Ústav marxismu-leninismu ÚV KSS

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Další významy jsou uvedeny na stránce Ústav marxismu-leninismu.
Ústav marxismu-leninismu ÚV KSS
Zánik1989
Typvýzkumný ústav
ÚčelKomunistická propaganda
SídloBratislava, ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Úřední jazyksk
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ústav marxismu-leninismu ÚV KSS, zkr. ÚML ÚV KSS, bylo hlavní teoretické, ideologické a historiografické pracoviště Ústředního výboru Komunistické strany Slovenska v období tzv. normalizace.

Popis činnosti pracoviště[editovat | editovat zdroj]

Ústav předstíral formu a činnost vědeckého pracoviště a jeho hlavními úkoly byly zejména vypracovávat, upřesňovat a zdůvodňovat ideologické teze o historické nevyhnutelnosti růstu tzv. vedoucí úlohy komunistické strany ve společnosti v procesu tzv. výstavby rozvinutého socialismu a s tím spojená politická, sociální, hospodářská, kulturní a jiná témata. Ústav měl za úkol zpracovávat dějiny KSČ a v souvislosti s tím opravovat (i falšovat) zejména politické a hospodářské dějiny státu, zkoumat problematiku mezinárodních vztahů. Ústav školil aspiranty a doktorandy z oblasti marxistické filozofie a dějin mezinárodního dělnického hnutí pro potřeby komunistického stranického aparátu. Vydával jednorázové i periodické publikace z vlastní produkce i spisy předních komunistických funkcionářů (V. Biľaka, G. Husáka).

Mezi vědecké pracovníky ústavu patřili např. politici P. Kanis a P. Weiss, politologové J. Kiss, D. Malová, publicisté D. Gabaľ, J. Čierny a ďalší.

Ústav zanikl v důsledku ztráty mocenského postavení KSS po sametové revoluci[1] (stejně jako Ústav marxismu-leninismu ÚV KSČ v Praze).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ústav marxizmu-leninizmu Ústredného výboru Komunistickej strany Slovenska na slovenské Wikipedii.

  1. ŠÚTOVEC, Milan. Politické Slovensko : encyklopedická príručka : aktéri, dokumenty, inštitúcie, politické strany, udalosti. 1., slov. vyd. Bratislava: SLOVART, 2019. 487 s. ISBN 978-80-556-3894-2. S. 405. (slovensky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]