Andrija Štampar

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Andrija Štampar
Narození1. září 1888
Brodski Drenovac
Úmrtí26. června 1958 (ve věku 69 let)
Záhřeb
Alma materVídeňská univerzita
PracovištěZáhřebská univerzita
OceněníCena nadace Léona Bernarda (1955)
PodpisAndrija Štampar – podpis
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Andrija Štampar (1. září 1888 Brodski Drenovac26. června 1958 Záhřeb) byl chorvatský lékař a průkopník sociální medicíny.

Byl synem venkovského učitele ze Slavonie. V roce 1911 získal lékařský diplom na Vídeňské univerzitě, kde jeho budoucí specializaci zásadně ovlivnil Ludwig Teleky, zkoumající souvislost veřejného zdraví se vzdělaností a životní úrovní. Po studiích nastoupil Štampar do nemocnice v Karlovci a od roku 1919 pracoval na bělehradském ministru zdravotnictví. Zaměřil se na otázky prevence a hygieny, usiloval o kvalitnější bydlení nemajetných vrstev, organizoval boj s tuberkulózou a malárií a vydával osvětové příručky.[1] V roce 1924 začal učit na Záhřebské univerzitě, kde se zasloužil o založení ústavu sociálního lékařství. Pro své levicové postoje byl roku 1931 propuštěn ze státních služeb a odešel do ciziny. Působil jako zdravotnický expert pro Společnost národů a účastnil se likvidace epidemií následujících po katastrofálních povodních v Číně. Přednášel na Harvardově univerzitě a po návratu do Záhřebu mu byla v roce 1939 udělena profesura. Za druhé světové války byl vězněn ustašovským režimem.[2] V letech 1945 až 1946 byl rektorem Záhřebské univerzity a v letech 1947 až 1958 prezidentem Chorvatské akademie věd a umění. Na jeho návrh byla v roce 1955 založena Lékařská fakulta v Rijece. Podílel se na vzniku Světové zdravotnické organizace a byl oceněn medailí Léona Bérarda.[3] V Záhřebu nese Štamparovo jméno zdravotnická škola i firma vyrábějící hygienické potřeby, režisér Mladen Juran o něm natočil dokumentární film Dr. Andrija Štampar, vizionar.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KULJANČIĆ, Dušan Petar. Andrija Štampar - founder of the Yugoslav Public Health Service and Yugoslav ambassador to the WHO [online]. Timok Medical Gazette [cit. 2023-05-12]. Dostupné online. (angličtina) 
  2. A day to remember - Andrija Štampar's birthday [online]. Transmissible [cit. 2023-05-12]. Dostupné online. (angličtina) 
  3. CVJETANOVIĆ, Branko. Homage to Andrija Štampar [online]. World Health Forum [cit. 2023-05-12]. Dostupné online. (angličtina) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]