Cephea cephea

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxCephea cephea
alternativní popis obrázku chybí
Cephea cephea
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenžahavci (Cnidaria)
Třídamedúzovci (Scyphozoa)
ŘádRhizostomae
ČeleďCepheidae
RodCephea
Binomické jméno
Cephea cephea
Forsskål, 1775
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cephea cephea je druh medúzy z čeledi Cepheidae. Vyskytuje se v tropických vodách od západního Indo-Pacifiku až po severní Austrálii. Tento druh byl poprvé popsán Peterem Forsskålem v roce 1775 a původně dostal jméno Medusa cephea. Obývá pelagické pásmo tropických a subtropických vod a nejčastěji se vyskytuje v Indo-západním Pacifiku, východním Atlantském oceánu a Rudém moři. Přestože tento druh patří mezi nejjedovatější medúzy, není pro člověka nebezpečný a v Číně a Japonsku se jí jako delikatesa a používá se k lékařským účelům.[1] Druh může dosáhnout průměru až 60 cm.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Cephea cephea má purpurově modrou barvu a dorůstá do průměru 60 centimetrů a je bioluminiscenční. Tento druh má bradavicovité výběžky a zvonovitý tvar. Stejně jako u jiných druhů medúz mají chapadla nematocysty, které medúzy používají k omráčení, zabíjení a uchopování kořisti. Jeho životnost je přibližně tři až šest měsíců.

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Je známo, že tento druh medúzy žije v pelagické zóně oceánu v Indo-západním Pacifiku, východním Atlantiku a Rudém moři. Žije a daří se mu ve studené vodě a lze ho nalézt i více než 900 metrů pod hladinou. Přes den má tendenci zůstávat v hlubších vodách, v noci migruje do povrchových vod. Jeho kořistí jsou především řasy, krevety, plankton, vajíčka bezobratlých a larvy bezobratlých. Nejběžnějšími známými predátory tohoto druhu jsou mořské želvy.[2]

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Reprodukční cyklus je podobný jako u mnoha jiných medúz. Dospělci uvolňují spermie nebo vejce do vody; oplozená vajíčka tvoří larvu planulu. Planula se pak přichytí ke skále nebo podobné struktuře, která jí umožní vyrůst v polyp. Poté dochází k nepohlavnímu rozmnožování, což znamená, že polyp se v podstatě klonuje a vyvíjí se do dalšího stadia zvaného efyra. Posledním procesem je růst a vývoj v dospělou medúzu.[3] Teplota vody a zásoba potravy ovlivňují účinnost nepohlavního rozmnožování.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Cephea cephea na anglické Wikipedii.

  1. https://repository.kulib.kyoto-u.ac.jp/dspace/bitstream/2433/175360/1/fia0122_149.pdf (anglicky)
  2. Crown Jellyfish Fact Sheet. C.S.W.D [online]. [cit. 2023-11-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. SUGIURA, Yasuo. ON THE LIFE-HISTORY OF RHIZOSTOME MEDUSAE IV. CEPHEA CEPHEA. Embryologia. 1966-03, roč. 9, čís. 2, s. 105–122. Dostupné online [cit. 2023-11-03]. DOI 10.1111/j.1440-169X.1966.tb00219.x. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]