Chuchelský háj

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní rezervace
Chuchelský háj
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
Cesta Chuchelským hájem z Malé Chuchle
Cesta Chuchelským hájem z Malé Chuchle
Základní informace
Vyhlášení1. září 1982
Nadm. výška210–300 m n. m.
Rozloha60,59 ha[1]
Poloha
StátČeskoČesko Česko
ObecPraha
ObvodPraha 5
UmístěníMalá Chuchle, Velká Chuchle
Souřadnice
Chuchelský háj
Chuchelský háj
Další informace
Kód746
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní rezervace v Česku

Přírodní rezervace Chuchelský háj se rozkládá na svahu mezi pražskou městskou částí Velká Chuchle a její čtvrtí Malá Chuchle, kde zahrnuje původní lesní porosty. Je součástí přírodního parku Radotínsko – Chuchelský háj a zahrnuje rovněž skalnatý svah pod kostelem sv. Jana Nepomuckého s výskytem vzácných rostlin vázaných na skalní stepi. Nalézá se tam rovněž Chuchelský hřbitov a hájovna se zookoutkem. V dobách první republiky tam byla i výletní restaurace.

Důvod ochrany[editovat | editovat zdroj]

Důvodem pro vyhlášení PR byla snaha o zachování původního lesa s výskytem vzácných druhů rostlin a živočichů spolu s cennými společenstvy skalních stepí.

Geologie[editovat | editovat zdroj]

Skalní podloží v PR je velmi pestré a je tvořeno diabasy, břidlicemi, vápenci, pískovci a křemenci.

Flóra[editovat | editovat zdroj]

Na území PR se dochovaly původní listnaté lesní porosty pouze v malé míře ovlivněné výsadbou nepůvodních dřevin jako je borovice černá a trnovník akát. Původní lesy mají bohatý bylinný podrost s řadou druhů kvetoucích na jaře před olistěním jako je například jaterník podléška, ptačinec velkokvětý, hrachor jarní aj. Z diabasové skály byl popsán nový druh kosatců – kosatec bezlistý český. Na skalách roste česnek chlumní a rozchodník bílý.

Mykoflóra[editovat | editovat zdroj]

V oblasti byla nalezena řada vzácných hub, z nichž mnohé patří k teplomilným druhům. Vyskytuje se zde například hřib bronzový (Boletus aereuus), hřib Fechtnerův (Butyriboletus fechtneri) hřib královský (Butyriboletus regius), hřib nachový (Rubroboletus rhodoxanthus)[2], hřib plavý (Hemileccinum impolitum), hřib pružný (Aureoboletus gentilis), hřib přívěskatý (Butyriboletus appendiculatus), hřib Quéletův (Suillellus queletii), hvězdovka trojitá (Geastrum triplex), kališník žebernatý (Helvella costifera), muchomůrka ježatohlavá (Amanita echinocepahala)[2], ohnivec zimní (Microstoma protractum), urnička pohárová (Urnula craterium) a vláknice začervenalá (Inocybe erubescens).

Fauna[editovat | editovat zdroj]

Na území PR bylo nalezeno mnoho reliktních teplomilných brouků skalních stepí, v lese se vyskytují krajník hnědý a roháč velký. Hnízdí zde asi 40 druhů ptactva, převážně pěvců. Z druhů silně ohrožených se zde vyskytuje žluva hajní a velmi vzácně dudek chocholatý.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19]
  2. a b HOLEC, Jan; BERAN, Miroslav. Červený seznam hub (makromycetů) České republiky [online]. Praha: Příroda, 2006. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]