Aoniraptor

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxAoniraptor
Stratigrafický výskyt: Spodní křída, asi před 96 až 91 miliony let
Chybí zde svobodný obrázek
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Třídaplazi (Reptilia)
Nadřáddinosauři (Dinosauria)
Řádplazopánví (Saurischia)
Podřádteropodi (Theropoda)
NadčeleďAllosauroidea
ČeleďNeovenatoridae
RodAoniraptor
Binomické jméno
Aoniraptor libertatem
Motta et al., 2016
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Aoniraptor („lupič z jihu“) byl asi šest metrů dlouhý teropodní dinosaurus, který žil v době před asi 96 až 91 miliony let (geol. stupeň cenomanturon) na území dnešní argentinské Patagonie (provincie Río Negro). Spadal do čeledi Neovenatoridae nebo možná také Bahariasauridae.

Historie a popis[editovat | editovat zdroj]

Fosilie tohoto dravého teropoda z čeledi Neovenatoridae byly objeveny roku 2010 v sedimentech spodnokřídového stáří v rámci souvrství Huincul. Není jisté, zda nemůže jít o stejného teropoda jako karcharodontosaur Gualicho, popsaný rovněž v roce 2016[1]. Nasvědčovala by tomu přinejmenším stavba ocasních obratlů, která je u obou velmi podobná. Druhové jméno dinosaura je odvozeno od dvoustého výročí samostatnosti Argentiny (1810), kdy byly fosilie objeveny.

Obratle a další části kostry tohoto teropoda byly do značné míry pneumatizovány (byly duté a vyplněné vzdušnými vaky), což zlepšovalo výkonnost respiračního systému dinosaura.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Matías J. Motta, Alexis M. Aranciaga Rolando, Sebastián Rozadilla, Federico E. Agnolín, Nicolás R. Chimento, Federico Brissón Egli, and Fernando E. Novas (2016). "New theropod fauna from the Upper Cretaceous (Huincul Formation) of northwestern Patagonia, Argentina". New Mexico Museum of Natural History and Science Bulletin, 71: 231–253.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]