Wikipedie:Pod reálnou lípou/Brno, 18. května 2022/Zápis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Toto je zápis ze setkání brněnské komunity účastníků projektů Wikimedia. Související informace o tomto setkání naleznete na nadřazené stránce.

Brněnský wikisraz ve středu 18. května 2022 proběhl od 18:00 do 23:00 v zadní části hlavní místnosti restaurace Baroko na Orlí ulici v Brně. Zúčastnilo se ho 11 wikipedistů. Přítomni byli jmenovitě: Bazi, Ben Skála, Blahma, Frettie, Harold, Hugo, LiMr, MIGORMCZ, Nesnera, Pavel Bednařík (WMCZ), Podroužek. Následující body shrnují průběh srazu:

  • Pozitivní trend účasti z minulého wikisrazu se potvrdil, když tolik jako tentokrát se nás naposledy sešlo v roce 2019. I v restauraci už měli dlouho do večera napilno – oba salonky byly obsazeny a zároveň v této souvislosti, pro nás mezitím už nečekaně, zůstalo otevřeno až do tradičních 23 hodin, čehož jsme rádi využili. Při tomto počtu účastníků (a usazení proti sobě u méně hlubokého stolu) už se opět začaly projevovat spontánní konverzační skupinky a náplní srazu se stalo jejich vyvážené střídání s moderovaným programem, k snad všeobecné spokojenosti.
  • V 18:30 jsme zahájili program seznámením se s Pavlem Bednaříkem, který nedávno nastoupil do Wikimedie ČR na pozici „hlavní lektor“. Pavel svou účast na našem srazu předem ohlásil, přijel z Olomouce, kde se též snaží rozjet wikisrazy. Obecně má zájem poznat co největší množství wikipedistů, k nímž se sám řadí teprve velmi krátkou dobu, byť už dávněji mu byla Wikipedie blízká vzhledem ke známosti s Fafrinem z jeho působení v olomouckém zastupitelstvu. Pavlovým hlavním oborem činnosti je film a filmová výchova; ve své pozici ve Wikimedii nahrazuje Vojtěcha Veselého, ačkoliv se mu zatím vůbec nemůže rovnat editačními zkušenostmi, nicméně v komunitě stávajících přispěvatelů spolek žádného vhodného kandidáta nenalezl.
  • Vzhledem k přítomnosti nového účastníka proběhlo tradiční představovací kolečko, pro jehož zpestření byla u jednotlivých lidí promítána vždy nejstarší verze jejich uživatelské stránky. Harold začínal na Wikipedii dopravou, dnes jsou jeho tématy hudba, filmy, brněnská témata, místopis… MIGORMCZ se snaží dostat ke staršímu účtu s jeho jménem, od kterého ztratil heslo, a byl vyzýván ke kandidatuře na správce (v reakci na jeho obavy Frettie doporučuje zhlédnout jeho truckandidaturu navazující na předchozí neúspěšnou). Spolu s Frettiem jsme zavzpomínali, kdo měl jak nízké číslo ICQ. Frettie i Ben Skála se v poslední době hodně věnují Wikidatům. Hugo má vzdělání v chemii a fyzice, je to rodák z Gottwaldova a dávný přispěvatel, „založil“ (na Wikipedii) mj. i Slušovice. Bazi rozšířil své obory a teď dokonce píše i o Praze. Podroužek začal psát o svém oboru (spalovací motory), ale protože většina jeho znalostí pochází z praxe a nikoliv literatury, začal se raději na základě vlastních zkušeností s příchodem na Wikipedii věnovat nováčkům. LiMr jako jediný českou uživatelskou stránku vůbec nemá – namísto toho byl Blahmou přetlumočen obsah jeho stránky na Esperantské Wikipedii.
  • Pavel Bednařík informoval, že o víkendu 9.–11. září proběhne Seniorské WikiMěsto v Olomouci při příležitosti dnů evropského dědictví. Na pořádání olomouckých wikisrazů spolupracuje s Janem Čapkou a rád převezme některé brněnské knowhow. Wikisrazy v Olomouci se budou konat v poslední čtvrtky v měsíci, účast brněnských (ideálně s předchozím nahlášením) je vítána. Byla mu přislíbena i pomoc s vyhledáváním vhodných wikipedistů, které by bylo možné pozvat, našimi sofistikovanými metodami.
  • Shodou okolností Pavel zrovna v březnu založil článek Boca Abrhámová o sestře Josefa Abrháma, který právě předevčírem zemřel, což vyvolalo velký zájem o článek o něm, ale právě i ty související.
  • Pozvánka: Ben Skála u sebe ubytuje fotografa brněnských ulic, nejlépe Pražáka. MIGORMCZ podpořený Benem Skálou vyzvali k realizaci a podpoře výzvy o přidání dalších nových vlastností týkajících se Encyklopedie dějin města Brna na Wikidatech. Tématu brněnských ulic byla věnována část srazu. Blahma vyhodnotil, že od července 2016, tedy za bezmála šest let, přibyly na české Wikipedii články o 25 brněnských ulicích a podobných veřejných prostranstvích (dnešní číslo je 67). Poslední přírůstky jsou z dílny Harolda (Františkánská, duben 2022), Mildy90 (Vaňkovo náměstí, prosinec 2021, a Burianovo náměstí, únor 2022) a Xyzabce (Kapucínské zahrady a Park Koliště, obojí července 2021). Zároveň však bylo zjištěno, že za stejnou dobu městské zastupitelstvo schválilo názvy rovněž 25 nových ulic – takže tak akorát držíme tempo! I mnohé významné brněnské ulice dosud článek postrádají, více viz Wikipedie:WikiProjekt_Brno/Ulice. Jakési malé knowhow k tématu se navíc sbírá na příslušné diskuzní stránce. Každopádně zájem čtenářů o toto téma není velký – v tomto roce byl největší zájem o články Náměstí Svobody, Zoo Brno a Cejl.
  • Citát z diskuze v hloučcích: „Já když přijdu do nějakého článku, který je úplně rozhozenej, tak jsem z toho pak taky úplně rozhozenej – jako ten článek.“
  • Dále se diskutovalo o blížících se prezidentských volbách a očekávaném ohlasu předvolební doby na Wikipedii. V diskuzi o nevhodnosti názvu připravované akce „Sucho editaton 2022“ byl zmíněn aktuální odstrašující případ podobně stavěných pojmenování, zde navíc spojený se sponzorstvím, a sice že česká Extraliga ledního hokeje má za sponzora Tipsport a její play off má ještě samostatného sponzora, takže název je: „Generali Česká pojišťovna play off Tipsport extraligy“. Stránka editatonu byla později přejmenována.
  • Blahma pro odlehčení poukázal na diskuzní příspěvek, který za ta léta „neuzrál zrovna dobře“ ("did not age well"): viz Diskuse:Lékař.
  • Účastníci byli seznámeni s probíhající přípravou výroční zprávy Wikimedia ČR za předchozí rok, jakož i s do ní doplněnými sekcemi týkajícími se Brna. Na základě zájmu projeveného jedním z přítomných následovala kratší diskuze o tom, jaké vlastně cíle má hnutí Wikimedia.
  • Frettie mluvil o nasazování Wikifunctions. LiMra toto téma zajímá, byť z Wikidat byl po jejich uvedení trochu zklamán, protože se rozvíjí na jeho vkus pomalu. Dle Bena Skály Wikidata hodně trpí tím, že anglická Wikipedie je bojkotuje.
  • Shodli jsme se, že nás znepokojují opakující se případy, kdy zaměstnanci spolku Wikimedia ČR nedovedou uspokojivě provádět ani základní editace (ne nutně v článcích, ale ani v organizačních stránkách), proto by podle našeho názoru i oni měli projít některým kurzem Wikipedie. Připomněli jsme si ještě proběhlé 20. výročí vzniku české Wikipedie, zároveň však v některých zanechala rozpaky fotografie účastníků setkání zorganizovaného na toto téma spolkem, kterého se podle fotek zúčastnilo snad i méně lidí než oněch dvacet (z čehož navíc velká část byli zaměstnanci). Malé množství mediálních výstupů bylo vysvětleno větší pozorností dřívějšího výročí anglické Wikipedie, jejíž svébytnost a samostatný život české verze novináři nedovedou obvykle chápat a oba projekty tak odlišovat.
  • Podroužek oživil myšlenky na obnovení klubu Wikipedie v Brně. Při diskuzi o tom, co nováčkům na Wikipedii chybí, jsme dospěli k tomu, že je rozdíl mezi nápovědou (máme teď) a návodem (kterému se podobá materiál sestavený Vojtou Veselým a který Podroužkovi na počátku chyběl). Jako zajímavost s přesahem ještě i k předchozímu tématu jsme si přečetli nejstarší „polopatické“ návody sepsané přímo Miroslavem Malovcem krátce po založení české Wikipedie.
  • Blahma představil svůj výzkum zachycování významných událostí dějin na Wikipedii, inspirovaný zkušeností z minulého srazu s pozdním vznikem článku o havárii letadla Concorde (vzniklo na 20. výročí události). Z časové osy nejvýznamnějších událostí let 1996–2010 vybral pro každý rok pětici a u všech pak stanovil datum události a u každé zjistil a do grafu vynesl, kdy resp. s jakým časovým odstupem vznikl o události (samostatně o ní pojednávající) článek na anglické resp. české Wikipedii. Ukázalo se, že anglická Wikipedie „srovnala tempo s dějinami“ (tj. začala reagovat na nové události samostatnými články nejhůře v řádu dnů) ve druhém roce své existence (2002), zatímco menší a zřejmě i pomaleji rostoucí české komunitě se povedlo tohoto dosáhnout v roce 2006 (tj. po čtyřech letech).
  • V závěru ještě Blahma ukázal webové rozhraní nového jazykového korektoru Opravidlo, který vyvíjí tým českých lingvistů v projektu, jehož aplikačním garantem se po Seznam.cz stal spolek Wikimedia Česká republika. Blahma se na projektu podílí dlouhodobě a jakožto člověk ze spolku se nyní Skim pokouší v rámci projektu naprogramovat rozšíření pro webový prohlížeč, které by umožnilo přímé kontroly textů článků ve Wikipedii během editování (ve VisualEditoru). Blahma vyzval přítomné k testování editoru a posílání komentářů jemu (do doby, než bude spuštěno oficiální veřejné testování).
  • Příští wikisraz proběhne 15. června opět pod naší opravdu reálnou lípou v Brně-Medlánkách, bude jako obvykle s grilováním a účast přislíbila výkonná ředitelka spolku Klára Joklová (WMCZ). Červencový sraz proběhne pravděpodobně v mimořádném termínu 13. července.
  • Zápis vypracoval --Blahma (diskuse) 1. 6. 2022, 02:48 (CEST)[odpovědět]

Dočetli jste až sem a zápis vás zaujal?   Dejte nám „like“!   (Chceme totiž vědět, kolik lidí včetně přespolních dění na brněnských wikisrazech zajímá.)