Wikipedista:PatrikTravnicek/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alois Kubita
Narození25. 1. 1892
Bobrová,Markrabství moravské, Rakousko-Uhersko
Úmrtí6.7. 1954
Praha, Československá socialistická republika, ČSSR
Vojenská kariéra
HodnostBrigádní generál letectva
Doba služby1920-1939/1940-1950
SloužilRakousko-uherská armáda, Československá armáda, Československé zahraniční vojsko ve Velké Británii
SložkaPozemní vojsko, Letectvo
Jednotkavýzvědný oddíl 91. pluku, uderná setnina 4/91, Flik 44F, 2 letecká rota v Praze, III/3 stíhací peruť Leteckého pluku 3, III/1 peruť Leteckého pluku 1
Velelvýzvědný oddíl 91. pluku, uderná setnina 4/91, 2 letecká rota v Praze, III/3 stíhací peruť Leteckého pluku 3, III/1 peruť Leteckého pluku 1
VálkyI. světová válka, Bitva o Británii
BitvySrbská kampaň první světové války, Bitvy na Soči, Bitva o Británii
VyznamenáníVojenský záslužný kříž (Rakousko), Vojenská záslužná medaile , Karlův kříž, Légion d´Honneur ve stupni Chevalier, Řád Britského impéria III. třídy, The 1939-1945 Star a Defence Medal, Československý válečný kříž, Československá medaile za chrabrost, Československá medaile za Zásluhy I. stupně, Pamětní medaile československé zahraniční armády (štítky F a VB), Orden Bratstva i jedinstva, Leopoldův řád V. třídy

Brigádní generál letectva Alois Kubita, CBE[editovat | editovat zdroj]

Alois Kubita (25. 1. 1892, Bobrová - 6. 7. 1954, Praha) byl československý důstojník a pilot. Působil v RAF jako zástupce divizního generála Karla Janouška, KCB a styčný důstojník československé zahraniční armády v RAF. Stál u zformování československých perutí a u československo-britské vojenské dohody z 25. října 1940.

Studia,vojenská služba a I. světová válka[editovat | editovat zdroj]

Studia, vojenská služba[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 25. ledna v Bobrové na Novoměstsku. Absolvoval českou reálku v Novém Městě na Moravě a v Brně, kde se poté rozhodl pro narukování k vojsku. Mezi lety 1908-1912 studoval kadetní školu v Králově Poli aby v září 1912 nastoupil službu u Pěšího pluku 91 v Praze, se kterým se poté (1913) přesunul do nové posádky Theodo-Budna. V květnu 1914 byl povášen na poručíka a v této hodnosti vyrazil po vyhlášení války na frontu.

I. světová válka[editovat | editovat zdroj]

Bojoval na černohorské, srbské, rumunské i italské frontě a byl třikrát raněn. V těchto kampaních získal několik medailí a řádů včetně Vojenské záslužné madaile, slavné "Signum Laudis". V Srbsku a Černé hoře bojoval jako velitel čety a výzvědného oddílu u 91 pluku již od konce července 1914, ale 24. listopadu byl raněn na pravé paži a musel se půl roku léčit.

Následně působil tři měsíce v Mostě jako instruktor v záložní důstojnícké škole 91. pluku. V červenci 1915 byl povýšen na nadporučíka, jmenován velitelem 4/91 setniny se kterou se přesunul do Itálie, kde byl v říjnu zasažen střepinou do hlavy a odsunut. K jednotce se vrátil až v únoru 1916, ale zakrátko onemocněl a musel znovu do nemocnice. Po zotavení v červnu 1916 stal velitelem náhradní roty a v říjnu velitelem úderné setniny na Soči, kde jej v květnu 1917 zasáhly střepiny z granátu.

K pěchotě se po rekonvalescenci nevrátil, ale v červenci 1917 ve Vídeňském Novém Městě nastoupil do kurzu leteckých pozorovatelů. Na bojiště se vrátil v září 1917 k 44. letecké rotě (Flik 44), která bojovala na rumunské frontě. Poté, co Rumuni uzavřeli příměří, rota se koncem ledna 1918 přesunula do Itálie. Zde byl 28. února Alois Kubita sestřelen a v zajetí zůstal až do konce války.

Služba v československé armádě do r. 1927 a mise do Británie[editovat | editovat zdroj]

Po návratu do vlasti a téměř roční dovolené na zotavenou, byl v srpnu 1920 přijat do československé armády, kde byl ustaven velitelem technické roty u Pěšího pluku 23 v Bratislavě. V červnu 1921 byl řevelen k letectvu, po uplynutí zkušební doby, od února 1922 pak definitivně k 2. letecké rotě v Praze. Prodělal i pilotní výcvik který dokončil v listopadu 1922 v Chebu. Ve stejnou dobu byl povýšena na kapitána.

Od června 1923 velel 2. letecké rotě (později letce) v Praze, mezi srpnem a listopadem 1924 absolvoval stáž v britském Vojenském leteckém výzkumném ustavu, v červnu 1925 absolvoval v Chebu stíhací kurz, poté se vrátil k druhé letce, ale už následující měsíc odjel do Košic kde začal velet 7. letce. Od září 1926 velel Pilotní škole VLU přemístěné z Chebu do Prostějova.

Diplomatická mise[editovat | editovat zdroj]

Roku 1927 Alois Kubita přešel do diplomatických služeb. Díky znalosti jazyků (němčina, angličtina, francouzština, italština) a vytříbenému společenskému chování se k této práci hodil.

V letech 1927-1937 působil ve funkci vojenského a leteckého atašé ve Velké Británii. V rámci tohoto zařazení se zůčastnil v Ohijském Clevelandu leteckých závodů v roce 1931.

Získal zde řadu kontaktů a znalost britského civilního i vojenského prostředí se měla ukázat jako zásadní pro jeho další válečné působení.

Služba v československé armádě před II. světovou válkou[editovat | editovat zdroj]

Po návratu z Británie byl povýšen na majora a převelen na MNO, konkrétně na III/1. oddělení. Navíc dále létal a zvyšoval svou pilotní kvalifikaci.

V dubnu 1931 absolvoval kurz nočního létání a létání podle přístrojů, následující rok k těmto přidal kurz obrany proti letadlům pro důstojníky generálního štábu a vyšší důstojníky zbraní.

V únoru 1932 byl opět převelen na Slovensko, kde se stal přednostou letecké skupiny zemského vojenského velitelství v Bratislavě. Od dubna 1933 velí III/3 peruti Leteckého pluku 3 Generála-letce M. R. Štefánika ve Vajnorech a Piešťanech, načež se v září vrací do Čech a by velel III/1 peruti Leteckého pluku 1 T. G. Masaryka v Chebu. Ani zde dlouho nezůstal, už v únoru 1934 se vrací ke 3 peruti do Piešťan, kde zůstane až do zániku republiky.

Mezitím roku 1935 absolvuje kurz velitele oddílů, je v únoru 1936 povýšen na podplukovníka a v dubnu 1936 absolvuje kurz pro velitele vojskových těles, díky čemuž může velet pluku. Navíc mu mezi lety 1924-1935 bylo uděleno celkem šest pochvalných uznání, což nebylo běžné. Již roku 1924 ho zástupci spojenecké Francie dekorovali řádem Čestné legie ve stupni Chevalier.

Za mobilizace na podzim 1938 velel na Slovensku III/3 peruti, vyzbrojené stíhacími dvojplošníky Avia B-534 ve třech letkách (37.,38 a 39). Po vyhlášení slovenské nezávislosti 14. března 1939 odešel s českým personálem zpět do Čech, kde byl v červenci 1939 propuštěn z vojenské služby a byl zaměstnán na Ministerstvu sociální a zdravotní správy.

II. světová válka[editovat | editovat zdroj]

V únoru 1940 ochází Alois Kubita do exilu a po dvou měsíční cestě Balkánem a Středozemním mořem dorazil do Francie, kde od poloviny dubna pobýval u letecké skupiny v Adge. 19. června - dva dny po francouzské žádosti o příměří - odplouvá se kupinou letců lodí Karanan do Velké Británie.

Služba v Anglii[editovat | editovat zdroj]

Na britských ostrovech společně s brig. generálem RNDr. Karlem Janouškem a plk. letectva Josefem Berounským jednali na postupném začlenění československých pilotů do RAF. Výhodu měl i v tom, že před válkou zde byl na diplomatické misi a bezvadně ovládal angličtinu (vzhledem k republikové orientaci na Francii většina důstojníků ovládala více francouzštinu).

Díky jejich práci mohly vzniknout čtyři československé perutě:

V RAF sloužili čechoslováci i u jiných perutí, například u 1. stíhací peruťi RAF (britské), u 68. (noční) stíhací peruti RAF (britské) a dalších. Díky jejich práci a práci Aloise Kubity bylo možno ze stíhacích perutí později - 3. května 1942 - utvořit v Exeteru československé stíhací křídlo (Czechoslovak Fighter Wing).

V rámci toho došlo k začlenění československého letectva do Dobrovolnické zálohy Královského letectva (Royal Air Force Voluntary Reserve, RAF VR) po dobu trvání války, a byla podepsána československo-britská vojenská dohoda z 25. října 1940.

Služba v RAF[editovat | editovat zdroj]

Alois Kubita vstupuje do RAF 12. července 1940 a v hodnosti Wing Comander začal působit na Inspektorátu eskoslovenského letectva v Londýně, kde od 5. června v hodnosti Group Captain zastával na krátkou dobu funkci náčelníka štábu, tedy fakticky zástupce inspektora A/V/M (Air Vice Marshall) Karla Janouška.

Postupně po čtyři další roky vykonával funkce československého styčného důstojníka u různých velitelství RAF, pod kterými sloužili českoslovenští letci:

  • Bomber Command (od října 1941)
  • Coastal Command (od října 1942)
  • Transport Command (od prosince 1943)

Navíc se zúčastňoval i operačních letů. Například 30. října 1942 se s osádkou F/O Václava Kordy zůčastnil protiponorkové hlídky nad Biskajským zálivem jako přední střelec. Se stejným pilotem obsolvoval i let 26. listopadu 1942. Díky těmto misím odlétal (někdy jako nadpočetný člen, někdy jako palubní střelec) s 311. bombardovací perutí u bombardovacího i pobřežního velitelství celkem 92 operačních hodin, které představovaly deset operačních letů.

V srpnu 1944 byl povýšen na plukovníka a po vzniku Československého leteckého dopravního oddílu (Czechoslovak Air Force Transport Pool, CAF TP) byl jmenován jeho styčným důstojníkem. Stal se též členem letecké poradní komise u londýnského Ministerstva veřejných prací, který připravovala reorganizace poválečné letecké dopravy v Československu.

Koncem roku se zůčastnil s A/V/M Karlem Janouškem konference ICAO v Chicagu, USA.

Už v říjnu 1942 byl navržen britskou stranou na vyznamenání Řádem Britského Impéria III. třídy (Comander of the Most Excellent Order of the British Empire, CBE). 7 června byl společně s G/Cpt Josefem Schejbalem dekorován tímto řádem za přítomnosti Vrchního velitele pobřežního letectva A/M Sira Johna Slessora, KCB, DSO, MC, který jim 12. května 1942 udělil Jeho Veličenstvo král Jiří VI.

Navíc mu byla udělena The 1939-1945 Star nad Defence Medal. Od českolsovenské vlády dostal Československý válečný kříž, Československou medaili Za chrabrost, Československou medaili Za zásluhy I. stupně a Pamětní medaili československé zahraniční armády (štítky F a VB)

Poválečný život[editovat | editovat zdroj]

V květnu 1945 byl povýšen do hodnosti brigádního generála, a po návratu do vlasti působil na Hlavním štábu velitelství letectva, od září 1946 působil jako přednosta nového V. (letecko-technického) odboru MNO a v srpnu 1947 nastoupil dvouletou neplacenou dovolenou, aby mohl být vládou jmenován vrchním ředitelem Československých aerolinií.

Roku 1948 jej Jugoslávci vyznamenali Ordenom Bratstva i jedinstva, a stal se i jedním z mála čechoslováků kterým byl udělen belgický Leopoldův řád (Leopold-Orden). I tento řád dostal roku 1948.

V listopadu 1948 - v 56 letech - se v Praze oženil a po vypršení zmíněné dovolené se v červnu 1948 vrátil do armády ve funkci velitele leteckého týlu, kterou vykonávala až do penzionování v létě roku 1950.

O čtyři roky později, 6. července 1954 ve věku 62 let umírá.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

ČERNÝ, Karel. Z Vysočiny na křídla RAF. Havlíčkův Brod: Český svaz bojovníků za svobodu, 2002. 147 s. S. 9-16. 

RAJLICH, Jiří. Na nebi Hrdého Albionu, 1. část (1940). Praha: Naše vojsko, 2003. 709 s. ISBN 80-20600668-8. 

RAJLICH, Jiří. Na nebi hrdého Albionu, 2 část (1941). Cheb: Svět křídel 553 s. ISBN 80-85280-66-3.