Wikipedista:Miiiduuu/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Hakkové[editovat | editovat zdroj]

Hakkové (čínsky: 客家)
Populace
cca 80 milionů
Země s významnou populací
Čína(Kuang-tung, Fu-ťien, Ťiang-si, Kuang-si, S’-čchuan, Chu-nan, Če-ťiang, Chaj-nan, Kuej-čou, Hongkong) Tchaj-wan
Jazyk(y)
Hakka, Standartní čínština

Hakkové (čínsky: 客家, v hakkštině: Hak-kâ, v pchin-jinu: Kèjiā, v českém přepisu: Kche-ťia, anglicky: Hakka people) je podskupina čínské etnické skupiny Chanů, jejiž předkovská sídla se nachází v oblastech mluvících hakkštinou, převážně v provinciích Kuang-tung, Fu-ťian, Ťiang-si, Kuang-si, S’-čchuan, Chu-nan, Če-ťiang, Chaj-nan a Kuej-čou. Narozdíl od jiných podskupin Chanů Hakkové nejsou pojmenováni podle geografické oblasti, např. provincie, okresu nebo města v Číně. Poněvadž jejich původ byl u uprchlíků ze severní Číny, kteří utíkali během dynastie Čching před sociálními nepokojemi a invazemi v severních částech Číny a hledali útočiště v na jihu v oblastech mluvících kantonštinou, jako jsou Kuang-tung a Kuang-si.

Čínské znaky " 客家" v překladu doslova znamenají "hostující rodiny". Slovo "客家" má svůj původ v kantonštině a jak jeho název naznačuje, Hakkové byli hosté kantonských lidí. Přes staletí se Hakkové přizpůsobyli ke katónsky mluvící populaci.

Migrace[editovat | editovat zdroj]

Původní vlastí Hakků byla oblast Žluté řeky na severu Číny. Od doby dynastie Čching (221-206 př. n. l.) se předkové Hakků několikrát stěhovali na jih před sociálními nepokojemi a invazemi. Následné migrace probíhaly také na konci dynastie Tchang v 10. až 12. století, z nihž poslední viděla masivní vlnu uprchlíků směřujících na jih při vpádu normandských barbarů a také kvůli hladomoru a problému nepříznivého počasí.

V průběhu 16. století se kvůli ekonomickému rozmachu Hakkové přestěhovali do hornatých oblastí, aby těžili zinek a olovo, a také se přestěhovali do pobřežních nížin, aby zde pěstovali tžní plodiny. Po následném ekonomickém poklesu mnoho těchto podniků selhalo a lidé se museli uchýlit k lupičství aby přežili.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Hakka people na anglické Wikipedii.