Železniční trať Divača–Pula

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Železniční trať Divača–Pula
Stát ChorvatskoChorvatsko Chorvatsko a SlovinskoSlovinsko Slovinsko
Provozovatel dráhy HŽ Infrastruktura
Dopravce
Technické informace
Délka 122,2 km
Rozchod koleje 1435 mm (normální)
Počet kolejí 1
Externí odkazy
Geodata (OSM) OSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Železniční trať Divača–Pula (chorvatsky Željeznička pruga Divača–Pula, slovinsky Železniška proga Divača–Pulj) se nachází na poloostrově Istrie mezi Slovinskem a Chorvatskem. Jednokolejná neelektrizovaná trať je dlouhá 122,2 km.

Trasa[editovat | editovat zdroj]

Trať je vedena severo-jižním směrem z města Divača ve Slovinsku až do chorvatského přístavu Pula. Paradoxně není napojena na zbytek chorvatské železniční sítě. Je vedena vnitrozemím istrijského poloostrova, přes města Pazin a Vodnjan. Překonává rozdíl nadmořské výšky okolo 450 m z Divače až po téměř nulovou nadmořskou výšku v Pule. Část údolí prochází údolím řeky Pazinčica. Trať obchází větší města na západním pobřeží istrijského poloostrova, kterou obsluhovala úzkorozchodná železnice s názvem Parenzana.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1866 bylo rozhodnuto o výstavbě trati na istrijském poloostrově.[1] Stavební práce byly zahájeny v roce 1873. Důvodem stavby trati byl rozvoj Rakouského přímoří a přístavního města Puly, kde vznikaly loděnice a nové průmyslové podniky. Kromě samotné trati do Puly byla zbudována i trať Kanfanar–Rovinj v délce 21 km. Proto je často označována obecně jako součást Istrijské železnice (chorvatsky Istarske pruge). Trať byla slavnostně dokončena v roce 1876.

V roce 1991 v souvislosti s rozpadem Jugoslávie byla trať rozdělena na dva úseky, severní dnes provozuje SŽ-Infrastruktura a jižní HŽ Infrastruktura. Státní hranice prochází jižně od stanice Rakitovec. V dobách existence socialistické Jugoslávie byla celá trať pod správou železničního ředitelství v Lublani.[2]

Stanice[editovat | editovat zdroj]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]