Drápkovka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxDrápkovka
alternativní popis obrázku chybí
Drápkovka Centradenia floribunda
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádmyrtotvaré (Myrtales)
Čeleďmelastomovité (Melastomataceae)
Roddrápkovka (Centradenia)
G.Don, 1832
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Drápkovka[1] (Centradenia) je rod rostlin z čeledi melastomovité. Jsou to nízké byliny a polokeře s jednoduchými listy a drobnými, bílými nebo růžovými květy. Plodem je tobolka. Rod zahrnuje 4 druhy a je rozšířen v tropické Americe od Mexika po Kolumbii. Druh Centradenia floribunda je pěstován jako okrasná rostlina.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Drápkovky jsou nízké jednoleté nebo vytrvalé byliny, případně polokeře s tenkými čtyřhrannými nebo čtyřkřídlými větévkami. Listy jsou jednoduché, vstřícné, krátce řapíkaté, s kopinatou a na bázi asymetrickou čepelí. Listy jsou na rubu výrazně bledé. Protistojné listy jsou často velmi nestejné. Květy jsou malé, bílé nebo růžové, čtyřčetné, uspořádané v chocholičnatých vrcholících. Češule je zvonkovitá, delší než cípy kalicha. Korunní lístky jsou obvejčité nebo okrouhlé. Tyčinek je 8. Semeník obsahuje 4 komůrky. Plodem je tobolka pukající 4 chlopněmi. Semena jsou drobná.[2][3]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Rod drápkovka zahrnuje 4 druhy. Je rozšířen v tropické Americe of Mexika přes Střední Ameriku po západní Kolumbii.[4][5] Drápkovky rostou ve vlhkých horských lesích, na březích vodních toků a v křovinách v nadmořských výškách od 400 do 2500 metrů.[3]

Bohatě kvetoucí Centradenia floribunda

Význam[editovat | editovat zdroj]

Drápkovka Centradenia floribunda je v pěstována jako okrasná rostlina.[2] Lze ji jako letničku pěstovat i v České republice.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SKALICKÁ, Anna; VĚTVIČKA, Václav; ZELENÝ, Václav. Botanický slovník rodových jmen cévnatých rostlin. Praha: Aventinum, 2012. ISBN 978-80-7442-031-3. 
  2. a b STANDLEY, Paul C. Flora of Costa Rica. Melastomataceae. Chicago: Field Museum of Natural History, 1937. (anglicky) 
  3. a b STANDLEY, Paul C.; WILLIAMS, Louis O. Flora of Guatemala. Fieldiana. 1962, čís. 24. Dostupné online. 
  4. HASSLER, M. Catalogue of life. Synonymic Checklists of the Vascular Plants of the World [online]. Naturalis Biodiversity Center, 2016. Dostupné online. (anglicky) 
  5. AMSHOFF, G.J.H. Flora of Panama: Melastomataceae. Annals of Missouri Botanical Garden. 1958, čís. 45. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]