Zungoli

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zungoli
Historické městečko Zungoli v Kampánii
Historické městečko Zungoli v Kampánii
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška657 m n. m.
StátItálieItálie Itálie
RegionKampánie
ProvincieAvellino
Zungoli na mapě
Poloha obce Zungoli v provincii Avellino
Zungoli
Zungoli
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha19,22 km²
Počet obyvatel1 011 (31. 8. 2020)
Hustota zalidnění52,6 obyv./km²
Náboženské složeníkatolíci
Správa
Statusobec
StarostaPaolo Caruso
Oficiální webwww.comunezungoli.it/hh/index.php
Adresa obecního úřaduComune, Via Largo Fontana, Zungoli
Telefonní předvolba0825
PSČ83030
Označení vozidelAV
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zungoli je italská obec v provincii Avellino v regionu Kampánie, asi 35 km východně od Beneventa a asi 100 km severovýchodně od Neapole. V obci Zungoli bylo k 31. srpnu 2020 registrováno 1 011 obyvatel.[1] Zungoli je jedním z 308 členů (stav k prosinci roku 2020) asociace I Borghi più belli d'Italia (Nejkrásnější historická sídla v Itálii).[2] Patrony městečka jsou svatá Anna a sv. Crescenzo. Zungoli je členem Horského společenství Ufita (Comunità montana dell'Ufita), sdružujícího obce z údolí Ufita, Cervaro a Miscano.[3]

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Zungoli se nachází na severovýchodě provincie Avellino na hranici s Apulii, v horní části Ufitského údolí (valle dell'Ufita) v hornatém kraji Irpinie v Kampánských Apeninách. Historická část někdejšího opevněného sídla, typické irpinské „borgo“, dosahuje nadmořské výšky 657 metrů. Součástí obce jsou ještě místní části Taverna a Casette. Nejbližším větším sídlem je dvacetitisícové město Ariano Irpino, vzdálené po místních komunikacích od Zungoli zhruba 15 km směrem na západ.[4]

Původ jména[editovat | editovat zdroj]

Původ jména obce není zcela jasný. Podle jedné teorie je název Zungoli (ve starších dobách též Giungolo nebo Juncolo) odvozen od Castrum Curuli, což mělo být jméno pevnosti, kterou zde vybudoval proti byzantským protivníkům normanský velitel Curulus. Podle jiných autorů je jméno obce odvozeno od řecko-byzantského příjmení Zùngolo (řecky Tsungos), kdysi rozšířeného v historické oblasti Lukánie.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

První zmínka o sídle Zuncoli se objevuje v roce 1164 v souvislosti s vysvěcením kostela sv. Catalda. Historie zdejšího osídlení je však mnohem starší, jak o tom svědčí archeologické nálezy z doby eneolitu a také z římských dob, které potvrzují, že se ve zdejších místech spojovaly tři významné římské silnice – Via Herculea, Via Traiana a Via Appia. V raně křesťanských dobách v Zungoli patřil mezi nejuctívanější světce mučedník sv. Césarius z Terracina.

Historickému jádru obce dominuje hrad z 11. století, postavený na obranu proti byzantským nájezdům. Z původních čtyř věží, umístěných na nárožích, se zachovaly jen tři, neboť pevnost byla silně poškozena během zemětřesení v roce 1456. Toto velké zemětřesení poničilo i kostel sv. Catalda z 12. století. Kolem pozůstatků tohoto kostela byl v polovině 16. století vybudován minoritský klášter sv. Františka, který byl po zemětřesení z roku 1703 přestavěn. Na historickém centru Zungoli s kostely a pozůstatky městského opevnění zanechala své stopy i další zemětřesení, která zde byla zaznamenána ve 20. století, konkrétně v letech 1930 a 1962.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Zungoli na italské Wikipedii.

  1. Bilancio demografico anno 2020 (dati provvisori). Comune: Zungoli [online]. Roma: ISTAT, 2020 [cit. 2020-12-31]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-07-27. (italsky) 
  2. a b Zungol.i Paesaggi Irpini [online]. Roma: I Borghi più belli d'Italia [cit. 2020-12-31]. Dostupné online. (italsky) 
  3. Comunità montana dell'Ufita: I comuni [online]. Ariano Irpino: Comunità montana dell'Ufita [cit. 2021-01-01]. Dostupné online. (italsky) 
  4. Seznam. Zungoli [online]. mapy.cz [cit. 2020-12-31]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]