Palác Aventin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Zedwitzovský palác)
Palác Aventin
Průčelí paláce Aventin
Průčelí paláce Aventin
Základní informace
Slohpozůstatky gotiky, baroko, klasicismus
ArchitektIgnác Palliardi
Výstavba1707
Přestavbapo roce 1814, 20062007
StavebníkKarel Arnošt von Bissinger
Další majiteléJUDr. Zikmund
Poloha
AdresaPraha, ČeskoČesko Česko
UlicePurkyňova
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky39854/1-1065 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Palác Aventin (Nakladatelství Aventinum, či též Zedwitzovský palác) je barokní palác v Purkyňově ulici na Novém Městě v Praze. Budova je včleněna do husté okolní zástavby.

Dějiny paláce[editovat | editovat zdroj]

Původně zde stával středověký dům s historií sahající až do 15. století v bezprostřední blízkosti bývalého židovského hřbitova. Dům ve své historii prošel renesanční, barokní i klasicistní přestavbou. Je nazýván Zedwitzovský palác (přesněji Zedtwitzovský).

Z roku 1707 je písemný záznam o nadzemní části středověkého obestavěného dvora postavené Karlem Arnoštem von Bissinger a v roce 1803 proběhla celková přestavba podle návrhu architekta Ignáce Palliardiho. Roku 1814 se již prameny zmiňují o dobře stavěném dvoupatrovém domě: v podzemí byl sklep a v přízemí byl pokoj pro domovníka, vozovna a stáj pro dva koně, panská kuchyň, kůlna. V prvním patře bylo šest pokojů a dvě pracovny, ve druhém patře pak pěti mansardových pokoji. Snad i půlkruhový altán (zvaný kaple či glorieta), je zřejmě jeho dílem.

V roce 1911 se dům stal majetkem JUDr. Zikmunda, který jej upravil na kanceláře propojené pavlačí. Mezi světovými válkami pak v domě sídlilo nakladatelství Aventinum. Součástí paláce byla i výstavní síň Aventinská mansarda, jež hostila řadu osobností české umělecké avantgardy.

V 80. letech 20. století v paláci sídlilo středisko Slovenské kultury v Praze.

V roce 1989 se majitelem domu stal Vladimír Malínský, kdy dům prošel několika dalšími menšími úpravami. V letech 20062007 byl palác rekonstruován a modernizován, při zachování původní barokního prostorového rozvržení i řady gotických prvků.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Okolí[editovat | editovat zdroj]

V těsném sousedství paláce se nacházejí také další zajímavosti:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]