Cvi Laron

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Zvi Laron)
Cvi Laron
Narození1927
Cernăuţi, Rumunsko
Národnostžidovská
Alma materHebrejská univerzita v Jeruzalémě
PracovištěTelavivská univerzita
OborEndokrinologie
Známý díkyLaronův syndrom
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cvi Laron (hebrejsky צבי לרון, často užívaný anglický přepis Zvi Laron, * 1927, Cernăuţi) je izraelský dětský endokrinolog.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v tehdejší Bukovině. Své lékařské vzdělání zahájil v Temešváru. Roku 1948 se odstěhoval do právě založeného státu Izrael a své vzdělání ukončil roku 1952 na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě. V letech 1956–1957 pracoval v Massachusetts General Hospital a Harvard Medical School v Bostonu. V letech 1958–1992 byl technickým vedoucím Institutu dětské a dorostové endokrinologie Telavivské univerzity. Roku 1971 byl jmenován profesorem.

Roku 1998 byl jmenován profesorem emeritus dětské endokrinologie na Telavivské univerzitě a ředitelem Výzkumného oddělení endokrinologie a diabetu Schneiderova izraelského dětského zdravotnického centra v Tel Avivu.

Po Cvi Laronovi byla pojmenována vrozená vývojová porucha Laronův syndrom, která u postižených vede k nanismu a jejíž příčinou je nedostatek některých receptorů důležitých pro růst těla.

Roku 1999 získal za svou práci cenu Andrea Prader Award, kterou svým členům uděluje Evropská společnost pro dětskou endokrinologii.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Zvi Laron na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]