Chalkis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Chalkida)
Chalkis
Χαλκίδα
Nábřežní promenáda
Nábřežní promenáda
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška0–5 m n. m.
StátŘeckoŘecko Řecko
KrajStřední Řecko
Regionální jednotkaEuboia
ObecChalkis
Obecní jednotkaChalkis
KomunitaChalkis
Chalkis
Chalkis
Chalkis, Řecko
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha30,8 km²[1]
Počet obyvatel59 125 (2011[2])
Hustota zalidnění1919,64[3] obyv./km²
Správa
Vznik2011
Oficiální webwww.halkida.gr
Telefonní předvolba22210
PSČ341 00
Označení vozidelXA
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chalkis nebo Chalkida (novořecky Χαλκίδα, starořecky Χαλκίς) je hlavní město regionální jednotky Euboia v Řecku a zároveň největší město ostrova Euboia. Nachází se na pobřeží ostrova v nejužším místě průlivu, který ho odděluje od pevniny. Vlastní město tvoří zároveň komunitu a obecní jednotku a má 59 125 obyvatel. Je od nepaměti proslulým střediskem rané řecké metalurgie („chalkos“ znamená kov, měď nebo bronz), v současnosti zde ale nenalezneme ani stopu po jakýchkoliv dolech. Celá obec má 102 223 obyvatel. Nejvýznamnější město starověké a středověké Euboie prožívá na začátku 21. století průmyslový rozmach. Z pevniny se sem dostanete mostem, který byl postaven přes 60 m širokou úžinu. Zajímavostí je mořský proud v úžině, který mění několikrát za den svou rychlost a směr.

Členění obce[editovat | editovat zdroj]

Obec Chalkis se dělí na 5 obecních jednotek, z nichž jsou tři na ostrově a dvě na pevnině. V závorkách je uveden počet obyvatel obecních jednotek a komunit.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První zmínky o městě pocházejí z Íliady, kde je uváděno společně s rivalským městem Eretrií.[4] Je také doloženo, že lodě určené pro trojskou válku se shromáždily na jižním břehu úžiny u nedalekého města Avlis. Z mykénského období se zde dochovalo několik komorových hrobek.

Chalkis nebo také Chalcis byla pravděpodobně původně fénická rybářská osada. V 8. a 7. století př. n. l. zde vzkvétal obchod a to především s poloostrovem Chalkidiki, který od ní odvozuje svůj název a byl jí i kolonizován. Obchod se rozvíjel i s jižní Itálii a Sicílii. Chalkis se tak stala mateřskou obcí mnoha zámořských řeckých osad - například Cumy při Neapolském zálivu, Catanie a Messiny na Sicílii nebo jihoitalského Regio di Calabria.

Jako pevnost a důležité obchodní město zůstala Chalkis po celou dobu starověku a středověku. Postupně se dostala do rukou seleukovských panovníků, Římanů, Byzance, Benátčanů a osmanských Turků. Po ovládnutí Osmany se stala centrem pro východní a střední Řecko. V letech 1899–2010  byla administrativním sídlem prefektury Evia.

Chalkis má nejstarší nepřetržitě existující židovskou komunitu v Evropě, která existuje od starověku. Během druhé světové války zde bylo zachráněno přes 300 Židů díky pomoci svých křesťanských sousedů.

Visutý most[editovat | editovat zdroj]

Pro město je životně důležité spojení s pevninou. Euripijský průliv, který odděluje město a pevninu, byl přemostěn již v roce 411 př. n. l. dřevěným mostem. V době Justiniana byl tento dřevěný most nahrazen pohyblivou konstrukcí. Turci ji nahradili opět pevným mostem. V roce 1856 byl postaven dřevěný otočný most, v roce 1896 železný most a v roce 1962 posuvný most. V současnosti je město spojeno s řeckou pevninou dvěma mosty, novým visutým mostem a posuvným mostem na západě v nejužším místě průlivu. Visutý most byl otevřen v roce 1993 a významně přispívá ke zlepšení dostupnosti města Chalkis a ostatních částí ostrova Euboia z pevniny.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Protože se město vyvíjelo celkem bez přerušení, antických památek je tu poskrovnu. I na místě akropole stojí turecká pevnost. Bohatá je však expozice archeologického muzea s nálezy ze širokého okolí Chalkidy, zvláště z Eretrie a Karnysu. Nejznámější jsou fragmenty ze štítu chrámu Apollóna Dafnifora v Eretrii.

Chalkis je turisty chápána spíše jako mezistanice na ostrově Euboia, neboť nemůže nabídnout starověké památky. Ale i zde najdeme několik zajímavých staveb. Patří mezi ně katolický kostel Agia Paraskevi, mešita Emir Zade, starý židovský hřbitov v Odos Ellinon, pevnost Karababa nebo římský akvadukt Kamares.

Na radnici nalezneme sochu Aristotela[5], který zde 7. března roku 322 př. n. l. údajně zemřel přirozenou smrtí.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Chalkida na německé Wikipedii a Chalcis na anglické Wikipedii.

  1. rozloha obecní jednotky je 30,8 km², rozloha celé obce 412,4 km²
  2. počet obyvatel obecní jednotky, komunity a města je 59125,počet obyvatel celé obce 102223 dle [1]
  3. hustota zalidnění obecní jednotky je 1919,64/km²,počet obyvatel celé obce 247,87/km²
  4. Íllias, 2.537
  5. http://www.crystalinks.com/aristotle.html

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Řecko - průvodce do zahraničí, nakladatelství Olympia, 1993
  • Slovník antické kultury, vydalo nakladatelství Svoboda, 1974

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]