Wikipedista:Josef Krupička

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Šk Smíchov Praha

Šk Smíchov Praha[editovat | editovat zdroj]

Šk Smíchov byl založen[1] roku 1913 na dlouhou dobu přerušil činnost a z dávné minulosti se zachovaly jen malé fragmenty, které dokládaly jeho činnost a vznik.

Jaká byla tedy historie klubu Šk Smíchov? To by nám mohl nejlépe objasnit dlouholetý předseda Šk Smíchov Josef Čermák.

S nápadem sdružit šachové smíchovské nadšence do jednoho spolku přišel v roce 1913 český šachový mistr Jan Kvíčala. Klub našel zázemí v Národním domě na Smíchově, snad proto, že zakladatel bydlel ve zborovské ulici a do klubovny to měl jen pár kroků… pravidelně se scházeli, na turnajích, kterých se ve 30. letech účastnil i budoucí československý a později sovětský mezinárodní šachový velmistr Salo Flohr.

„Bydlel u bratra na Smíchově, měl to k nám blízko,“ říká Josef Čermák, který nejenom zpopularizoval šachový klub Smíchov, ale hlavně šachy samotné o sobě, protože díky němu a ostatním byla tato intelektuální hra velice napínavou a sledovanou zábavou historie / sportu pod dohledem gestapa.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Pod dohledem gestapa[editovat | editovat zdroj]

V tuto dobu to nebylo obecně nejen pro šachové kluby[2], ale i pro ostatní kluby jednoduché. Klub Šk Smíchov se vyvíjel kolem roku 1942, ale v květnu českoslovenští parašutisté provedli úspěšný útok na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Díky tomuto atentátu začali nacisté pátrat po dalších lidech, kteří by mohli být do případu zapleteni a nejenom že prohledávali sokol a skaut, zda se zde neschovává další parašutista, ale také i zda jim někdo nepomáhal. Došlo tedy k zákazu spolkových aktivit, ale je zajímavé, že právě šachový turnaj zůstal tedy nedotčen, bylo to díky tomu, že ho organizoval pracovník gestapa.

Nedílnou součástí se podílela na rozvoji klubu a jeho znovuvzkříšení též šachistka Růžena Suchá-Dobiášová od roku 1974.

Z klubu Šk Smíchov se zrodilo několik hvězd šachové doby, na koho nesmíme zapomenout je Salo Flohr (mistr světa), který pořádal na Smíchově mnoho simultánek, turnajů, aby se tento klub rozvíjel i nadále.

Soutěžní úspěchy[editovat | editovat zdroj]

ŠK Smíchov dlouhou dobu hrál ,,jenom" pražské soutěže, ale v minulosti také hrál 2. ligu, plnili roli náročnou, finance hráčů, hostů, které si díky této příležitosti platili, ale bohužel spadl na dlouhou dobu do 1. třídy, kde se pohybuje a pohyboval mezi prvními třemi týmy.

Nyní, tento rok se pohybuje Šk Smíchov[3] v 1. lize mužů [1], která je úctyhodným výkonem, především díky zápasům s velmistry a cennými zkušenostmi[4].

Šachový klub Šk Smíchov pořádá s ŠO TJ Sokol Vyšehrad Praha velmi prestižní turnaj ,,SMÍCHOVSKÝ SOUDEK"[5], na který přijíždějí šachisté a šachistky z Německa, Ruska, Švédska, Irska, Anglie.

Zviditelnění v médiích[editovat | editovat zdroj]

Důležitým turnajem, který Šk Smíchov pořádá je ,,MEMORIÁL VĚRY MENČÍKOVÉ"[6] a ,,SALO FLOHRA" [2] poslední klání se konalo 18. 9. 2016, tento turnaj je otevřený pro všechny šachisty / šachistky a nadšence šachu, hraje se tempem v rapid, což je tempo 12 minut na partii pro každého hráče s bonifikací 5 vteřin za každý provedený tah. Tento turnaj byl uspořádán na počest 110. výroční narození této významné šachistky. Kde přebíral za šachové zásluhy cenu i Viktor Novotný[7].

Výročí narození naší první mistryně světa Věry Menčíkové si na pražský Smíchov přišlo připomenout úctyhodných 169 hráčů ze 6 států, mj. 33 šachistek, 32 mladých hráčů a hráček do 15 let a stejný počet seniorů nad 60 let, z nichž více než pětina se honosila mezinárodními mistrovskými tituly (GM, IM, FM, WGM, WIM, WFM). Cenový fond ve výši 28.000 Kč byl spravedlivě rovným dílem rozdělen mezi zástupce obou pohlaví (½ pro muže, ½ pro ženy).

Dalším tradičním šachový turnajem jest ,,Turnaj kosmonautů"[8], který se koná každý rok začátkem března u příležitosti výročí startu kosmické lodi Sojuz 28 v roce 1978 s velitelem Alexejem Gubarevem a našim prvním kosmonautem Vladimírem Remkem.

Turnaj se pořádá od roku 1999 šachový klub Smíchov za podpory sdružení Sokrates 2001. Turnaj čtyřčlenných družstev mládeže, jehož se mohou zúčastnit i mladí šachisté ze zahraničí, se hraje o putovní ceny kosmonautů Gubareva a Remka a koná se v zasedací síni Úřadu městské části Praha 5, pod záštitou starosty tohoto úřadu a česko-ruské společnosti, o.s. Při této příležitosti Alexej Gubarev a Vladimír Remek tento turnaj navštěvují, společně s nynějším předsedou, Vladislavem Pivoňkou, minulým předsedou, Josefem Čermákem, zde předávají ceny a na závěr se koná diskuze s těmito hosty, což je pro mnohé šachisty velmi dobrá zkušenost, setkat se s někým, kdo je slavný, a také se podílí na podpoře šachu, mládeže, aby byla velmi úspěšná a mohli se stát novodobými mistry / mistryněmi světa.

Významní šachisté z klubu Šk Smíchov[editovat | editovat zdroj]

Šachový klub se pyšní mnoha šachisty, kteří jsou ve světle klubu Šk Smíchov.

Prvním a velmi důležitým je mistr světa Salo Flohr, dále Lukáš Černoušek, patřící k špičkám reprezentace v České republice.

Z mladší generace nesmíme zapomenout zmínit, Van Nguyen Thai Dai, který zprvu hrál ligu mládeže [3], později extraligu mládeže a postupem času šel tento mladý talent elově, zkušenostně výše. Dnes má titul IM (mezinárodní mistr) a směřuje na GM (velmistr), držíme mu, nejenom šachisté z klubu Šk Smíchov palce.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ŠÉFREDAKTOR, Šéfredaktor. Pětka pro Vás. Jednou za měsíc. 26. 01. 2015, roč. 2015, čís. 1., s. 5. Dostupné online. 
  2. RUT, Vojtěch. Pražský šachový svaz [online]. Praha: Vladislav Pivoňka, Jan Kropík, Pavel Háse. Dostupné online. 
  3. VESELSKÝ, Jan. Šachový klub Praha Smíchov [online]. Dostupné online. 
  4. MATOCHA, Pavel. Pražský šachový týdeník. Týdně [online]. Pražská šachová společnost, 31. 3. 2017 [cit. 31.3.2017]. Dostupné online. 
  5. RUT, HRUŠKA, Vojtěch, Jan. Smíchovský soudek [online]. Pražský šachový svaz. Dostupné online. 
  6. KALENDOVSKÝ, Jan. Královna šachu Věra Menčíková. ministryně MŠMT Kateřiny Valachové. vyd. Praha: Jakura, 2016. 152 s. ISBN 978-80-905725-9-1. S. Biografie. 
  7. PETR, Martin. Udělování cen při příležitosti Salo Flohra 2015 [online]. Štefánikova 13 Praha 5: Šachový svaz ČR, Česká Televize ČT Sport. Dostupné online. 
  8. HRUŠKA, Jan. Sokrates2001 [online]. Internet (místo konání: Praha 5 150 00 Štefánikova 13): Pražský šachový svaz, 2016 [cit. 2016-04-20]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Historie šachu od počátku

Druhy šachových figur

Proč hrát šachy

Šachová notace, jak hrát šachy-základy