Přeskočit na obsah

Albrecht starší Sedlnický z Choltic

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: Albrechta Sedlnického z Choltic, opavského hejtmana a soudce.
Albert Sedlnický z Choltic
Rodový erb Sedlnických z Choltic
Rodový erb Sedlnických z Choltic
Úmrtí1628
RodičeJan starší Sedlnický z Choltic a Jitka Kralická z Králík
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Albrecht starší[1] nebo také Albert Sedlnický z Choltic (německy Albrecht der Ältere nebo Albert von Sedlnitzkykvěten 1628)[2] byl český šlechtic ze slezské linie svobodných pánů Sedlnických z Choltic.

Život[editovat | editovat zdroj]

Albrecht starší se narodil jako syn Jana Sedlnického z vyhaslé rodové linie Sedlnických z Brodku, Otaslavic ad. a jeho manželky Jitky Kralické z Králík.

Byl stoupencem radikálního křídla stavovského povstání na Moravě. Výrazně se angažoval v povstání a roku 1619 byl moravskými stavy společně s Václavem Bítovským z Bítova a kapitánem von Russheimem jmenován komisařem pro město Olomouc.

Byl blízkým spolupracovníkem Ladislava Velena ze Žerotína. Byl členem a předsedou direktoria Moravského markrabství a od krále Fridricha Falckého přijal hodnost komorníka. Kromě toho zastával úřad hejtmana Olomouckého kraje a aktivně se podílel na rozprodeji církevních statků a ražbě stavovských mincí.

V době povstání zastupoval moravské stavy na obou generálních sněmech v Praze v roce 1620.

Po skončení povstání byl zajat a převezen do Vídně. Za svůj postoj proti císaři byl po roce 1620 odsouzen ke ztrátě poloviny majetku.

Také další Albrechtovi příbuzní se aktivně podíleli na stavovském povstání: Karel Kryštof (1576-1651), patřil k radikálnímu křídlu stavovského povstání, byl direktorem moravským, zasedal v některých významných komisích a byl např. přítomen jako komisař při tortuře Jana Sarkandera. Petr Sedlnický byl aktivním vojenským velitelem vzbouřenců.

Manželství[editovat | editovat zdroj]

Albert Sedlnický z Choltic byl dvakrát ženatý, nejprve s Annou Šťastnou ze Žerotína a podruhé s Eufemií Haugvicovou z Biskupic.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Sedlničtí z Choltic [Statutární město OPAVA]. is.muni.cz [online]. [cit. 2024-05-21]. Dostupné online. 
  2. BLKÖ:Sedlnitzky, Albert von – Wikisource. de.wikisource.org [online]. [cit. 2024-05-21]. Dostupné online. (německy)