Ačoliland

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ačoliland
Acholiland
Geografie
Hlavní městoGulu
Souřadnice
Rozloha28 500 km²
Správa regionu
StátUgandaUganda Uganda
Nadřazený celekUgandaUganda Uganda
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ačoliland (anglicky Acholiland) je neoficiálním regionem na severu Ugandy o rozloze 28 500 km². Region obývají Ačolové, po nichž byl nazván. Centrem regionu je Gulu. V současnosti region zahrnuje moderní ugandské distrikty Agago, Amuru, Gulu, Kitgum, Lamwo, Nwoya, Pader, které jsou součástí formální Severní oblasti.

Historický přehled[editovat | editovat zdroj]

Region byl v dobách britské Ugandy a po vyhlášení ugandské nezávislosti pod názvem Acholi až do roku 1971 jedním z ugandských distriktů, existujících v rámci tehdejší Severní provincie. Roku 1971 byl pak distrikt Acholi rozdělen na distrikty East Acholi a West Acholi[1]. Roku 1974 bylo správní členění Ugandy reorganizováno – většina někdejšího distriktu Acholi byla i nadále součástí Severní provincie, ale nejzápadnější část dosavadního distriktu West Acholi připadla do nově vytvořené provincie Nile. Roku 1980 byly provincie zrušeny a území nynějšího Ačolilandu se pak až do roku 2000 členilo na distrikty Gulu a Kitgum, které dohromady zahrnovaly celé území někdejšího distriktu Acholi. V 80. letech 20. století[2] region proslul tím, že se zde objevilo nábožensky orientované Hnutí Ducha svatého. Roku 2000 byl z části území distriktu Kitgum vyčleněn nový distrikt Pader. Roku 2006 vznikl vyčleněním části území z distriktu Gulu nový distrikt Amuru. Roku 2010 vznikl vyčleněním části území z distriktu Pader nový distrikt Agoga, zároveň vyčleněním části území z distriktu Amuru vznikl nový distrikt Nwoya. V návrzích ugandských federalistů na přeměnu Ugandy ve federaci, figuruje Ačoliland pod názvem Ačoli, respektive Acholi, jako jeden z nových spolkových států[3].

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Statoids - Districts of Uganda
  2. Český rozhlas - SvětOběžník: Poslání Josepha Konyho. m.rozhlas.cz [online]. [cit. 2015-11-07]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  3. Federo.org - Regional Models - Acholi. federo.org [online]. [cit. 2015-11-07]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2015-08-14.