Alois Fabián

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alois Fabián
Alois Fabián v roce 1915
Alois Fabián v roce 1915

Narození12. června 1895
Brandýs nad Labem
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí22. října 1918 (ve věku 23 let)
zajatecký tábor Giessen
Německá říšeNěmecká říše Německá říše
PříbuzníMarie Čermáková (teta)
Civilní činnost?
Vojenská kariéra
Hodnostvojín
Doba služby1914-1918
SloužilFrancouzská cizinecká legie
Složkapěchota
Jednotkarota Nazdar
Válkyprvní světová válka
BitvyBitva u Arrasu
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons

Vojín Alois Fabián, (12. června 1895 Nedomice[1]22. října 1918 zajatecký tábor Giessen[2]) byl český voják, příslušník dobrovolnické roty Nazdar v rámci francouzské Cizinecké legie během první světové války ve Francii. Zahynul na následky zranění v německém zajetí na západní frontě, čímž se stal posledním padlým příslušníkem československých legií na západním válčišti.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v obci Nedomice[pozn. 1] v rodině řeznického mistra Aloise Fabiána a jeho manželky Marie, rozené Svačinové.[1] Posléze odešel za prací do Paříže, kde byl v kontaktu s místní krajanskou komunitou.

Rota Nazdar[editovat | editovat zdroj]

Dne 28. července 1914, když Rakousko-Uhersko vyhlásilo válku Srbsku. Fabián se rozhodl nevrátit se do vlasti a bojovat za nenáviděné Rakousko a mezi prvními se s ostatními, zejména pařížskými Čechy, přihlásil do roty Nazdar. Ta vznikla 31. srpna 1914 v rámci Cizinecké legie z iniciativy zástupců francouzské pobočky Sokola a sociálně-demokratického spolku Rovnost. O vznik jednotky se zasadili zejména malíř František Kupka, Ernest Denis a jeho zeť a pozdější první československý důstojník Václav Dostal, opírající se o myšlenku vzniku samostatného Československa prosazovanou exilovou skupinou Tomáše Garrigue Masaryka, Edvarda Beneše a Milana Rastislava Štefánika.

Frontové nasazení[editovat | editovat zdroj]

Setkání Marie Čermákové se zotavujícími se členy roty Nazdar (Fabián stojící vpravo)
Alois Fabián (Legionářská stráž 1935)

Výcvik rota absolvovala v Bayonne, k bojovému nasazení byla odeslána v říjnu 1914 do kraje Champagne poblíž Remeše. Březovský je uváděn jako jeden z nejpříkladnějších vojáků, v rotě byl známým benjamínkem, nejmladším bojujícím v celé jednotce. Spřátelil se zde mj. s Karlem Bezdíčkem, praporečníkem roty Nazdar, či náčelníkem pařížského Sokola Josefem Pultrem.

Frontu se v té době podařilo stabilizovat a rota Nazdar žila běžným zákopovým životem.[4] V dubnu 1915 byla jednotka převelena do oblasti Artois, kde francouzská armáda připravovala ofenzivu a marocká divize měla být nasazena na jejím útočném hrotu. Cílem legionářů se stalo dobytí strategické vyvýšené kóty 140 poblíž Vimy. V říjnu 1915 se během bitvy u Arrasu s jednotkou zúčastnil těžkých bojů o kótu 140 u vesnice blízké vesnici Neuville-Saint-Vaast, při které rota utrpěla těžké ztráty, mj. padl Dostal, Bezdíček, Pultr a další. Rota Nazdar po tomto nasazení přestala formálně existovat a její zbylí členové byli zařazeni do jiných jednotek.

Zajetí[editovat | editovat zdroj]

Na začátku roku 1918 se pak přihlásil do samostatné jednotky československých dobrovolníků, se kterými byl odeslán na frontu do oblasti Friley. Následně pak byla jednotka přesunuta k Grandvilliers, kde se měla zúčastnit velkého spojeneckého útoku francouzské a britské armády a postupu na Amiens.

26. dubna 1918 zaútočila Fabiánova jednotka na dobře opevněné německé zákopy u lesíku Bois d'Hangard, kde utrpěla těžké ztráty – padlo zde 18 Čechoslováků. Fabián byl při útoku těžce raněn do břicha a zůstal ležet na bojišti.[5] Byl nalezen a ošetřen německými zdravotníky a odeslán do zajateckého tábora u města Giessen v Hesensku, kde se ze svého těžkého zranění léčil.

Jako řada jiných čs. legionářů na západní frontě, udržoval korespondenční kontakt s Marií Čermákovou, pařížskou Češkou, mecenáškou a psychickou oporou vojáků, a také Fabiánovou vlastní tetou. S tou si přes korespondenční službu Červeného kříže vyměnil ze zajetí několik dopisů.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Alois Fabián zemřel na následky svých bojových zranění 22. října 1918 v nemocnici zajateckého tábora Giessen, kde byl pohřben na zajateckém hřbitově. Byl poslední československou obětí západního bojiště.[5]

Po smrti[editovat | editovat zdroj]

Jeho jméno je uvedeno na památníku padlých ve světové válce na návsi v Nedomicích. Po roce 2000 mu byla na domě v Nedomicích, kde žil, odhalena pamětní deska.[6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Databáze VHÚ udává jako místo narození Brandýs nad Labem, dle matriky narozených se však narodil v Nedomicích.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Matrika narozených, Nedomice 1872-1899, snímek 152 [online]. SOA Praha [cit. 2022-03-29]. Dostupné online. 
  2. Československá legie ve Francii : 1914-1918 . 1. díl. [s.l.]: [s.n.] 325 s. Dostupné online. S. 41. 
  3. Databáze VHÚ: Záznam vojáka (Fabián Alois) [online]. Praha: Vojenský historický ústav [cit. 2022-03-29]. Dostupné online. 
  4. Nadporučík Václav Dostál [online]. Válka.cz [cit. 2014-08-21]. Dostupné online. 
  5. a b MAREŠ, B. Bratr Alois Fabián, hrdina a mučední. Legionářská stráž. 1936-06-19, roč. 1936, čís. 29, s. 4. Dostupné online. ISSN 1804-9192. 
  6. Pamětní deska Alois Fabián. www.vets.cz [online]. Spolek pro vojenská pietní místa [cit. 2022-04-05]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]