Česko-slovanská podpůrná společnost

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Česko-slovanská podpůrná společnost
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Česko-slovanská podpůrná společnost (Č.S.P.S., anglicky Czech-Slovak Protective Society), později nazvaná Československá asociace (Czecho Slovakian Association), byla organizací podporující blaho českých a slovenských imigrantů do Spojených států amerických. Česko-slovenská ochranná společnost začínala jako organizace pojišťovacích služeb.[1] Ve své době se jednalo o největší česko-americký svobodomyslný krajanský spolek v USA.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vznik[editovat | editovat zdroj]

Č.S.P.S. byla založena v St. Louis ve státě Missouri roku 1854 zdejší komunitou Čechů. Inspirací jim byl tzv. Česko Slovanský Podpůrný Spolek, organizace založená roku 1850 v New Yorku. Ten měl za cíl organizovat společenský život česky mluvící americké komunity, ale také poskytovat finanční a materiální pomoc krajanům v existenčních problémech, jehož byl členem mj. i Vojta Náprstek.[3] Činnost spolku byla však po dvou letech ukončena. Jeho někdejší předseda, podnikatel Václav Pohl,[4] který přesídlil právě do St. Louis, se o vznik Č.S.P.S. výrazně zasloužil a nový spolek byl částečně postaven na Pohlem vlastněných stanovách někdejšího spolku newyorského.

Účel[editovat | editovat zdroj]

Stejně jako jiné přistěhovalecké společnosti začala nabízet jakýsi pojistný program, který poskytoval pojištěným členům z české imigrantské komunity finanční příspěvky v případě nemoci či pokrýval náklady na pohřeb. V své době se jednalo o největší českoamerickou krajanskou organizaci.[5] Č.S.P.S. se sídlem v St. Louis ve státě Missouri se v roce 1933 včlenila do organizace Czechoslovak Society of America (Československá společnost americká) a formálně tak zanikla. Tato nová organizace se sídlem v Lombard, Illinois změnila svůj název na CSA Fraternal Life v roce 1982. Úvodní vklad byl dolar dvacet pět centů a měsíční poplatky ve výši padesáti centů zajišťovaly členům finanční podporu v případě nemoci, včetně vážných dětských onemocnění, úrazu, invalidity či smrti. Roku 1897 se kvůli rozporům (dvacetiletý měl platit stejné úmrtní poplatky co šedesátiletý) stal John Rosicky[6] jedním ze zakladatelů Západní Česko-Bratrské Jednoty (Z.Č.B.J.).

Z.Č.B.J.[editovat | editovat zdroj]

odznak Z.Č.K.J.

9-11.2.1897 konán byl v Omaze sjezd[7] který se usnesl, že západní řády se od Jednoty Č.S.P.S. odtrhnou a založí novu samostatnou Jednotu. 4. července počaly západní řády samostatně pracovati pod "Západní Česko-Bratrskou Jednotou" (Z.Č.B.J.) která 31.3.1904 měla 3758 členů, 1470 členkyň a 115 řádů. Úmrtné rozděleno na 4 třídy a to: 500 - 1000 - 1500 - 2000 dolarů a rozdělení úmrtních poplatků stanoveno podle stáří. Jednota vydávala měsíčník "Bratrský Věstník", jehož první číslo vyšlo 1.1.1898 v Omaze, vydavatel Jan Rosický. Hlavní sídlo Jednoty bylo v Cedar Rapids, Iowa. Jednotlivé pobočky předcházely vytvoření organizace Western Bohemian Fraternal Association, která nabízela jisté typy pojištění pro české a slovenské přistěhovalce. Dnes působí jako pojišťovna Western Fraternal Life[8] a vydává časopis Fraternal Herald (Bratrský Věstník)[9].

Z.Č.K.J.[editovat | editovat zdroj]

Západní Česko Katolická Jednota (Z.Č.K.J.) byla založena 29. září 1898 jako místní pobočka Z.Č.B.J. ve státech Nebraska, Minnesota, North Dakota and South Dakota. V roce 1929 byla jednota připojena k jednotě Katolický Dělník.[10]

Národní noviny[editovat | editovat zdroj]

Spolek se mj. také podílel na vydávání a distribuci česky psaného periodika pojmenovaného Národní Noviny, na jejichž vzniku podíleli zejména Hynek Sládek, Jan Borecký a první šéfredaktor Jan Bolemil Erben.[11] První číslo vyšlo 21. ledna 1860 v St. Louis, o pouhé tři týdny později, než František Kořízek připravil v Racine ve Wisconsinu list s názvem Slowan Amerikánský. Národní Noviny se tak staly druhým česky psaným krajanským periodikem v USA. Posléze byly s Kořízkovým listem sloučeny do deníku Slávie.

Místní sídla[editovat | editovat zdroj]

CSPS Hall (Saint Paul, Minnesota)
  • První pobočka Č.S.P.S. mimo St. Louis vznikla v Cedar Rapids, Iowa v roce 1879, dvě další pak byly v Iowě založeny v roce 1882. CSPS Hall (Cedar Rapids, Iowa) byla postavena v letech 1890-91 a dvakrát rozšířena v následujících dvou desetiletích. Na seznamu NRHP je v roce 1978.
  • Velká lóže Č.S.P.S. v Baltimore, Maryland byla založena v roce 1880. Přidružený zdejší Český národní hřbitov v Baltimoru byl založen v roce 1884 a je uveden v americkém Národním registru historických míst (NRHP).
  • Č.S.P.S. Iowa City, Iowa, byla zorganizována v roce 1882 a postavila svou spolkovou síň v roce 1900. Hala byla uvedena na NRHP v roce 1975.
  • Č.S.P.S. Saint Paul, Minnesota postavila své sídlo v roce 1887; je rovněž uvedeno na seznamu NRHP.
  • Narodní síň, Edwardsville, Illinois, postavená v roce 1906, uvedena na seznamu NRHP.
  • Czech Hall, Yukon, Oklahoma, postavená v roce 1925, uvedena na seznamu NRHP.
  • CSPS Lodge-Griesser Bakery, postavená v roce 1890,v Bryan, Texas, uvedena na seznamu NRHP.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Czech-Slovak Protective Society na anglické Wikipedii.

  1. Sokol keeps Czech-Slovak heritage alive. MPR News [online]. [cit. 2023-03-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Dostupné online. 
  3. ŠOLLE, Zdenko. Vojta Náprstek a jeho doba. [s.l.]: Felis 296 s. Dostupné online. ISBN 978-80-901766-0-7. Google-Books-ID: 4uxnAAAAMAAJ. 
  4. Memories from the Kewaunee County news archives. Green Bay Press-Gazette [online]. [cit. 2022-01-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. ; Melvin G. Holli, Peter d'Alroy Jones. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. ISBN 9780802870537. 
  6. A Memorial to Jan Rosický, Omaha 1911 Online archive.org
  7. Jan Habenicht: Dějiny Čechův Amerických, 1904, page 40 Dostupné online
  8. Western Fraternal Life web wflains.org
  9. Fraternal Herald (Bratrský Věstník) Dostupné online .pdf
  10. Amerikán kalendář, Chicago 1878 - 1957, ročník 1940, str. 197 Dostupné online
  11. PETR, Bednařík; JAN, Jirák; BARBARA, Köpplová. Dějiny českých médií: Od počátku do současnosti, 2., upravené a doplněné vydání. [s.l.]: Grada Publishing, a.s. 457 s. Dostupné online. ISBN 978-80-271-1144-2. Google-Books-ID: ZvUOEAAAQBAJ. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ČAPEK, Tomáš. Naše Amerika: (Kritické posouzení hospodářského a sociálního stavu a politické, církevní, národní a spolkové činnosti amerických Čechů a Slováků se zřetelem ke všem americkým Slovanům : Statistický přehled stěhování amerických Čechů a Slováků. V Praze: Národní rada československá, 1926, s. 63. Dostupné online