Žibininkai

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Žibininkai
Žibininkai – znak
znak
Poloha
Souřadnice
StátLitvaLitva Litva
KrajKlaipėdský
OkresKretinga
seniorát (seniūnija)Kretinga
Žibininkai
Žibininkai
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel44 (2011)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Žibininkai je vesnice v seniorátu Kretinga (Kretingos seniūnija) v okrese Kretinga (Kretingos rajono savivaldybė) v Klaipėdském kraji v severozápadní Litvě. Geograficky se nachází v nížině Pajurio žemuma a převážně na pravém břehu potoka Žiba (přítok řeky Darba). Původně farmářská vesnice, která se stala turisticky zajímavou destinací. Nachází se asi 4,1 km od pobřeží Baltského moře.

Etymologie a historie[editovat | editovat zdroj]

Obec je pojmenována podle místního potoka Žiba. Archeologické nálezy potvrzují osídlení již od pravěku. První písemná zmínka o místu pochází až z roku 1738. V letech 1769 a 1775 zde probíhala rolnická povstání. V roce 1819 se Žibininkai, spolu s oblastí Palangy, stalo součástí Kurské gubernie Ruského impéria. V letech 1918 až 1921 patřilo Žibinkiai sousednímu Lotyšsku. Po druhé světové válce působili v okolních lesích partyzáni, kteří bojovali proti sovětské nadvládě. Dne 7. února 1949 byla partyzánská skupina obklíčena a poražena. Šesti partyzánům se podařilo uniknout z obklíčení, ale později byli dopadeni a zastřeleni. Partyzánské období připomíná památník a obnovený partyzánský bunkr Žibininkų partizanų bunkeris.[1]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

V roce 2022 trvale žilo ve vesnici 47 obyvatel. V obci se nachází zábavní areál HBH Juozo alus, který se skládá z farmy, hostinců, restaurací, hřebčína, zvěřince, sportovišť, bludiště, rozhledny, dětských hřiští atp. Dalším známým areálem vesnice je Atostogų Parkas, který je největším rekreačním a zdravotním komplexem v západní Litvě s množstvím bazénů, saun a dalších vodních atrakcí a aktivit a také s rozhlednou Atostogų Parkas a ubytováním v hotelu nebo roubených chatách.[2][3][4]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Partizanų žeminės atidarymas. www.hbh.lt [online]. [cit. 2023-02-02]. Dostupné online. 
  2. Pramogų kompleksas „HBH Juozo Alus“. Kaimo turizmas. HBH bravoro gėrimai. Rados virtuvės patiekalai.. www.hbh.lt [online]. [cit. 2023-02-02]. Dostupné online. 
  3. Homepage. Atostogų Parkas [online]. [cit. 2023-02-02]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2023-02-02. (anglicky) 
  4. Entertainment complex HBH Juozo Alus Palanga Lithuania. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]