Clint Malarchuk

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Clint Malarchuk
Osobní informace
Datum narození1. května 1961 (62 let)
Místo narozeníGrande Prairie, Alberta, Kanada
Výška183 cm
Hmotnost84 kg
Klubové informace
Číslo30
Pozicebrankář
Předchozí klubyFort Saskatchewan Traders
Portland Winter Hawks
Fredericton Express
Quebec Nordiques
Washington Capitals
Buffalo Sabres
Rochester Americans
San Diego Gulls
Las Vegas Thunder
Draft NHLV roce 1981 jako 74. celkově
týmem Quebec Nordiques
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Clint Malarchuk (* 1. května 1961 v Grande Prairie, Alberta, Kanada) je bývalý kanadský hokejista, který hrál na postu brankáře v NHL v letech 1981 až 1992. Působil taktéž jako trenér brankářů Florida Panthers, Columbus Blue Jackets, Atlanta Thrashers a Calgary Flames. Znám je díky svému zranění, které se mu stalo během zápasu NHL, kdy mu hráč St. Louis Blues Steve Tuttle, rozřízl bruslí krční žílu, po němž ztratil hodně krve.

Hráčská kariéra[editovat | editovat zdroj]

Hrál juniorskou ligu za Portland Winter Hawks v Západní hokejové lize (WHL). Poté, co skončil ve WHL se stál profesionálem v NHL, kde si ho vybral tým Quebec Nordiques, Washington Capitals a Buffalo Sabres, a také Las Vegas Thunder v International Hockey League (IHL). Kariéru ukončil se 141 výhrami, 130 porážkami, 45 výhrami v prodloužení, 12 čistých kont a průměrnou úspěšností zákroků 88,5%.

Zranění[editovat | editovat zdroj]

Během zápasu 22. března 1989, mezi domácími Buffalo Sabres a St.Louis Blues, Steve Tuttle v dresu Blues a Uwe Krupp za Buffalo bruslili za pukem, když se Tuttle dostával do úniku. Oba následně spadli přímo do jeho branky. Tuttle nešťastně během pádu jej řízl svojí bruslí do krku, kdy mu přeřízl jeho hrdelní žílu. Z krku mu okamžitě začala tryskat krev. V tu chvíli byl schopen akorát klečet na ledě. Během toho, co se držel v brankovišti za krk, tak na tribunách omdlelo 11 fanoušků, další dva měli infarkt myokardu a 3 hráči zvraceli na ledě. Kamery místní televize během jeho ošetřování se snažily, aby v televizi nikdo neviděl, co se stalo na ledě. On sám během svého zranění věřil, že nejspíše zemře. "Jediné, co jsem chtěl, je dostat se pryč z ledu." říkal tehdy. "Moje matka sledovala zápas v televizi, nechtěl jsem, aby mě viděla umírat." Jeho život byl zachráněn díky tehdejšímu trenérovi Jimu Pizzutellimu, dřívějšímu zdravotníkovi Americké armády, během Vietnamské války. Když se k němu dostal, tak mu vložil prsty do krku a tím se snažil zastavit krvácení. Nic jiného nedělal do doby, než se na led dostavili zdravotníci. Kdyby k němu Pizzutelli přišel jen o chvilku později mohlo se tak jednat o třetí úmrtí po Howie Morenzovi a Billu Mastertonovi kvůli zranění během zápasu NHL. Kdyby jej brusle zasáhla o tři milimetry výše a zasáhla by tak jeho krkavici, tak by brankář Buffala vykrvácel do 2 minut. Nakonec měl 300 stehů na krku, poklesla mu výkonnost, proto se rozhodl ukončit kariéru v NHL. Po tomto zranění trpěl obsedantně-kompulzivní poruchou, také nočními můrami a alkoholismem. Pokračoval v hokeji ještě v IHL, a v roce 1999 ukončil kariéru hráče a stal se trenérem.

Trenérská kariéra[editovat | editovat zdroj]

Jako hlavní kouč začal v ECHL v týmu Idaho Steelheads, kde působil od 1998 do 2000. Poté se stal trenérem brankářů v NHL u týmu Florida Panthers, během sezony v letech 2002/2003. Na ročník 2006/2007 se domluvil s týmem Columbus Blue Jackets. V srpnu 2010 souhlasil s tím, že se stane trenérem brankářů v Atlanta Thrashers. V červnu roku 2011 Calgary Flames oznámili, že s ním podepsali smlouvu.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]