales)
Čeleďmiříkovité (Apiaceae)
Rodjarva (Cnidium)
Cusson ex Juss., 1787
Druhy rostoucí v ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jarva (Cnidium) je rod vlhkomilných rostlin z čeledě miříkovitých.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Rostliny jsou euroasijského původu, vyskytují se od západní přes střední a východní Evropu a střední Asii až po jižní části střední a východní Sibiře. Na severní straně je jejich areál ohraničen jihem Skandinávie, na jižní straně severem Španělska, Itálie a Balkánského poloostrova. Vyskytují se i ve východní Číně. Byly zavlečeny také na východ Spojených států, Kanady a na Aljašku. Nejčastěji rostou na dlouhodobě vlhkých zanedbaných územích, která mohou být i krátkodobě zaplavována vodou.[2][3][4]

Je uznáváno přibližně 6 druhů rodu jarva.[5]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jsou to jednoletévytrvalé rostliny dorůstající až do výše 1 m. Lodyha bývá málo rozvětvená. Listy ve spodní a střední části lodyhy jsou 1 až 3krát zpeřené, jejich koncové zvětšené lístky jsou obvejčité nebo kopinaté. Horní listy jsou menší s dlouhou objímavou pochvou. Jarva má vřetenovitý kořenoddenky, na jeho vrcholu při povrchu půdy jsou obnovovací pupeny, z kterých u dvouletých nebo vytrvalých druhů z jara vyrůstají nové rostliny.

Květenství s drobných, převážně bisexuálních prvoprašných květů tvoří složené okolíky. Květy s 5 okvětními lístky, většinou bílými až mírně narůžovělými, mají pět tyčinek. Shora spodního semeníku, složeného ze dvou plodolistů, je nadplodní terč s nektarovými žlázami a dvě terčovité blizny. Opylování zajišťuje převážně létající hmyz. Plodem jsou dvounažky se dvěma oblými plůdky podélně rýhovanými.[5]

Význam[editovat | editovat zdroj]

V Evropě je rod jarva ekonomicky bezvýznamný. V čínské a japonské medicíně se používá u nás nerostoucí jednoletá Cnidium monnieri (syn. Cnidium officinale, Cnidium japonicum). Využívá se vlastností jeho kořene a oddenků pomáhat při bolestech hlavy, závratích, únavě a při poruchách menstruace, jakož i při kožních onemocněních. Její semena jsou významným afrodisiakem vhodným stejnou mírou pro muže i ženy. Kořen jarvy je součástí léků proti obezitěpacientůmetabolickým syndromem.[6][7]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HOSKOVEC, Ladislav. BOTANY.cz: Veškeré druhy rostlin ČR I [online]. BOTANY.cz, rev. 17.01.2008 [cit. 2011-01-10]. Dostupné online. 
  2. Global Biodiversity Information Facility: Cnidium [online]. Global Biodiversity Information Facility [cit. 2011-01-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. DVOŘÁK, Václav. Natura Bohemica: Jarva žilnatá [online]. Natura Bohemica, Olomouc [cit. 2011-01-10]. Dostupné online. 
  4. GRIN Taxonomy for Plants: Cnidium [online]. United States Department of Agriculture, rev. 29.01.2005 [cit. 2011-01-10]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-01-20. (anglicky) 
  5. a b PU, Fa-ting; WATSON, Mark F. Flora of China: Cnidium [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA [cit. 2011-01-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. JAHODÁŘ, Luděk. Avicenna: Jarva lékařská [online]. AVICENNA Company, spol. s r.o [cit. 2011-01-10]. Dostupné online. 
  7. HIOKI, Chizuko; YOSHIDA, Toshihide. Boletín Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas: Diet therapy in subjects with metabolic syndrome [online]. Socied Latinoamericana de Fitoquimica, Santiago, Chile, rev. 11.2005 [cit. 2011-01-10]. Dostupné online. (španělsky) [nedostupný zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]