Bešeňovské travertíny

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní památka
Bešeňovské travertíny
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
Základní informace
Vyhlášení1951, 1984
VyhlásilMinisterstvo kultury SSR
Rozloha0,7323 ha
Poloha
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
okres, krajokres Ružomberok, Žilinský kraj
UmístěníBešeňová
Souřadnice
Geodata (OSM)OSM, WMF
Bešeňovské travertíny
Bešeňovské travertíny
Další informace
Kód211
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bešeňovské travertíny jsou přírodní výtvor, který se nachází v Žilinském kraji na Slovensku u obce Bešeňová. Roku 1984 byl objekt prohlášen chráněnou přírodní památkou. Tvoří jí 4 samostatné celky Červené terasy, travertinová skalka zvaná Kaplnka, pramenný travertinový kráter nad nivou Váhu tzv. Bazén, Biele terasy s odumřetým travertinem a několik solitérních minerálních pramenů. Nachází se v okrese Ružomberok v Žilinském kraji. Území bylo vyhlášeno či novelizováno v letech 1951, 1984 na rozloze 0,7323 ha. Ochranné pásmo nebylo stanoveno.

Základní informace a zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Bešeňovské travertíny jsou typem vápence, který vznikl vysrážením minerálních, či termálních pramenů bohatých na uhličitan vápenatý. Tyto prameny jsou bohaté ne jen na vápník, ale i na hořčík, železo a síru a dodávají lokalitě krásný živý lesk. Při vývěrech těchto pramenů se tvořily na ploše 3,18 hektarů unikátní travertínové kopy, bochníky, kaskády a jiné zajímavé útvary zabarvené nevšedními barvami.

Mimořádně pestře zbarvené jsou živé Červené terasy. Železo z minerálních pramenů má přímý vliv na barevné tónování travertinu od téměř bíle přes žlutou, pomerančovou až po rumělkově červenou, případně hnědou. Nejsytější tóny červené jsou v blízkosti vývěrů minerálního pramene, ve větší vzdálenosti od něj blednou. V zimě je obsah železa vyšší a povrchové vrstvy travertinu jsou červenější, v suchém létě je kaskáda nejsvětlejší. V 70. letech 20. století život Bielych terás ukončil hydrogeologický vrt. Na základě tohoto zásahu zanikly minerální prameny a ustala tvorba bílého travertinu. Kaplnka se nachází na okraji kamenolomu a je z ní možnost si prohlédnout celý bešeňovský travertín.

Minerální voda z Bešeňovských travertínů je pitná. Má mírně železitou, ale příjemnou chuť. Pramen se nachází nedaleko známého termálního koupaliště Bešeňová, vyvěrá v blízkosti červenkavé kamenné kopy nad železniční tratí.

V minulosti se zde těžil žlutohnědý travertinizovaný pramenit, tzv. zlatý bešeňovský travertin. Jeho vyleštěné zlaté desky zdobí budovu Univerzity Komenského v Bratislavě. Byl použit i na stavbách v jiných státech Evropy, např. ve Švýcarsku, Francii, Belgii a Německu.

Lokalita[editovat | editovat zdroj]

Tento vápencový lom se nachází severně několik sto metrů od boce Bešeňová. Patří k nejvýznamnějším travertinovým lokalitám na Slovensku a v rámci Evropy je nejzajímavější a nejvzácnější oblastí svého druhu.

Zajímavosti v okolí[editovat | editovat zdroj]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bešeňovské travertíny na slovenské Wikipedii. Překlad byl doplněný o další nové informace.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • BIZUBOVÁ, M. 2008. Prírodné krásy Slovenska. Kamene. Bratislava: Vydavateľstvo DAJAMA, 2008. 119 s. ISBN 978-80-89226-48-1.
  • RUBÍN J., GALVÁNEK J., VYDRA V.: Klenoty neživej prírody Slovenska. MARTIN: Osveta, 1987. 272 s.
  • Travertíny, Obec Bešeňová. 2009. Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]