Wikipedista:Tomáš Lukašík/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie



Ministerstvo dopravy České republiky pomáhá řídit a organizovat dopravu v naší zemi. Ministerstvo dopravy je takzvaný ústřední orgán státní správy ve věcech dopravy. Odpovídá za tvorbu státní politiky v této oblasti a v rozsahu své působnosti i za její uskutečňování. V čele ministerstva je ministr dopravy, který je zároveň členem vlády. Tím stávajícím je Martin Kupka, který úřad převal 17. prosince 2021.

V České republice je více než 55,5 tisíce kilometrů silnic a dálnic, bezmála 9,5 tisíce kilometrů železničních tratí a více než 675 kilometrů splavných vodních toků. Abychom se po nich vždy pohodlně, bezpečně a rychle dostali tam, kam potřebujeme, musíme se o ně a o provoz na nich dobře starat. Jednu z nejdůležitějších úloh v tomto ohledu plní Ministerstvo dopravy, jež přímo i prostřednictvím řady svých podřízených organizací plánuje jak celkový rozvoj tuzemské dopravní infrastruktury, potřebné opravy a údržbu, tak i podmínky užití infrastruktury a pravidla provozu na ní.

Budova

Hlavní kompetence[editovat | editovat zdroj]

Úkolem Ministerstva dopravy je koordinovat dopravu v České republice. K tomu využívá celou řadu podřízených organizací, které mají na starosti vesměs operativní činnosti týkající se dopravní infrastruktury jako je výstavba a správa silnic a železničních tratí nebo řízení letového provozu. Výčet všech rezortních organizací naleznete níže. Ministerstvo samotné pak zodpovídá především za legislativní rámec všech svěřených agend, tvoří dopravní politiku státu, spravuje zásadní registry, jako jsou Registr řidičů nebo Registr vozidel, plánuje dopravní infrastrukturu, koordinuje a objednává veřejnou dopravu a provádí kontrolní činnosti v oblasti dopravy.

Aktuální úkoly[editovat | editovat zdroj]

Mezi dlouhodobými prioritami úřadu je na prvním místě pochopitelně dostavba české dálniční sítě. Mimo to ale vyvstávají i další zásadní výzvy, jako je příprava prvních vysokorychlostních železničních tratí na území České republiky, přípravy prvních úseků železnic na výhradní provoz s ETCS, zajištění podmínek pro rozvoj čisté mobility nebo kupříkladu digitalizace základních dopravních agend.

Digitalizace[editovat | editovat zdroj]

Právě v rámci digitalizace rezort představil Portál dopravy, jehož prostřednictvím je možné si zažádat o výměnu řidičského průkazu on-line bez datové schránky. Portál dopravy bude plnit funkci rozdělovníku pro všechny služby, které je možné v rezortu dopravy vyřídit on-line. Portál se tak připojil k dalším již dříve spuštěným on-line službám, jako je Elektronická dálniční známka nebo OneTicket.


Novodobá historie

Prostory budovy si můžete osobně prohlédnout každoročně v průběhu Dne otevřených dveří, který ministerstvo organizuje při příležitosti významných výročí v daném roce, zpravidla 28. října v Den vzniku samostatného Československa, 17. listopadu u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii či v letních měsících jako připomínku srpnové okupace vojsky Varšavské smlouvy.


V roce 2019 se ministerstvo zapojilo do pražského festivalu světla a digitální kultury Signal festival. Své dílo s názvem Ghost in the Machine zde vystavila umělkyně Klára Horáčková.

V roce 2023 nechalo ministerstvo vystavět před svou budovou dětské dopravní hřiště, které je veřejnosti volně přístupné.





Organizace v resortu[editovat | editovat zdroj]

Silniční doprava[editovat | editovat zdroj]
Drážní doprava[editovat | editovat zdroj]
Letecká doprava[editovat | editovat zdroj]
Vodní doprava[editovat | editovat zdroj]
Další organizace[editovat | editovat zdroj]

Kontakty[editovat | editovat zdroj]

Map









Ministerstvo dopravy

nábřeží Ludvíka Svobody 1222/12 110 15 Praha 1

IČO: 66003008

DIČ:CZ66003008

E-mail: posta@mdcr.cz

Spojovatelka: 225 131 111

Infolinka pro agendy řidičů a vozidel: 222 266 759 (v pracovní dny 9-17 hod.)

Sociální sítě:

FACEBOOK[editovat | editovat zdroj]

X (TWITTER)[editovat | editovat zdroj]

INSTAGRAM[editovat | editovat zdroj]

LINKEDIN[editovat | editovat zdroj]