Trubnaja (stanice metra v Moskvě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Trubnaja
StátRusko
MěstoMoskva
Vznik30. srpen 2007
LinkyLjublinskaja
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Trubnaja (rusky Трубная) je v pořadí 173. stanice metra vystavěná v Moskvě, součást severní části centrální úseku Ljublinské linky. Zprovozněna byla 30. srpna 2007, ačkoliv to bylo plánováno již v roce 2006[1]. Dne 27. srpna 2007 proběhla první zkušební jízda na trati do stanice,[2] o dva dny dříve již proběhla zkouška eskalátorů[3] Stanice je pojmenována podle Trubného náměstí (rusky Трубная площадь), pod kterým se nachází.

Stanice začala být budována již v roce 1984, v dobách, kdy se stavěl Cvětnoj bulvar (stanice, se kterou je Trubnaja po dokončení propojena). Během 80. let tak byly vyraženy všechny tři tunely, avšak další práce se přerušily v letech devadesátých, po rozpadu SSSR a odebrání nezbytných prostředků. Z linky Ljublinskaja byl zprovozněn pouze její jižní úsek, zajišťující dopravu od centra města do sídlišť na jeho jihovýchodě, úsek pod centrem byl zakonzervován včetně této stanice.

Spolu se zvýšením financí na výstavbu metra na počátku 21. století byly obnoveny stavební práce i na této stanici, která je nyní součástí úseku Sretěnskij BulvarTrubnaja. Stanice je trojlodní ražená se zkrácenou délkou střední lodě. Jižní výstup povede pod náměstí, severní pak s čtyřramennými eskalátory do druhé stanice.

Její prostupy jsou obložené mramorem v nazelenalých tónech, je ale použit i mramor v jiných odstínech. Osvětlení zajišťují lampy připomínající historické osvětlení Moskvy z přelomu 19. a 20. století.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Informace na stránkách mymetro.ru (rusky). www.mymetro.ru [online]. [cit. 2007-07-24]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-06-08. 
  2. Informace na oficiálních stránkách metra. www.mosmetro.ru [online]. [cit. 2007-08-29]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-10-26. 
  3. Informace na stránkách Russian Real Esteate 1rre.ru

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Fiztěch Metro v MoskvěLjublinsko-Dmitrovskaja směr Zjablikovo
Dostojevskaja Trubnaja Sretěnskij Bulvar

FiztěchLianozovoJachromskajaSeligerskajaVěrchnije LichoboryOkružnaja Petrovsko-Razumovskaja Fonvizinskaja ButyrskajaMarina Rošča Dostojevskaja Trubnaja Sretěnskij Bulvar Čkalovskaja Rimskaja Kresťanskaja Zastava Dubrovka Kožuchovskaja Pečatniki VolžskajaLjublinoBratislavskajaMarinoBorisovoŠipilovskajaZjablikovo