Chrám svatého Alexandra Něvského (Jekatěrinburg)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chrám svatého Alexandra Něvského
Místo
StátRuskoRusko Rusko
ObecJekatěrinburg
Souřadnice
Map
Základní informace
CírkevRuská pravoslavná církev
DiecézeJekatěrinburská eparchie
Architektonický popis
ArchitektMichail Pavlovič Malachov
Stavební slohklasicismus
Výstavba1838-1854
Specifikace
Umístění oltářevýchod
Další informace
AdresaZeljonaja Rošča
Oficiální webOficiální web
Kód památky6610006003
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chrám svatého Alexandra Něvského (rusky Александро-Невский собор) je klasicistní pravoslavný chrám v ruském Jekatěrinburgu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Chrám svatého Alexandra Něvského byl zbudován pro potřeby rychle se rozvíjejícího Novotichvinského ženského kláštera, založeného na přelomu 17. a 18. století.[1]

Základní kámen chrámu byl položen již 26. června 1838. Autorem projektu byl Michail Pavlovič Malachov a jeho petrohradští spolupracovníci Visconti a Charlemagne. Kvůli nedostatku finančních prostředků se však stavba značně protáhla. Mniši uspořádali sbírku, se kterou obcházeli okolní města a vesnice. Značně také pomohli uralští kupci a továrníci, díky čemuž se podařilo svatostánek dokončit a vysvětit 23. května 1854.[2] Hlavní chrám byl zasvěcen Alexandru Něvskému, levý přídělek svatému Mikuláši a pravý Zmrtvýchvstání Ježíše Krista.

Roku 1921 byl Novotichvinský klášter uzavřen a chrám sv. Alexandra Něvského se stal farním. Definitivně byl uzavřen v roce 1930. Téhož roku byl také zlikvidován přilehlý hřbitov z 18. století. Roku 1942 došlo k rozsáhlé přestavbě na vojenský sklad. Od roku 1961 zde byly uchovávány sbírky oblastního muzea.

Pravoslavní věřící vystoupili roku 1991 s požadavkem na navrácení chrámu, který podpořili měsíční hladovkou. Požadavku bylo nakonec vyhověno, a tak se zde již následujícího roku mohla konat první bohoslužba. Od roku 1994 slouží opět potřebám obnoveného ženského kláštera. Roku 2013 byl znovu otevřen po sedmileté rozsáhlé rekonstrukci.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Александро-Невский собор (Екатеринбург) na ruské Wikipedii.

  1. Александро-Невский Ново-Тихвинский женский монастырь. www.ekaterinburg-eparhia.ru [online]. [cit. 2018-02-15]. Dostupné online. (rusky) 
  2. ПРАВДЫ», Комсомольская правда | Сайт «Комсомольской. В Екатеринбурге открыли собор Александра Невского. KP.RU - сайт «Комсомольской правды». 2013-05-21. Dostupné online [cit. 2018-02-19]. (rusky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]