Wikipedista:ProKam/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ogilvy
Vznik17. 7. 1992
Typagentura
SídloWPP Campus, Bubenská 1477/1, Praha 7 - Holešovice
Působnostreklama, marketing, public relations
Klíčové osobyOndřej Obluk, CEO
Mateřská organizaceWPP

Ogilvy je full-servisová globální komunikační agentura, která byla založena v roce 1948 Davidem Ogilvy v New Yorku. Česká kancelář byla založena v Praze 17. července 1992. Dnes má agentura Ogilvy v České republice dvě pobočky: v Praze a v Brně. Mezi její klíčové expertizy patří komunikační a brandové strategie[1], kreativa[2], výkonnostní marketing, PR, sociální sítě[3], experience marketing a webový development. Brněnská pobočka Ogilvy se pod vedením Romana Vally věnuje z velké části klientům z farmacie a zdravotnického sektoru.

Od roku 1989 je Ogilvy součástí britské nadnárodní společnosti WPP zaměřené na komplexní marketingové a komunikační služby s důrazem na využití kreativních přístupů a digitální transformace, včetně reklamy, médií, PR a výzkumu. Od října 2021 sídlí všechny agentury WPP působící na českém trhu v WPP Campusu na Bubenské 1, v bývalé budově Elektrických podniků[4].

Historie[editovat | editovat zdroj]

Založení agentury a její začátky v ČR[editovat | editovat zdroj]

V raných 90. letech, kdy agentura Ogilvy & Mather začala působit v České republice, pomáhala se vstupem na český trh velkým mezinárodním značkám jako například Shell, Unilever, Pepsi-Cola, Dove, Absolut, Ford, Polaroid, T-Mobile (tehdejší Paegas) a mnoha dalším. Prvním ředitelem české pobočky Ogilvy byl Chris Hill, od roku 1994 pak John Goodman z Ogilvy UK.

Jako první z mezinárodních komunikačních agentur v České republice založila Ogilvy oddělení public relations v čele s Vandou Wolfovou. PR oddělení se postupně rozrůstalo, až v roce 1997 vznikla samostatná PR agentura O&M Focus.

Rozvoj Ogilvy v ČR[editovat | editovat zdroj]

Kolem roku 2000 Ogilvy koupila firmu Oasa Studio, z níž se později vyvinulo Ogilvy One. Jednalo se o firmu zaměřující se na direct marketing a CRM a jejím největším klientem tehdy byl mobilní operátor Eurotel, pro který zajišťovala kompletní věrnostní program pro zákazníky. Druhou významnou akvizicí byla lokální skupina agentur BBK, s kterou se dosavadní záběr rozšířil o další dvě expertní oblasti, v nichž byla kompetentní: corporate identity/design a marketingovou podporu v místě prodeje. Později díky tomu vznikly divize Ogilvy Corporate Identity & Design, respektive Ogilvy Action. Po této akvizici obsadil vedoucí post Ogilvy poprvé český manažer a reprezentant BBK – Evžen Hart.

S rostoucím počtem klientů vznikla samostatná podznačka Mather, do jejíž struktury se v roce 2008 zařadila digitální agentura Advertures (Mather Advertures). Toto uskupení fungovalo do roku 2014, kdy započalo v souladu s globální strategií firmy sjednocování jednotlivých specializovaných agentur skupiny Ogilvy v České republice pod jednu entitu.[5]

Od roku 2015 je CEO české Ogilvy Ondřej Obluk[6].

Kreativním ředitelem Ogilvy (Executive Creative Director) je textař, scénárista a libretista Tomáš Belko – jeho kreativní podpis nesou některé dnes už ikonické kampaně, například pro Air Bank, vodku Amundsen nebo eBanku.[7]

Se značkou Ogilvy v České republice je dlouhodobě spojeno jméno Dity Stejskalové[8], která vede její divizi public relations[9]. V roce 2020 převzala ocenění za přínos oboru Public Relations udělené výkonnou radou APRA[10] a patří k oceňovaným ženám českého byznysu podle žebříčků sestavovaných magazínem Forbes[11] a Hospodářskými novinami[12].

Práce[editovat | editovat zdroj]

První Ogilvy reklamy v ČR[editovat | editovat zdroj]

Jednou z prvních reklam, kterou Ogilvy v České republice natočila, byl televizní spot pro značku Unilever na dětské mýdlo Nela Batole. Ikonickou reklamou, která pozvedla značku Velkopopovický Kozel byl spot Divnej vrchní s oblíbenou hláškou "Pivo jako křen. Akorát ten vrchní je nějakej divnej." Agentura Ogilvy také v začátcích svého působení připravovala první velkou televizní kampaň pro automobilovou značku na tuzemském trhu. Jednalo se o značku Ford a její model Ford Transit. Na český trh uvedla také značku Shell a mobilního operátora Paegas (dnešní T-Mobile).

Velkou PR kampaní připravovanou oddělením public relations bylo představení fotoaparátu Polaroid. V rámci tohoto projektu byla uspořádána výstava a aukce fotografií významných českých osobností (např. Olga Havlová, Jan Saudek, Emil Zátopek), které byly zachyceny prototypem velkoformátového fotoaparátu Polaroid. Mezi další významné PR kampaně z počátků Ogilvy v České republice patří například uvedení ovocných šťáv Ribena, ke kterým nazpíval znělku Michal David.

Další reklamní kampaně[editovat | editovat zdroj]

V roce 2011 představila česká pobočka Ogilvy nový typ moderní banky orientované na zákazníky – Air Bank. Zcela nový koncept dodal bance jakožto finanční instituci lidskost nejen pomocí hesla "I banku můžete mít rádi." Mezi další významné klienty Ogilvy z bankovního sektoru patřily například Česká pojišťovna, eBanka, GE Money Bank nebo Home Credit, který česká pobočka Ogilvy pomáhala uvést také na kazašský trh.

Pro Český olympijský výbor k příležitosti letních olympijských her v Londýně 2012 připravila Ogilvy kampaň Připravte se na Londýn s britským hercem Johnem Cleesem[13].

Od roku 2012 je jedním z klientů české Ogilvy LEGO, pro které se připravovaly například kampaně LEGO Pohádky či LEGO Girls can achieve anything.

Mezi významné klienty české Ogilvy dnes patří například Tesco, Microsoft, T-Mobile, Raiffeisenbank, Mastercard nebo Nestlé.

Klíčové expertizy[editovat | editovat zdroj]

V roce 2020 byla po vzoru Ogilvy UK založená i česká consultingová divize – Ogilvy Consulting. Tím se tuzemská nabídka komunikačních služeb Ogilvy rozšířila o poradenství v oblasti byznysových a CSR strategií a řešení problémů hlouběji provázaných s jádrem byznysu (tam, kde samotná komunikace není hlavní podstatou řešení). Důležitou součástí jsou projekty zaměřené na tvorbu a transformaci značek.[14][15]

Dobročinnost[editovat | editovat zdroj]

Ogilvy se dlouhodobě věnuje pomoci neziskovému sektoru. Česká pobočka tvořila mnoho let kampaně pro Konto Bariéry, za které získala cenu VIA BONA a nyní je už více než 12 let partnerem Nadace Leontinka. Ogilvy je členem Pride Business Fora a signatářem jeho Memoranda o podpoře LGBT+ diverzity a inkluze na pracovišti a aktivním uplatňování principu rovnost.i[16]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Filozofie Davida Ogilvyho, že reklama má v duchu hesla “We sell or else” především prodávat, prostupuje všemi 131 pobočkami Ogilvy napříč 93 zeměmi dodnes. Naplňování Ogilvyho odkazu je hmatatelné i v případě české Ogilvy. Za svou existenci získala celkem 78 ocenění za reklamní efektivitu, EFFIE, která posuzuje měřitelné a prokazatelné výsledky kampaní ve vztahu k zadaným cílům.[17] Dlouhodobě se může pyšnit titulem nejefektivnější agentury na českém trhu.

Česká pobočka Ogilvy má na svém kontě více než 290 oborových lokálních i světových ocenění (kreativa, efektivita, PR) mezi nimiž jsou například české ceny za PR (LEMUR), AMEC Award, ADC Czech Creative Awards (Louskáček), D&AD Pencils, Cannes Lions a další.

Související články[editovat | editovat zdroj]

WPP (firma)

Ogilvy (agency)

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Jakub Hodboď: Jak přivést na svět geniální brief?. Youradio Talk [online]. [cit. 2022-08-22]. Dostupné online. 
  2. NGS.CZ. Kutná Hora místo Bora Bora? Nemám chuť tam jet vlakem, ČD mají prodávat jízdenky, ne cíl, říká Axell. DVTV - první internetová televize [online]. [cit. 2022-08-22]. Dostupné online. 
  3. "Nechci, aby se v Česku dělal social blbě" | Barbora Šumanská & Ogilvy Czech/VMLY&R. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  4. WPP otevírá svůj nový pražský Campus | WPP. www.wpp.com [online]. [cit. 2022-07-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Finanční řízení agentury Ogilvy | MladýPodnikatel.cz. mladypodnikatel.cz [online]. 2021-08-10 [cit. 2022-08-22]. Dostupné online. 
  6. MEDIA, News. Ogilvy a VMLY&R budou mít jediného ředitele. Povede je Obluk. Médiář [online]. 2021-03-25 [cit. 2022-08-22]. Dostupné online. 
  7. NGS.CZ. Černoši mizí z obalů i názvů: Je to šílenství, ale značky vědí, co dělají, říká Belko. DVTV - první internetová televize [online]. [cit. 2022-08-22]. Dostupné online. 
  8. Milujeme Cimrmana a Švejka, díky tomu nelpíme na přílišné korektnosti, říká guru českého PR Dita Stejskalová. www.moda.cz [online]. [cit. 2022-08-22]. Dostupné online. 
  9. Neprudit, networkovat a pozor na zajíce. PR specialisté radí, jak propagovat vás i vaši značku. Forbes [online]. 2022-04-26 [cit. 2022-08-22]. Dostupné online. 
  10. Dita Stejskalová získala ocenění za přínos Public relations | Novinky | Ogilvy. www.ogilvy.cz [online]. [cit. 2022-08-04]. Dostupné online. 
  11. Dita Stejskalová. Forbes [online]. [cit. 2022-08-22]. Dostupné online. 
  12. ŠEFROVÁ, Kateřina. V anketě TOP ženy Česka uspěly Pešková z České spořitelny, zakladatelka Zásilkovny Kijonková nebo ústavní soudkyně Šimáčková. Hospodářské noviny (HN.cz) [online]. 2019-01-22 [cit. 2022-08-22]. Dostupné online. 
  13. Londýn už dávno není anglické město, trvá na svém Cleese z Monty Pythonů. iDNES.cz [online]. 2019-05-31 [cit. 2022-08-04]. Dostupné online. 
  14. Na českém trhu startuje Ogilvy Consulting | Novinky | Ogilvy. www.ogilvy.cz [online]. [cit. 2022-08-02]. Dostupné online. 
  15. Brand Experience – BrandHunters [online]. [cit. 2022-08-23]. Dostupné online. 
  16. O nás. Pride Business Forum [online]. [cit. 2022-08-04]. Dostupné online. 
  17. Nejvíce cen Effie si letos odnesla Ogilvy, cenu Grand Prix má IKEA. iDNES.cz [online]. 2021-11-25 [cit. 2022-08-22]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

oficiální web Ogilvy

LinkedIn Ogilvy

Facebook Ogilvy

Instagram Ogilvy

David Ogilvy: O reklamě v digitálním věku

YouTube video WPP Campus

Kategorie:Reklama Kategorie:Public relations Kategorie:Marketing