Zwotental (nádraží)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zwotental
Nádraží Zwotental
Nádraží Zwotental
StátNěmeckoNěmecko Německo
Spolková zeměSasko
MěstoSchöneck (Vogtland)
Souřadnice
Zwotental
Zwotental
Provozovatel dráhyDB InfraGO
TratěSokolov–Zwotental
Chemnitz–Adorf
Nadmořská výška674 m n. m.
V provozu od15. listopadu 1875
Dopravní koleje2
Nástupiště (nástupní hrany)2 (2)
Prodej jízdenekNe
Služby ve stanicibezbariérový přístup
Webhttps://www.bahnhof.de/zwotental
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zwotental je železniční stanice ve stejnojmenné části německého města Schöneck (Vogtland) ve spolkové zemi Sasko. Leží na dvou neelektrizovaných jednokolejných tratí – na konci českoněmecké tratě Sokolov–Zwotental a na konci provozovaného úseku německé tratě Chemnitz Hbf–Adorf (Vogtl).

Stanici spravuje a provozuje společnost DB InfraGO. Ze směru od Falkensteinu provozuje vlaky společnost Die Länderbahn a v této stanici si soupravy přebírá česká společnost GW Train Regio, která s nimi pokračuje v jízdě dál do Klingenthalu a České republiky.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Tehdy ještě železniční stanice Zwota byla otevřena 15. listopadu 1875 společností Chemnitz-Aue-Adorfer Eisenbahn-Gesellschaft na železniční trati Chemnitz–Aue–Adorf.

Při svém otevření měla stanice výpravní budovu, tři koleje západně od výpravní budovy a točnu. Vlaky z Kligenthalu na trati Zwota–Klingenthal, která byla spuštěna 24. prosince 1875, zpočátku končily v samostatné staniční část východně od výpravní budovy. V roce 1877 byla postavena samostatná kotelna, vodárna a nakládací rampa a v roce 1878 skladiště.

Po spuštění hraničního úseku Klingenthal-Dolní Kraslice v roce 1886 a otevření železniční trati Falkenstein-Muldenberg v roce 1892 se dopravní obslužnost ve stanici ještě zvýšila.

Do roku 1899 byla stanice rozšířena na osm kolejí, z nichž čtyři byly s nástupišti. Staniční část pro vlaky z Klingenthalu byla při přestavbě integrována do zbytku stanice a pro tratě ze západu a trať z Klingenthalu se začalo využívat společné ostrovní nástupiště. Na přelomu století byly také zprovozněny dvě stavědla, kterými bylo možné ovládat výhybky na hlavních kolejích a návěstidla.

Stanice byla 1. května 1909 přejmenována na Zwotental podle městské čtvrti nedalekého města Schöneck, na jehož katastru stanice leží.

V roce 1913 měla stanice deset kolejí, pět nástupišť a 23 výhybek. Stanice byla samostatná do roku 1973, následně byl její provoz podřízen nádraží v Klingenthalu.

Z rozsáhlého vybavení stanice se dodnes zachovaly pouze dvě západní koleje a výpravní budova. Ostatní koleje byly roku 1997 demontovány. Výpravní budova je neobsazená a opuštěná.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bahnhof Zwotental na německé Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]