Železniční trať Žabokliky – Březno u Chomutova

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Žabokliky – Březno u Chomutova
Pilíř mostu přes Ohři
Pilíř mostu přes Ohři
Stát ČeskoČesko Česko
Technické informace
Délka 14 km
Rozchod koleje rozchod 1435 mm
Externí odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Průběh trati
Legenda
z Plzně
Žabokliky(dříve Schaboglück) 260 m
do Žatce
Sobiesak
Ohře (57 m)
vlečka do teplárny Tušimice
z Prahy
Březno u Chomutova(dříve Priesen) 285 m
do Chebu
do Chomutova
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Železniční trať Žabokliky – Březno u Chomutova byla jednokolejná hlavní trať, vybudovaná společností Plzeňsko-březenské dráhy jako koncový úsek trati PlzeňBřezno u Chomutova (německy Pilsen–Priesen).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Koncese na stavbu trati byla udělena 21. dubna 1870, její součástí byla i stavba odbočky z Žaboklik (Schaboglück) do Žatce (Saaz).[1] Provoz na trati byl zahájen 8. srpna 1873, po necelých šesti letech však byl zastaven a trať byla v roce 1882 snesena.[2] Příčinou ukončení provozu byl velký sesuv půdy dne 30. června 1879, který trať těžce poškodil.[3] Vlaky mezi Plzní a Chomutovem jsou od té doby vedeny přes Žatec.

Současný stav[editovat | editovat zdroj]

Za stanicí Žabokliky je dodnes v terénu patrný vlevo se stáčející násep, v další úseku bylo těleso trati rozoráno. Před bývalou zastávkou Sobiesak (Soběsuky) se zachoval kamenný mostek. Zachovaly se také pilíře bývalého příhradového mostu přes Ohři. Následující část tratě se nachází pod hladinou vodní nádrže Nechranice, vybudované v šedesátých letech dvacátého století. Závěrečný úsek traťového tělesa byl později využit při stavbě vlečky Kadaňsko-tušimické dráhy do tepelných elektráren Tušimice a Prunéřov.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. text koncese (německy)
  2. JELEN, Miroslav. Zrušené železniční tratě v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. [s.l.]: Dokořán, 2009. ISBN 978-80-7363-129-1. S. 34. 
  3. BINTEROVÁ, Zdena. Březno. Chomutov: Okresní muzeum Chomutov, 2001. 80 s. ISBN 80-239-4167-4. Kapitola Nechranice, s. 55. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]