Cesta odpovědné společnosti

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
CESTA ODPOVĚDNÉ SPOLEČNOSTI
Logo
Datum založení27. ledna 2017
IČO05754577 (VR)
Rejstřík MV ČR500
Některá data mohou pocházet z datové položky.

CESTA ODPOVĚDNÉ SPOLEČNOSTI (zkráceně i oficiální zkratkou CESTA) je politické hnutí, založené v roce 2017. Předsedou je Jan Michael Kubín.[1] Prvním místopředsedou je Luděk Bolcek, místopředsedové Antonín Baudyš a Vojtěch Drahoňovský.

Volební program[editovat | editovat zdroj]

Vizí hnutí CESTA je odpovědná společnost sounáležitosti, tedy vytvořit co nejlepší podmínky pro svobodný, odpovědný, tvořivý a šťastný život jednotlivců, rodin a komunit.

Ve svém volebním programu se hnutí CESTA zaměřuje na sedm klíčových oblastí[2], postavených na devíti principech[3] k dosažení svobodné společnosti.

Jak uvádí ve svém programu, cílem je dosažení odpovědné společnosti sounáležitosti. Pojetí svobody chápe v bezpodmínečném spojení s odpovědností za rozhodování na úrovni jak jednotlivců, tak organizací a institucí. Uplatňování práv je podle nich vázané s povinnostmi. Cílové nastavení společnosti vnímají jedině ve vzájemné spolupráci, souvztažnosti mezi lidmi navzájem a mezi lidmi a přírodou.

V programu hnutí je klíčem k sounáležitosti v podpoře tradiční rodiny. Spravedlnost by měla být postavená na hledání pravdy ze strany soudů a odblokování výkonu spravedlnosti. Dalšími klíčovými oblastmi je podle nich podpora malého a středního podnikání, obnovení demokracie a občanských svobod, prosazení preventivního zdravotnictví a posílení bezpečnosti státu.[4]

Důležitou součástí aktivit hnutí CESTA je projekt Chceme vědět proč, kdy hledá odpovědi na otázky týkající se občanských práv a svobod a reflektuje společensky diskutovaná témata jako např. očkování, imigrantskou politiku apod.

Historie hnutí[editovat | editovat zdroj]

Hlavním motivem pro založení tohoto hnutí byla dlouhodobá nespokojenost s politickou situací a nezdravým stavem společnosti. S myšlenkou založit hnutí přišlo pět zakladatelů, kteří v roce 2016 iniciovali petici za vznik politického hnutí Cesta odpovědné společnosti. K oficiálnímu uznání hnutí došlo dne 27. 1. 2017 na základě registrace v rejstříku politických stran a politických hnutí Ministerstva vnitra České republiky. Statutární orgán hnutí tvoří předsednictvo, jehož předsedou je Jaroslav Kuchař, lídr hnutí CESTA.

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky 2017[editovat | editovat zdroj]

Hnutí se zúčastnilo voleb do Poslanecké sněmovny v roce 2017. Kandidovalo ve třinácti krajích, obdrželo 3 758 hlasů (0,07%) a nezískalo žádný mandát.[5]

Volby do Evropského parlamentu v Česku 2019[editovat | editovat zdroj]

Hnutí se zúčastnilo voleb do Evropského parlamentu. Lídrem kandidátky byl Antonín Baudyš.[6] V těchto volbách obdrželo 7 890 hlasů (0,33%) a nezískalo tak žádný mandát.[7]

Volby do Senátu v roce 2020[editovat | editovat zdroj]

Hnutí se zúčastnilo voleb do Senátu v roce 2020. Kandidáty byli Antonín Baudyš a Jan Michael Kubín, do druhého kola se ani jeden z nich nedostal.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Seznam politických stran a hnutí - Ministerstvo vnitra České republiky. aplikace.mvcr.cz [online]. [cit. 2019-05-12]. Dostupné online. [nenalezeno v uvedeném zdroji]
  2. Úvodní stránka. Hnutí Cesta [online]. [cit. 2017-11-07]. Dostupné online. 
  3. Principy, na kterých stavíme program. Hnutí Cesta. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-11-07.  Archivováno 7. 11. 2017 na Wayback Machine.
  4. Obávám se rostoucího politického vlivu Číny, říká Kuchař z hnutí Cesta odpovědné společnosti. iROZHLAS [online]. Český rozhlas [cit. 2017-11-11]. Dostupné online. 
  5. Výsledky voleb do poslanecké sněmovny 2017 - Česká republika - volby.idnes.cz. iDNES.cz [online]. [cit. 2019-05-12]. Dostupné online. 
  6. Jmenné seznamy | volby.cz. volby.cz [online]. [cit. 2019-05-12]. Dostupné online. 
  7. Volby do Evropského parlamentu 2019 - Volební speciál iDNES.cz. iDNES.cz [online]. [cit. 2019-05-27]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]