Žralok bornejský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Carcharhinus borneensis)
Jak číst taxoboxŽralok bornejský
popis obrázku chybí
Stupeň ohrožení podle IUCN
kriticky ohrožený
kriticky ohrožený druh[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaparyby (Chondrichthyes)
Nadřádžraloci (Selachimorpha)
Řádžralouni (Carcharhiniformes)
Čeleďmodrounovití (Carcharhinidae)
Rodžralok (Carcharhinus)
Binomické jméno
Carcharhinus borneensis
(Bleeker, 1858)
Rozšíření žraloka bornejského (tmavomodře), možný historický výskyt (světlemodře)
Rozšíření žraloka bornejského (tmavomodře), možný historický výskyt (světlemodře)
Rozšíření žraloka bornejského (tmavomodře), možný historický výskyt (světlemodře)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Žralok bornejský (Carcharhinus borneensis, také Carcharias borneensis) je kriticky ohrožený druh žraloka z čeledi modrounovití (Carcharhinidae) obývajícího pobřeží Bornea, případně Číny. Je znám podle mála záznamů, většina z nich se datuje před rok 1937.

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Druh byl poprvé popsán roku 1858 nizozemským ichtyologem Pieterem Bleekerem jako Carcharias (Prionodon) borneensis v periodiku Acta Societatis Regiae Scientiarum Indo-Neêrlandicae podle 24cm jedince uloveného v oblasti Singkawang na západním pobřeží ostrova Borneo. Později byl žralok bornejský přeřazen do rodu Carcharhinus, evoluční vztahy jsou nejisté.

Novozélandský ichtyolog Jack Garrick nedokázal druh roku 1982 přiřadit k žádnému jinému druhu z rodu, roku 1988 jej pak odborník na žraloky Leonard Compagno předběžně postavil vedle těchto osmi druhů: žralok malabarský (Carcharhinus dussumieri), žralok queenslandský (Carcharhinus fitzroyensis), žralok polozubý (Carcharhinus hemiodon), žralok panamský (Carcharhinus porosus), žralok novoguinejský (Carcharhinus macloti), žralok malajský (Carcharhinus sealei) a žralok západoaustralský (Carcharhinus sorrah).

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Druh je znám podle mála záznamů, z nichž většina se datuje před rok 1937. Žralok bornejský obývá pobřeží Bornea (naposledy zde byl znovuobjeven v oblasti severozápadního Bornea v Sarawaku na začátku 21. století), podle historických záznamů možná i Číny. Roku 1895 byl pozorován v Boronganu na Filipínách a roku 1933 u pobřeží ostrova Jáva. Obě pozorování nelze ověřit a druh zde již nikdy nebyl spatřen.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Žralok bornejský má štíhlé tělo, největší zaznamenaný exemplář měřil 65 cm. Prsní ploutve jsou krátké, špičaté a srpkovité, břišní ploutve jsou malé a trojúhelníkovité, s rovnou zadní hranou. První hřbetní ploutev je velká a tvaru trojúhelníku, tupě zakončená, druhá malá a nízká. Asymetrická ocasní ploutev má dobře vyvinutý dolní lalok, horní lalok je delší a úzký. Čenich je špičatý, s šikmými štěrbinovitými nozdrami a pěti páry žaberních štěrbin. Druh má 25 až 26 řad zubů v horní čelisti a 23 až 25 řad v čelisti spodní. Oči jsou velké, kruhovité, kryté mžurkou. Břidlicově šedé zbarvení směrem ke špičce hřbetní a ocasní ploutve tmavne. Spodní strana těla je bělavá.

Téměř všechny informace o chování druhu nejsou známy. Žralok bornejský se pravděpodobně živí kostnatými rybami. Je živorodý, jeden vrh činí 6 mláďat o délce 24 až 28 cm. Pohlavní dospělosti pravděpodobně dosahuje při velikosti pod 55 až 58 cm u samců a pod 61 až 65 cm u samic.

Ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Mezinárodní svaz ochrany přírody považuje žraloka bornejského za kriticky ohrožený druh, oblast, v níž se vyskytuje, je vystavena intenzivnímu rybolovu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Borneo_shark na anglické Wikipedii.

  1. The IUCN Red List of Threatened Species 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-02].

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]