Černovický potok (přítok Ohře)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Černovický potok
Černovický potok mezi Žatcem a Staňkovicemi
Černovický potok mezi Žatcem a Staňkovicemi
Základní informace
Délka toku18,1 km
Plocha povodí52,89 km²
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí1-13-03-037
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Ústecký kraj – okres Chomutov)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Severní moře, Labe, Ohře
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Černovický potok (též Hutná) je potok v okresech ChomutovLounyÚsteckém krajiČeské republice. Původně byl Černovický potok dolním tokem říčky Hutné, která však byla přerušena lomovou jámou lomu Nástup, a vlévá se do Podkrušnohorského přivaděče.

Potok je dlouhý 18,1 kilometru. Pramení v Mostecké pánvi západně od obce Březno v nadmořské výšce 286 metrů. Protéká Březnem a jeho částmi StřezovHoletice a dále pokračuje okresem Louny přes Hořetice, Žiželice ke Staňkovicím. Jižně od Staňkovic se v katastrálním území Žatec zleva vlévá do Ohře v nadmořské výšce 196 metrů. Nemá žádné významné přítoky.[1]

Plocha povodí Černovického potoka měří 52,89 km² a nachází se v ní 40 vodních ploch s celkovou rozlohou 6,3 ha.[1] Hustota říční sítě povodí je 0,69 km/km².[2] Správcem toku je státní podnik Povodí Ohře.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Základní charakteristiky Černovického potoka a jeho povodí 1 [online]. Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka [cit. 2014-12-20]. Dostupné online. 
  2. Základní charakteristiky Černovického potoka a jeho povodí 2 [online]. Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka [cit. 2014-12-20]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]