Wikipedista:OJJ/Návod pro patroláře

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Běžný den na RC

Tento návod má posloužit lidem, kteří se rozhodli nám, hlídačům posledních změn, ulehčit při boji s vandalismem a zapojit se do skupiny lidí, kteří si sami říkají patroláři a revertéři, případně pro nové správce, co dostali paletu oprávnění a nejsou si plně jisti, jak je využívat. Úvodem: Wikipedie je (časově náročný) koníček, nikoli středobod vesmíru; a zdejší práva technické fičury, nikoli jaderná zbraň (takže je může ovládat časem každý nekonfliktní, nikoli snad jeden muž s červeným tlačítkem).

Jsme skupinka lidí, co se rozhodla obětovat část svého volného času a hlídat Wikipedii od trollů, vandalů, znuděných školáků a dalších rozvratitelů a zároveň pomáhat začínajícím přispěvatelům dostat se do Wiki-závislosti. Práce je to podle názoru OJJa zajímavější než sdílení fotek na Facebooku, navíc lze i zde získat vlastní fanouškovskou základnu.

Jak to funguje[editovat | editovat zdroj]

Info: Následující popis se týká ještě „starých” posledních změn. Předdefinovány jsou teď nové poslední změny (umožňují filtrovat nebo provádět živé aktualizace), které si lze vypnout v nastavení. Já osobně dávám přednost starému vzhledu. Postup je ale celkem podobný.

Každý uživatel se může dostat na stránku Speciální:Poslední změny, kde jsou zaznamenány všechny nové úpravy v reálném čase. Právě tak je zajišťována jistá ochrana Wikipedie. I IP adresa se může na danou stránku dostat a vracet (revertovat) editace. Patroláři a správci mají lepší možnosti, jak poslední změny sledovat a likvidovat nesmyslné editace. Popíšeme si to na snímku, který jsem pro lepší pochopitelnost zvýraznil kroužky:

Patroláři (a správci)
  • Správci a patroláři mají možnost nastavit si žluté podbarvení editací od neprověřených uživatelů. Tyto editace vytvořili většinou začínající redaktoři anebo vandalové a musí se zkontrolovat, ručně prověřovat. Neprověřené editace lze rozpoznat ikonkou vykřičníku (červené kolečko) a na jejich kompletní výčet se lze dostat kliknutím na skrýt prověřené editace (zelený kroužek). Obdobný případ je i u nových stránek.
  • U každé neprověřené editace mají odkaz na její prověření (modrý kroužek). Tak se má učinit, pokud je editace v pořádku, i pokud je závadná a byla vrácena. Editace se pak bude ostatním zobrazovat jako prověřená, tj. bíle. Proto se proces nazývá odžlucování.
Revertéři (a správci)
  • Oproti ostatním uživatelům mají tlačítko Rychlý revert. Pomocí něj lze vrátit třeba sto editací od jednoho uživatele a slouží pouze k vracení vandalismů. Shrnutí editace se generuje automaticky jako Editace uživatele X vráceny do předchozího stavu, jehož autorem je Y. Současně změny automaticky prověří, na což se opět můžeme podívat na snímku obrazovky. Uživatel Michal Bělka vrátil editace uživatele, který poškodil článek Šimpanz. Ty však stále nebyly prověřeny, protože Michal Bělka v tu dobu nebyl správce ani patrolář. OJJ následně pomocí rychlého revertu vrátil další vandalskou editaci a ta byla jako ověřená označena okamžitě (černé kolečko).
Správci
  • Mimo výše uvedených možností mají správci navíc další možnosti přístupu:
    • Zamykat stránky (pokud jednu stránku napadá více vandalů)
    • Mazat stránky (pokud obsahují nesmysly, nebyly vylepšeny v rámci procesu odloženého smazání nebo jinak odporují pravidlům Wikipedie)
    • Blokovat jiné uživatele, tedy znemožňovat jim editaci. Opět příklad výše, IP adresa poškozující článek Šimpanz byla zablokována na dvě hodiny, aby nepáchala další škody. Doba okolo dvou hodin je standardní doba blokování IP adres, které z mé zkušenosti páchají nejvíce vandalismů (jedná se hlavně o školáky). V případě dlouhodobých nesmyslů lze IP adresy blokovat až na 1 měsíc.
    • Skrývat editace. Každá editace, i zrušená, je viditelná skrze historii stránky. Správci mohou viditelnost vybraných revizí skrýt před ostatními uživateli, pokud editace obsahují například hrubé vulgarity nebo pomluvy na žijící osoby.
Revizoři
  • Revizoři nebo také CheckUseři mohou zjistit IP adresu registrovaných uživatelů a propojovat účty mezi sebou. Děje se tak v případě vážného podezření na nějaké narušování projektu z více účtů, například pokud si vandal založí několik loutkových účtů a z nich páchá škodlivosti, obchází blok pod jiným účtem, pomocí vícera účtů vytváří iluzi širší podpory atd. Revizoři se dostanou k citlivým editacím jiných uživatelů, ale proto jich musí být na projektu několik pro vzájemnou kontrolu, musejí projít hlasováním komunity a být dostupní nadaci Wikimedia.
Jak dlouho se ukládají neprověřené editace?
  • Jeden měsíc.

Co tedy prověřovat a jak?[editovat | editovat zdroj]

Na co se zaměřit?
  • Porušení autorských práv. Každý patrolář a správce by měl minimálně vložit úryvek přidaného textu do nějakého internetového vyhledávače, zdali není opsán odjinud. Pokud se tak stane, nahradí jej šablonou {{copyvio}}, nebo text vrátí a postupuje dle pokynů v šabloně.
  • Článek na hraně významnosti. Řada založených článků se týká encyklopedicky nevýznamných témat. Encyklopedickou významnost posuzujeme podle dvou nezávislých netriviálních věrohodných zdrojů, tedy jednoduše pomocí dvou zdrojů, které nejsou závislé na tématu článku (jako jsou třeba oficiální stránky firmy na stránce o firmě), pojednávají o něm, a to více než několika větami a nejedná se o zdroje nevěrohodné (některé blogy atd.). Je nutné vložit {{subst:významnost}} a postupovat dle šablony. Často se také stává, že někdo v dobré vůli založí autobiografické články, např. článek o svém dědečkovi, který je známějším lékařem, a tak podobně. V takovém případě je nutné dát pozor kromě encyklopedické významnosti na vlastní výzkum, ideální je k těmto článkům najít dobré zdroje, pokud existují, často se však také pro nedoložení zdrojů mažou. Vzhledem k tomu, že v tomto komunita nemusí postupovat jednotně, má doporučení jsou následující:
    • články o různých kapelách, YouTuberech a jiných podobných tématech bývají často zakládány jako propagace bez NNVZ;
    • články o podnikatelích, firmách, ale i dobročinných spolcích bývají často zakládány jako propagace bez NNVZ;
    • osoby z kandidátních listin před volbami bývají často zakládány jako propagace bez NNVZ;
    • sportovce podle WP:EVL považujeme za významné, zásahli-li do prvoligových utkání („přetlak fotbalistů“);
    • akademiky považujeme automaticky významné od titulu docent výš;
    • dobrou ilustraci o encyklopedické významnosti mohou poskytnout mezijazykové verze, ale pozor, některé články mohou být zakládány jako globální spam (což si lze ověřit prověřením historií);
    • místopisná hesla, hesla o taxonech a jiná hesla, na nichž se nelze propagovat, považujeme za významná automaticky;
    • nebojte se založit WP:DOS. U subjektivně užitečných hesel mohou vznikat spory (lékaři, doktoři přírodních věd).
  • Článek na urgentní úpravu. Typicky článek s kompletně rozbitým formátováním nebo velmi špatně napsaný. Je nutné vložit {{subst:Urgentně upravit}} a postupovat dle šablony. Ke strojovým překladům nebo článkům v cizím jazyce využíváme {{subst:Strojový překlad}}. Zvýšenou pozornost doporučuji věnovat udělátku ContentTranslate (shrnutí vytvořeno překladem stránky „XYZ“), zvláště začínající editoři prostřednictvím něj často produkují strojové překlady bez převedených citací.
  • Příliš krátké články. Třebaže platí, že články stále prodělávají vývoj, jednovětné nové články nepřinášejí téměř žádné informace. Je nutné vložit {{subst:subpahýl}} a postupovat dle šablony.
  • Zdroje. Wikipedie jako otevřený projekt musí obsahovat co nejvíce zdrojovaných informací. Považuji se za zkušeného uživatele, a proto z vlastní zkušenosti nevalných začátků vím, co třeba taková jedna vynechaná číslice nebo nedopsaná věta může udělat s obsahem. Je tedy nutné citovat zdroje, podle kterých lze tvrzení v článcích ověřit a opravit/zpřesnit. V historii Wikipedie bylo navíc několik článků, které se vydávaly za běžné články, ale ve skutečnosti se jednalo o hoaxy (př.). Proto, prosím, vždy také téma prověřovaného článku alespoň letmě projděte Googlem, jestli vůbec existuje, a pokud máte pochybnosti o správnosti článku, případně vložte {{subst:urgentně ověřit}} (př.). Rovněž některé editace lze zrušit pro nedoložení zdrojů, typicky právě nedoložené číselné údaje nebo šokující informace. Příklad: Rok po výbuchu sopky objevili ornitologové v jejím okolí první ještěrky; Charles Darwin měl strach z koček a schovával se před nimi pod postel; Průměrný člověk zná ve svém rodném jazyce asi 40 000 slov a další podobné. Variací je zde velké množství a je na zdravém rozumu, kdy použít {{fakt}}, kdy zrušit a kdy nechat být. Za mě je mnohdy lépe použít šablonu nebo revert, než nechat v článku pochybné tvrzení. Uživatelům se vkládá do diskuse šablona {{subst:zdroje}}. Pozor na jasné vandalismy!
  • Propagační texty. Okamžitě se mažou.
  • Pro neurgentní případy lze vložit šablony jako {{neověřeno}} (téma existuje, lze o něm něco dohledat, ale daný článek není moc zdrojován), {{upravit}} atd.
  • Ošablonovaný článek mnohdy padne do odkladiště dějin. Proto se rozmyslete, jestli ho nechcete spíše sám/sama upravit. Vložení základních infoboxů, kategorizace atp. jsou podle mého názoru základní penzum znalostí správce. Vynikajícím udělátkem pro kategorizaci je [1], fungující však až po propojení mezijazykových verzí.
  • Vandalismus. Standardně se vrací nebo maže, ať už rychlým revertem u revertérú a správců, nebo pomalejším zrušením editací. Při rychlém revertu je nutné dát pozor, pokud článek naráz nevandalizovalo více účtů (třeba více školáků naráz), vrací totiž pouze editace posledního uživatele. Vandaly je možné upozornit pomocí šablon, jako jsou {{subst:experimenty}}, {{subst:experimenty2}} a další podobné.
  • Jiné případy. Někdy se stane, že někdo třeba svou editací rozbije formátování nebo vloží špatně nahraný soubor. V takovém případě se editace standardně vrací, nejlépe s vysvětlením na diskusi.
  • Velké jazykové modely. Chatovací roboti na bázi ChatGPT jsou módou od roku 2023, jejich výstupy však nebývají věrohodné a standardně je označujeme šablonou na urgentní ověření, případně rovnou mažeme. Poznat tyto texty může být obtížné, ale doporučuji věnovat pozornost vyhýbavým tvrzením, (následujícímu) odrážkovému výčtu, výstupy VJM také často končí nějakým typickým shrnutím (př.). U vycvičeného oka Turingův test naštěstí ještě neplní (říjen 2023). :)
  • Pokud vrátíte závadné editace nebo seznáte, že s editacemi/články již není třeba žádná kontrola (platí pro bezvadný článek i pro článek po použití urgentních šablon), označte je jako prověřené.
  • Nedoporučuji označovat jako prověřené vandalské články označené pouze šablonou {{smazat}}. Zaprvé může vandal šablonu odstranit, a pokud si toho někdo nevšimne, teoreticky tu může takový článek zůstat, zadruhé je při neodžlucení větší pravděpodobnost, že si toho správce všimne a smaže to rychleji.
Teoretická část už byla, co tedy dělat, pokud se chci stát patrolářem nebo revertérem?
Mohu svá práva užívat na více Wikipediích?
  • Ne. Práva získaná na cswiki lze užívat jen na cswiki a na žádných jiných projektech (ani enwiki). Můžete nicméně získat práva na více projektech, pokud se dlouhodobě angažujete. Někteří uživatelé se zapojují do hlídání malých Wikipedií a pak mají i globální práva.
Udělátka
  • Po přidělení práv patroláře a revertéra si je možné zapnout ve svém nastavení různá udělátka, která mohou usnadnit práci na patrole. Popis udělátek je podle mého názoru pochopitelný a není třeba jej vysvětlovat. Zpočátku, než si osvojíte rychlost a přesnost Luckyho Lukea, doporučuji zapnout bezpečný rychlý revert, který si před provedením vyžádá potvrzení, protože zvláště na dotykových zařízeních je lehké se uklepnout. Později lze jít v udělátkách ještě dál a věci na pomoc na patrole si doprogramovat. Tak jsem si přeložil užitečná tlačítka na patrole i další věci. Fantazie se meze nekladou.

Jak se chovat k nováčkům?[editovat | editovat zdroj]

Na tuto otázku je složitá odpověď. Existují předdefinované šablony (na které Vás odkáží šablony jako významnost) pro vkládání do diskusí, ale podle některých uživatelů nejsou dost přívětivé. Mám z vlastní zkušenosti nejlépe vyzkoušené, že je nejlepší chovat se k nováčkovi jako k člověku. Když se něco nepovede, nepovažuji za nejlepší ho do nebes chválit (mohl by to považovat za nějakou drzost), ale ani jej neshodit a nezahrnout wikizkratkami. Považuji za vhodné psát stylem Dobrý den, díky moc za Vaše příspěvky. V článku X ještě chybí to a to, ale myslím, že to můžeme napravit. Pokud budete potřebovat pomoci, napište mi na mail nebo diskusi. Díky a moc se těším na spolupráci. Šablona {{vítejte}} je vhodný doplněk. Zároveň si ale přesto myslím, že už od začátku je nutné novým editorům zde vštípit základy práce na Wikipedii, především tedy, jak citovat zdroje a tak dále. Zbytek, jako kategorie, odkazy, infoboxy doplňovat, vysvětlovat a nový editor se to naučí časem. Pokud Vám nováček napíše, je nutné (!) mu normálně vysvětlit, co mu není jasné.

Poté je tady také naopak něco, čemu se říká nutná způsobilost (doporučuji stránku přečíst). Všechna pomoc a dobrá vůle je marná, pokud si někteří editoři neberou Vaše rady k srdci, a buďto na ostatní například útočí (i takové jsem tu zažil), nebo častěji nejsou schopni standardní tvorby. Američan opravdu v češtině psát nedokáže, stejně jako dvanáctileté dítě nenapíše kvalitní článek (čest výjimkám!) – byť oba typy se dají ke kvalitní tvorbě časem stimulovat. Naopak editoři, již sem přišli výhradně propagovat svou firmu na výrobu limonád, se po protlačení článku na Wikipedii do dalších editací rovněž nepohrnou.

Pro nové správce[editovat | editovat zdroj]

Aneb co se mi osvědčilo.

  • Školní experimentátoři nejčastěji 1 až 2 hodiny, někdy až 6 hodin podle typu příspěvků. Většinou blokuji rovnou (čas jsou peníze, v tomto případě spíš pohoda).
  • U dlouhodobých měsíc blok a někdy mail vedení (velké úspěchy jsem v tomto ohledu však nezískal).
  • Nepoužívání náhledu/shrnutí, po upozorněních blok kolem 10 minut pro upozornění.
  • Jednorázové provokační účty stylu [2] blokuji okamžitě. I pro začínající patroláře: je zbytečné těmto uživatelům něco psát. Cílem experimentálních šablon je upozornit uživatele, že takhle to nejde a třeba je navést na správnou cestu. Tihle chtějí jenom druhé urážet a přitom si zřejmě myslí, jak nám to vytmavili. Ve skutečnosti pro mě likvidace tohoto představuje jedno kliknutí, nic si z toho nedělám a jdu na oběd.
  • Trolling a osobní útoky i dlouhodobějších editorů potírám také okamžitě, situaci to většinou uklidní. Začínající správci se k „nepopulárním“ zákrokům časem také dostanou.
  • Skrývám hrubé vulgarity a útoky na žijící osoby. Skrývání považuji za ochranu před tím, aby Wikipedie nebyla vláčena bulvárními médii pro nějaký primitivní vandalismus na konkrétní osobu, ne snad jako ochranu před tím, aby při prohlížení historie někdo nenarazil na expresivní výraz pro pohlavní orgán.

Co na konec[editovat | editovat zdroj]

Tahle stránku píšu já a některé její části jsou tedy pouze mým názorem. Myslím, že každý se časem otrká, vytvoří si vlastní systém/způsoby práce, třeba i lepší, ale pro některého začínajícího hlídače to může být dobrý základ. Časem taky pobere zkušenosti a pozná třeba i některé reinkarnované uživatele (vandaly) atd. Poslední otázkou je, proč byste to měl/a dělat. Nu, jak jsem napsal nahoře, pomáháme něčemu užitečnému a navíc se lze takto seznámit i s novými lidmi. S jedním správcem například hraju šachy.

Pokud Vám toto pomohlo, jsem rád. Na závěr dvě rady

  1. Pokud nevíte, jak s editací naložit, nebojte se poradit se s někým dalším.
  2. Užívejte života a nezblázněte se z Wiki. :-)