Přeskočit na obsah

Wikipedista:BioRB/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxŠidélko malé
alternativní popis obrázku chybí
Šidélko malé (Ischnura pumilio)
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthopoda)
Podkmenšestinozí (Hexapoda)
Třídahmyz (Insecta)
Podtřídakřídlatí (Pterygota)
Řádvážky (Odonata)
Podřádstejnokřídlice (Zygoptera)
Čeleďšidélkovití (Coenagrionidae)
Rodšidélko (Ischnura)
Binomické jméno
Ischnura pumilio
(Charpentier, 1825)

Šidélko malé[1] (Ischnura pumilio) je druh hmyzu z čeledi šidélkovití (Coenagrionidae) vyskytujícího se od západní Evropy přes severní Afriku až po Blízký východ a centrální Asii. V Evropě je to jedna z  nejmenších vážek.

Nevyspělá samice

Šidélko malé je modré šidélko podobné šidélku většímu (Ischnura elegans), je ale menší – délka těla se pohybuje v rozmezí 26–31 mm. Zadeček u samců je převážně černý, modrá je jen spodní část 8. zadečkového článku a celý 9. článek. U vyspělých samic je zbarvení hrudi hnědozelené nebo hnědožluté, mladé samice jsou celé výrazně oranžové, jsou v tzv. fázi aurantiaca.[2][3][4][5]

Šidélko malé se vyskytuje v zemích severní Afriky (Maroko, Alžírsko, Tunisko), v téměř celé Evropě (chybí jen v nejsevernějších oblastech a některých Ostrovů ve Středomoří), na Blízkém východě a v Mongolsku a středo-západní Sibiři. Preferuje stojaté vody, především různé kanály, stružky a příkopy v nezalesněných a zemědělských krajinách. Vyskytuje se také v menších rybnících a jezírkách a také na mokřadech. Ojediněle se vyskytuje až do nadmořské výšky 1000 m n. m., nejčastěji však do 500 m n. m. Dospělci létají od konce května do začátku září.[2][6]

  1. šidélko malé [online]. biolib.cz [cit. 2024-07-03]. Dostupné online. 
  2. a b DOLNÝ, Aleš; BÁRTA, Dan; WALDHAUSER, Martin; HOLUŠA, Otakar; HANEL, Lízler; HANEL, Robert. VÁŽKY ČESKÉ REPUBLIKY/THE DRAGONFLIES OF THE CZECH REPUBLIC. [s.l.]: ČSOP Vlašim, 2007. ISBN 978-80-86327-66-2. S. 302–305. 
  3. Ischnura pumilio - šidélko malé [online]. Natura Bohemica [cit. 2024-07-03]. Dostupné online. 
  4. White-legged Damselfly [online]. The British Dragonfly Society [cit. 2024-06-25]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Ischnura pumilio (Scarce Blue-tailed Damselfly) [online]. John and Carol Curd [cit. 2024-07-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Šidélko rudoočko [online]. Chovzvirat.cz [cit. 2024-06-27]. Dostupné online. 

Externí odkazy

[editovat | editovat zdroj]