Abchazská národní strana

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Abchazská národní strana
Аԥсны жәлар рпартиа
ZkratkaНПА
Datum založení20. března 1992
SídloSuchumi
IdeologieCentrismus, vlastenectví, demokracie
Oficiální webwww.kiaraz.org
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Abchazská národní strana (abchazsky Аԥсны жәлар рпартиа, rusky Народная партия Абхазии, НПА) je politická strana v Abcházii, jež vznikla 20. března 1992. Jedná se o nejstarší, do současnosti nepřetržitě fungující politickou stranu v Abcházii,[1][2] v jejíž řadách je registrováno více než 1000 členů.[3]

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Abchazská národní strana byla založena v průběhu bouřlivého roku 1992, kdy začala horká fáze gruzínsko-abchazského konfliktu. Avšak první, stále ještě neformální sjezd budoucích členů této strany se konal v prostorách Abchazského divadla v Suchumi již v listopadu 1991.[1] Oficiálně Abchazská národní strana vznikla na své ustavující schůzi až 20. března 1992 a rychle byly založeny stranické buňky ve většině okresů Abcházie.[3] Vedení strany tvoří celkem čtyřicet osob, které ji spravují coby „politsovět“ v mezidobí jednotlivých sjezdů. Z nich je pak devět osob členy prezídia politsovětu, jež je výkonným orgánem, zabývá se každodenními záležitostmi a dohlíží na konzistentnost práce řadových členů politsovětu. Dále ve straně funguje pětičlenná kontrolní a revizní (Apsuarní) komise (Аԥсуареи Аламыси Ркомитет), dohlížející na čestnost jednání členů strany.[3]

Po válce v Abcházii v letech 19921993 se strana převážně mladých lidí zaměřila na pojmenování a upozorňování na nejpalčivější problémy mladé Republiky Abcházie, o kterých členové strany mluvili nahlas a publikovali je prostřednictvím stranických novin Kjaraz. Spolu s kritikou navrhovali i konstruktivní řešení problémů vládnoucí moci. Vývody publikované v Kjarazu byly nezávislými mimopolitickými odborníky a pozorovateli hodnoceny kladně pro svou analytičnost, otevřenost a nezávislost.[3] Na svém čtvrtém sjezdu si delegáti strany zvolili za předsedu šéfredaktora Kjarazu Jakuba Lakobu[3], který je předsedou do současnosti. V době, kdy byl Lakoba v letech 19982004 členem zastupitelstva hlavního města Suchumi, začala být Abchazská národní strana díky jeho aktivnímu vystupování více vidět na veřejnosti a přiměl obyvatelstvo, aby se vážně zabývalo důležitými problémy sužující městský rozpočet, kontrolní mechanismy nakládání s prostředky města a s městským majetkem, zda jsou tvořeny místní samosprávy v souladu se zákonem, a zda jsou správně organizovány policejní hlídky a poštovní služba. Přesto však ale strana nebyla až do roku 1999 oficiálně registrovaná, a to kvůli nečinnosti předešlého vedení strany. Registraci stihla včas, aby mohla jako jediná strana v Abcházii nominovat bývalého ministra zahraničí Leonida Lakerbaju do prezidentských voleb v témže roce, s úkolem vyzvat k politickému souboji dosavadního prvního prezidenta Abcházie Vladislava Ardzinbu, jenž byl dosud politicky nedotknutelný. Avšak vládní moc zareagovala tak, že zrušila udělení registrace strany, tudíž byla nominace Lakerbaji neplatná, a tak Ardzinba obhajoval mandát bez účasti protikandidáta.[3][4] Až teprve po volbách byla strana konečně zaregistrovaná, s využitím totožných dokumentů jako poprvé.

Strana si musela počkat do dalších prezidentských voleb v roce 2004 a postavila v nich jako svého kandidáta svého předsedu Jakuba Lakobu[5] Avšak Lakoba ve volbách skončil poslední s méně než 1 % hlasů, a pak se stejně musely opakovat kvůli politické krizi.

Dne 30. ledna 2008 oznámil předseda strany Jakub Lakoba podpis dohody o spolupráci mezi Abchazskou národní stranou a nově vznikající Stranou ekonomického rozvoje Abcházie.[2] Dne 10. července 2013 navázala strana spolupráci s dalšími opozičními stranami vůči vládnoucí moci prezidenta Aleksandra Ankvaba: s Jednotnou Abcházií, s Fórem pro Jednotnou Abcházii, se Stranou ekonomického rozvoje Abcházie a s několika dalšími veřejnými organizacemi.[6] 29. února 2016 se Abchazská národní strana stala zakládajícím členem politického uskupení Rada pro národní jednotu Republiky Abcházie, jež sjednocuje politické strany a hnutí, které deklarují, že nejsou ani provládní ani opoziční.[7]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b ŠARIJA, Vitalij. "Демократическая Абхазия": вчера, сегодня, завтра. Echo Kavkaza. 30. října 2015. Dostupné online.
  2. a b KUČBERIJOVÁ, Anžela. Партия экономического развития и Народная партия Абхазии договорились сотрудничать. Kavkazskyj Uzel. 30. ledna 2008. Dostupné online.
  3. a b c d e f НАРОДНАЯ ПАРТИЯ АБХАЗИИ - История. [cit. 2021-08-26]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 3. ledna 2019.
  4. Секретные материалы России. Ардзинба Владислав Григорьевич - экс-президент республики Абхазия [online]. informacia.ru, [cit. 2018-06-03] Dostupné z archivu, pořízeném z originálu.
  5. Народная партии Абхазии выдвинула Якуба Лакобу кандидатом в президенты республики. Kavkazskyj Uzel. 18. srpna 2004. Dostupné online.
  6. Ряд политических партий и общественных движений Абхазии подписали Соглашение о сотрудничестве и совместную декларацию. Apsnypress. 10. července 2013. Dostupné v archivu pořízeném dne 20. prosince 2013. 
  7. В АБХАЗИИ СОЗДАН СОВЕТ НАЦИОНАЛЬНОГО ЕДИНСТВА РА. abkhazinform.com. 29. února 2016. Dostupné online [cit. 7. 3. 2016].