Andrej Palacko

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Andrej Palacko
Narození6. května 1955
Bratislava, Československo
Úmrtí22. srpna 2023 (ve věku 68 let)
Dunajská Streda, Slovensko
Místo pohřbeníBorinka, Slovensko
Povolánífotograf
DětiKarolína
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Andrej Palacko (6. května 1955, Bratislava, Československo22. srpna 2023, Dunajská Streda, Slovensko) byl slovenský fotograf, který se zaměřoval na fotografování zákulisí osobností, života na ulici, filmu, divadla, opery, jazzu a populární hudby. Fotografii se věnoval od svých 12 let.

Dne 8. června 2014 ohlásil kandidaturu na primátora Bratislavy jako nezávislý kandidát.[1]

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Profesionálně začínal jako reprodukční fotograf v URBION-e – Státním institutu urbanismu a územního plánování. Později pracoval v týdenících Mladé rozlety a Rozhlas, časopisech Hudobný život, Slovenka, STOP Auto-moto-revue a dalších tiskových médiích v bývalém Československu. Spolupracoval s Československou televizí, Československým rozhlasem, studiem Koliba, Slovenským národním divadlem, uměleckým souborem Lúčnica, hudebními festivaly Bratislavské jazzové dny a Bratislavské hudební slavnosti a agenturou Slovkoncert.

Po vystěhování se do Německé spolkové republiky v srpnu roku 1989 spolupracoval s odborným hudebním měsíčníkem Opernglas, deníky Baden-Württembergische Zeitung, Göppinger Kreisnachrichten a Ludwigsburger Kreiszeitung. Pracoval jako fotograf pro Filmakademie Baden-Württemberg. V roce 1995 se fotograficky spolupodílel na knižní publikaci, vydané k 50. výročí Württembergische Philharmonie Reutlingen. Fotograficky dokumentoval operní představení Aida a Carmen na operní scéně ve Stuttgartu.

Své reportážní a umělecko-reportážní dílo vystavoval na Slovensku v Bratislavě, Košicích a Trenčíně, v zahraničí v roce 2006 v kubánských městech Havana a Santiago de Cuba. Poté vystavovaná díla daroval kubánskému lidu a výstava putovala po všech provinciích Kubánské republiky.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Andrej Palacko na slovenské Wikipedii.

  1. Rozhovory cez polnoc z 24. mája. TA3.com [online]. [cit. 2020-09-29]. Dostupné online. (slovensky) [nedostupný zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]