Złoty Potok

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Złoty Potok
Poloha
Souřadnice
StátPolskoPolsko Polsko
VojvodstvíDolnoslezské
OkresLubáň
GminaLeśna
Złoty Potok
Złoty Potok
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel71 (2021)[1]
Správa
Označení vozidelDLB
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Złoty Potok (německy Goldbach) je vesnice na jihozápadě Polska v Dolnoslezském vojvodství, v okrese Lubáň. Leží přibližně 8 kilometrů východně od města Leśna a 3 km jihovýchodně od města Lubáň. Nedaleko se nachází Złotnická přehradní nádrž.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vesnici založili pobělohorší exulanti v druhé polovině 17. století. V historickém, nejvýchodnějším hornolužickém výběžku byly v té době založeny exulanty z příhraničích oblastí Čech a Slezska desítky nových vesnic – mezi ně patřil i Goldbach.[2] V roce 1825 stálo v Goldbachu 40 domů a ani v roce 1840 se počet domů nezměnil.

Poslední vodní mlýn v obci (2012)

Po skončení 2. světové války muselo Německo tuto část Lužice přenechat Polsku, které tyto získané vesnice přejmenovávalo, slučoválo a pálilo staré dokumenty připomínající historii těchto míst. Místní obyvatelé (potomci exulantů) – pokud se nechtěli stát Poláky – museli své usedlostí opustit a Złoty Potok (stejně jako jiné vsi, např. Pobiedna) zchátral. V roce 1988 počet zdejších zemědělských usedlostí klesl na patnáct. V 90. letech došlo k určitému oživení, některé domy se proměnily v letoviska a bylo tu zřízeno nákupní a jezdecké centrum.

Turistika[editovat | editovat zdroj]

Po vybudování přehrady Talsperre Goldentraum (Jezioro Złotnickie) se toto místo stalo turisticky zajímavé. Proto obcí Złoty Potok prochází Stezka dřevěné architektury (Slezské vojvodství), jejíž součástí je zdejší poslední vodní mlýn.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Złoty Potok na polské Wikipedii.

  1. Dostupné online. [cit. 2022-10-03]
  2. ŠTĚŘÍKOVÁ, Edita. Exulantská útočiště v Lužici a Sasku. 1. vyd. vyd. Praha: Kalich, 2004. 549 s. ISBN 80-7017-008-5. S. 76. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]