Zvonek jemný

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxZvonek jemný
alternativní popis obrázku chybí
Zvonek jemný (Campanula gentilis)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhvězdnicotvaré (Asterales)
Čeleďzvonkovité (Campanulaceae)
Rodzvonek (Campanula)
Binomické jméno
Campanula gentilis
Kovanda, 1968
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zvonek jemný (Campanula gentilis) je druh rostliny z čeledi zvonkovité (Campanulaceae). Jedná se o drobný druh z příbuzenstva zvonku okrouhlolistého (Campanula rotundifolia agg.).

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o asi 15–35 cm vysokou vytrvalou bylinu.[1] Oddenek je větvený, není ztlustlý, má nejvýše 2 mm v průměru.[2] Lodyhy jsou oblé, v dolní části pýřité. Lodyžní a přízemní listy jsou odlišné. Přízemní jsou dlouze řapíkaté s čepelí v obrysu srdčitou až srdčitě okrouhlou, na okraji pilovité až pilovitě vroubkované, lodyžní listy jsou úzce čárkovité, celokrajné, kromě spodních zcela přisedlé.[2] Prostřední lodyžní listy jsou 0,5–1,4 mm široké.[1] Květy jsou uspořádány do květenství, laty nebo hroznu, jsou blankytně modré barvy.[2] Kalich je srostlý z 5 lístků, kališní cípy jsou čárkovité. Koruna je zvonkovitá, srostlá také z 5 korunních lístků, asi 12–18 mm dlouhá.[1] Kvete v červenci až v září.[1] Tyčinek je 5. Semeník je hustě papilnatý.[1] Plodem je asi 3–5 mm dlouhá tobolka, kožovitá. Počet chromozómů je 2n=34 nebo 68.[1][2]

Detail květu

Rozšíření ve světě[editovat | editovat zdroj]

Druh je znám z Čech a Bavorska.[2]

Rozšíření v Česku[editovat | editovat zdroj]

V České republice roste ve středních až severozápadních Čechách, nejvíce v Českém středohoří a v údolí dolní Vltavy.[2] Roste převážně na skalách, skalnatých svazích a sutích. Na Moravě neroste, ale nahrazuje ho zde velmi podobný druh zvonek moravský (Campanula moravica).

Možnosti záměny[editovat | editovat zdroj]

Zaměnit ho lze především s příbuznými druhy okruhu Campanula rotundifolia agg. Hlavně se zvonkem moravským (Camapnula moravica), který však má ztlustlý oddenek, bývá vyšší a má o něco větší tobolky. Hlavně se však jejich areály nepotkávají. Také by se dal zaměnit se zvonkem okrouhlolistým (Campanula rotundifolia s. str.), ten má však širší střední listy, širší než 1,8 mm, zatímco zvonek jemný pod 1,4 mm, zvonek okrouhlolistý má také semeníky bez papil či s málo papilami, kdežto zvonek jemný ho má papilnatý.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e f g KOVANDA, Miloslav. Campanulaceae Juss.. In: KUBÁT, Karel et. all. Klíč ke květeně České republiky. Praha: Academia, 2002. S. 607–613.
  2. a b c d e f KOVANDA, Miloslav. Campanulaceae Juss.. In: SLAVÍK, Bohumil (eds.). Květena České republiky, vol. 6. Praha: Academia, 2000. S. 719–748.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]