Butyrskaja (stanice metra v Moskvě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Butyrskaja
StátRusko
MěstoMoskva
Vznik16. září 2016[1]
Linky Ljublinsko-Dmitrovskaja
Přestup na stanici Ostankino
Technické informace
Typ stanicetrojlodní, sloupová, hluboko založená
Počet nástupišť1
Hloubka pod povrchem60 m
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Butyrskaja (rusky Бутырская) je stanice moskevského metra na Ljublinsko-Dmitrovské lince. Nachází se na úseku linky Mar'ina Rosča - Petrovsko-Razumovskaja mezi stanicemi Fonvizinskaja a Mar'ina Rosča.

Charakter stanice[editovat | editovat zdroj]

Stanice Butyrskaja se nachází ve čtvrti Butyrskij rajon (Бутырский район) na ulici Ogorodnyj projezd (Огородный проезд) nedaleko od železniční zastávky Ostankino, která je mimo jiné obsluhována vlaky na lince MCD-3. Disponuje dvěma podzemními vestibuly, východ ze severního vestibulu vychází na povrch u křížovatky Ogorodného projezdu s ulicí Rustaveli (Руставели), východ z jižního vestibulu se nachází u pekařského závodu Ostankinskij zavod baranočnych izdělij (Останкинский завод бараночных изделий). Ze začátku provozu stanice fungovala pouze se severním vestibulem, jižní vestibul byl zprovozněn 30. prosince 2016.

Nástupiště je s vestibuly propojeno prostřednictvím eskalátorů. Hlavní loď stanice je zajímavá díky střídání světla a tmy. Osvětlení je zajišťováno lampami, které jsou umístěny na sloupech, jež designově harmonicky doplňují, v místě průchodu na nástupiště lampy nejsou umístěny. Strop stanice je koncipován podobně: v místech sloupů je strop nižší než v místech průchodů. V bočních sálech je osvětlení skryto mezi panely v ose tunelu, které osvětluje zónu pro cestující a zatemňuje zónu vlaků.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Бутырская (станция метро) na ruské Wikipedii.

  1. Сергей Собянин открыл три станции Люблинско-Дмитровской линии метро [online]. [cit. 2018-03-14]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-05-11. 
  2. Бутырская (станция метро, Москва) [online]. [cit. 2018-03-14]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Fiztěch Metro v MoskvěLjublinsko-Dmitrovskaja směr Zjablikovo
Petrovsko-Razumovskaja Butyrskaja Mar'ina Rosča

FiztěchLianozovoJachromskajaSeligerskajaVěrchnije LichoboryOkružnaja Petrovsko-Razumovskaja Fonvizinskaja ButyrskajaMarina Rošča Dostojevskaja Trubnaja Sretěnskij Bulvar Čkalovskaja Rimskaja Kresťanskaja Zastava Dubrovka Kožuchovskaja Pečatniki VolžskajaLjublinoBratislavskajaMarinoBorisovoŠipilovskajaZjablikovo