Rimskaja (stanice metra v Moskvě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rimskaja
Hlavní loď stanice Rimskaja
Hlavní loď stanice Rimskaja
StátRusko
MěstoMoskva
Vznik28. prosinec 1995
LinkyLjublinskaja
Technické informace
Typ stanicehluboce založená
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rimskaja (rusky Римская) je stanice moskevského metra. Je jednou z mála stanic moskevského metra, která nebyla pojmenována podle blízkého objektu.

Charakter stanice[editovat | editovat zdroj]

Stanice se nachází na Ljublinské lince, zhruba v její prostřední části. Je přestupní, pomocí tunelu pro pěší, vycházejícího z vyvýšeného konce střední lodi, je umožněn přestup do stanice Ploščaď Iljiča na Kalininské lince. Rimskaja je trojlodní, ražená stanice se zkrácenou střední lodí. Její stěny jsou obloženy bílým mramorem, podlaha několika druhy žuly, osvětlení je pak umístěno u stropu a provedeno podobným způsobem jako ve stanici Anděl v síti pražského metra. V projektové dokumentaci nesla název Srp a kladivo (rusky Серп и Молот), veřejnosti slouží od 28. prosince 1995.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Fiztěch Metro v MoskvěLjublinsko-Dmitrovskaja směr Zjablikovo
Čkalovskaja Rimskaja Kresťanskaja Zastava

FiztěchLianozovoJachromskajaSeligerskajaVěrchnije LichoboryOkružnaja Petrovsko-Razumovskaja Fonvizinskaja ButyrskajaMarina Rošča Dostojevskaja Trubnaja Sretěnskij Bulvar Čkalovskaja Rimskaja Kresťanskaja Zastava Dubrovka Kožuchovskaja Pečatniki VolžskajaLjublinoBratislavskajaMarinoBorisovoŠipilovskajaZjablikovo