Zlatohlávek zlatý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxZlatohlávek zlatý
alternativní popis obrázku chybí
Zlatohlávek zlatý
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Artropoda)
Třídahmyz (Insecta)
Řádbrouci (Coleoptera)
Čeleďvrubounovití (Scarabaeidae)
Podčeleďzlatohlávci (Cetoniinae)
Rodzlatohlávek (Cetonia)
Binomické jméno
Cetonia aurata
Linné, 1758
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zlatohlávek zlatý (Cetonia aurata) je brouk z čeledi vrubounovitých, v Česku je nejhojnějším druhem zlatohlávka. Barevně je velmi proměnlivý, krovky mívá kovově zelené, zlatozelené, fialové, načervenalé nebo bronzové.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Dospělý zlatohlávek měří 14–20 mm.[1] Má kovové zbarvení, které vzniká odrazem levotočivého kruhově polarizovaného světla od krovek brouka. Při pohledu přes kruhově polarizační filtr, který propouští jen pravotočivě polarizované světlo, se bude brouk jevit jako černý.[2] Zlatohlávek má štítek (scutellum) nápadně trojúhelníkovitého tvaru a na krovkách několik nepravidelných příčných proužků a skvrn bílé barvy. Spodní strana brouka je měděně zbarvená. Stejně jako ostatní zlatohlávci i zlatohlávek zlatý létá se zavřenými krovkami. Spodní blanitá křídla vysouvá podélnou štěrbinou v krovkách. Brouk se v případě nebezpečí někdy zahrabe do země. Larva zlatohlávka má tvar písmene C, má velmi malou hlavu i končetiny a podobá se ponravě chrousta.

Biologie[editovat | editovat zdroj]

Larvy zlatohlávka zlatého žijí v trouchnivějícím dřevě, v pařezech, v tlejícím listí, na hnojištích či v kompostech, kde se krmí organickým materiálem a kde též přezimují. Kuklí se v červnu nebo v červenci. Dospělí brouci vylétávají na konci jara, páří se, samičky nakladou vajíčka do hnijícího organického materiálu a hynou.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HANZÁK, Jan; MOUCHA, Josef; ZAHRADNÍK, Jiří. Světem zvířat V.díl (2. část) Bezobratlí. Praha: Albatros, 1973. 451 s. Kapitola Čeleď vrubounovití, s. 240–241. 
  2. HÄUSLER, A. Cetonia aurata the rose chafer [online]. Londýn: Natural History Museum [cit. 2012-05-13]. Dostupné online. (anglicky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • HANZÁK, Jan; MOUCHA, Josef; ZAHRADNÍK, Jiří. Světem zvířat V.díl (2. část) Bezobratlí. Praha: Albatros, 1973. 451 s. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]