Barytherium

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxBarytherium
Stratigrafický výskyt: eocénoligocén, před 37 - 33 mil. let
alternativní popis obrázku chybí
Rekonstrukce
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídasavci (Mammalia)
Řádchobotnatci (Proboscidea)
ČeleďBarytheriidae
RodBarytherium
Charles William Andrews, 1901
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Barytherium byl vyhynulý rod primitivních chobotnatců, který žil v období eocénuoligocénu v severní Africe a na Arabském poloostrově.

Podle izotopové analýzy Barytherium obývalo řeky, jezera a močály a živilo se vodními rostlinami.[1] Dosahovalo výšky v kohoutku okolo dvou až tří metrů, délky tři až čtyři metry a hmotnosti dvě až čtyři tuny. Zploštělá lebka byla dlouhá asi 60 cm. Značné rozdíly ve velikosti nalezených exemplářů jsou vysvětlovány pohlavním dimorfismem. Barytherium mělo sloupové končetiny, krátký chobot a čtyři páry prodloužených řezáků (dva v horní čelisti a dva v dolní). Tyto krátké kly pravděpodobně sloužily k nabírání potravy.

Živočicha popsal v roce 1901 Charles William Andrews podle nálezu z egyptského Fajjúmu a vytvořil jeho název z řeckých slov βαρύς (barýs, „těžký“) a θηρίον ( thérion, „zvíře“). Typovým druhem byl Barytherium grave, v roce 2011 byly v Ománu objeveny pozůstatky dalšího druhu Barytherium omansi.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ROBOVSKÝ, Jan. Nejstarší chobotnatci byli vodní. Vesmír [online]. [cit. https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2009/cislo-1/nejstarsi-chobotnatci-byli-vodni.html]. [2009-01-15 Dostupné online]. DOI 2019-03-17. 
  2. Bones of primitive elephant species found in Dhofar [online]. OmanInfo.com, 2011-05-22 [cit. 2019-03-17]. Dostupné online. (angličtina) [nedostupný zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]