Wikipedie:Požadované nástroje/Archiv1

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
  • Hodilo by se udělat nástroj, který zjistí nejčastěji odkazované neexistující stránky na Wikipedii, ale vynechá přitom červené linky, které vedou z navigačních šablon, infoboxů a podobně. Ty totiž statistiku velmi silně ovlivňují a většinou se jedná o články málo důležité až bezvýznamné.--Ioannes Pragensis (diskuse) 27. 9. 2015, 12:40 (CEST)
    Možná bychom mohli využít skripty pro generování chybějících stránek. --Matěj Suchánek (diskuse) 30. 9. 2015, 21:49 (CEST)
    Na to by se snad dal uzpůsobit Magnusův nástroj Missingtopics. Problém ale je, že je to náročný databázový dotaz a bylo by lepší ho jednou za čas vygenerovat a nazdar (tak jak je to v jeho toolu Most wanted). Již nyní se tam dá zadat "Základní kategorie" a nějaké velké číslo. Problém ale je doba zpracování, která může přesáhnout timeout. Jistě by se dala přidat i funkcionalita na omezení dat z šablon. Oni redlinks jsou tabulkou v SQL - v tomto smyslu měl i nějaký nástroj Pathoschild, ale opět bez těch šablon.--Juandev (diskuse) 28. 10. 2015, 09:24 (CET)
  • Nástroj, který by pro články ze zadané kategorie (třeba Italští malíři) udělal přehlednou tabulku, obsahující názvy článků v kategorii, jejich velikost v bajtech, počet interwiki, výskyt údržbových šablon, počet obrázků v článku, přítomnost navigačních šablon, přítomnost autoritních dat, přítomnost infoboxů, přítomnost odkazů na portály, v ideálním případě i počet návštěv článku za poslední rok, počet neanonymních a anonymních autorů v historii článku, a to vše v jednom řádku tabulky pro jeden článek. Volitelně by se mohlo požadovat, aby se zobrazily i články v podkategoriích. Aby člověk, který se chce vrhnout na italské malíře, věděl, jak vypadá stav článků v té oblasti.--Ioannes Pragensis (diskuse) 27. 9. 2015, 12:40 (CEST)
    Trochu experimentuji na Quarry. --Matěj Suchánek (diskuse) 30. 9. 2015, 21:49 (CEST)
    To je hodně komplexní a bude to chtít zapojit více nástrojů. Mělo by to být dynamické, nebo statické?--Juandev (diskuse) 6. 10. 2015, 08:30 (CEST)
    Juandev: To je na mě moc složitá otázka. Já si to představuji tak, že prostě někam zadám název kategorie, pak to chvíli bude chroupat, a nakonec mi vyjede přehledná tabulka, kde budou všechny články v dané kategorii (případně i jejích podkategoriích, pokud si to zvolím), jeden článek na řádku, a u každého článku bude co nejvíc automaticky získatelných informací. Abych na jeden pohled viděl, co v té kategorii hapruje a co naopak vyniká.--Ioannes Pragensis (diskuse) 6. 10. 2015, 10:41 (CEST)
    PS. A jestli "statický" znamená, že se to napočítá např. jednou za měsíc nebo jednou za rok pro každou kategorii a někam se to uloží do foroty, tak bych byl asi taky spokojený, myslím, že tohle není potřeba mít až tak aktuální. Ale možnost to po nějakých změnách přepočítat na vyžádání by byla samozřejmě lepší. Nemám představu, co je technicky možné.--Ioannes Pragensis (diskuse) 6. 10. 2015, 10:45 (CEST)
  • Nástroj, který by automaticky doplňoval do Wikidat česká autoritní data (AUT), pokud se dají bezpečně propojit.--Ioannes Pragensis (diskuse) 28. 9. 2015, 13:39 (CEST)
    Nedávno tu začal působit KasparBot, který má kompletní přehled na Labs. --Matěj Suchánek (diskuse) 30. 9. 2015, 21:49 (CEST)
    AUT řešíval Mormegil, zeptám se.--Juandev (diskuse) 6. 10. 2015, 08:30 (CEST)
    Já myslel, že tohle už dávno dělal JAnDbot, ne? --Mormegil 8. 10. 2015, 18:23 (CEST)
    Dost často nacházím lidi, kteří nemají zadané AUT, ačkoli existuje. Možná to ten bot dělal jen pro lidi mající články na české WP, nevím.--Ioannes Pragensis (diskuse) 8. 10. 2015, 18:42 (CEST)
    Aha, to je ovšem něco jiného, než jsem si představoval. Doplňovat identifikátory k článkům, které nejsou nijak propojené, je, obávám se, trochu problém. Stroj moc nedokáže rozlišit, třeba který autoritní záznam několika (stejně pojmenovaných) osob odpovídá konkrétnímu subjektu článku. Asi by mohl existovat nástroj, který by navrhoval možná chybějící párování „podobně vypadajících“ záznamů (třeba si umím představit udělátko, které by při editaci biografického článku bez identifikátoru autoritního záznamu zobrazilo možné odpovídající záznamy), ale u toho je další problém, že to vymýšlíme nástroj nad databází NK ČR, nikoli nad „našimi“ daty, takže by to taky nebylo úplně jednoduché. --Mormegil 12. 10. 2015, 16:56 (CEST)
  • Nástroj, postavený možná na Mormegilově navrhovači kategorií, který by prošel zařazení článku do kategorií na různých jazykových verzích Wikipedií a štítky na Wikidatech, a podle toho by 1. hledal rozpory (často se stává, že na různých Wikipediích je uvedeno různé datum narození nebo úmrtí apod.) a 2. navrhoval nějaké "optimální zařazení" - nejzaostřenější kategorii, kam by článek mohl patřít.--Ioannes Pragensis (diskuse) 4. 10. 2015, 20:29 (CEST)
    Tu dvojku si nedovedu představit. Co je to "nejzaostřenější" kategorie?--Juandev (diskuse) 6. 10. 2015, 08:30 (CEST)
    Viz Wikipedie:Kategorizace#Nejnižší možná kategorie a výjimky. Zde tedy asi probrat, kam je článek řazen v jiných jazykových verzích a najít odpovídající kategorii na cswiki. Pokud neexistuje, najít soubor kategorií, kam by měl patřit, který je co nejníže v kategorizačním stromě. Tedy např. pokud bychom neměli třeba kategorii Němečtí malíři 19. století (do jejíž obdoby bude článek řazen třeba na dewiki) navrhnout zařazení do Němečtí malíři a Umělci 19. století (do jejichž obdob je řazena ona německá kategorie). Takto nebo nabídnout založení české verze kategorie Němečtí malíři 19. století. --6. 10. 2015, 09:14 (CEST), Utar (diskuse)
  • Mám hypotézu, že české Wikipedii v řadě kategorií (vyjma těch specificky českých) nejvíce chybí takové články, které již jsou založeny na mnoha dalších Wikipediích, ale u nás je ještě nikdo nezaložil. Proto poptávám nástroj, který by pro zadanou kategorii (a její podkategorie do zadané hloubky) hledal články, které by v ní asi měly být, protože by měly hodně interwiki, ale na české Wikipedii nejsou. Díval by se do paralelních kategorií na jiných Wikipediích a počítal by, kolik interwiki odkazů mají jednotlivé články na těchto ne-českých Wikipediích, jež nemají českého "bratříčka". A pak by vypsal ty, které mají více než zadaný počet interwiki odkazů (předvolbou třeba 4+ iw) a počet jejich potenciálních iw odkazů. Pozor, mělo by to být ošetřeno, aby to nevypisovalo příliš mnoho článků, kdyby náhodou vybrané kategorie byly hodně početné; třeba to předvolbou omezit na 1000 nejvíce na interwiki bohatých článků. Výstupem by mohly být odkazy na Wikidata vybraných pojmů do místa, kde jsou vypsaná iw, a samozřejmě ten počet interwiki odkazů a vepředu nějaký popisek, asi nejlépe anglický, pokud existuje. Takže jeden řádek výstupu by mohl být: např. Cognate; https://www.wikidata.org/wiki/Q690548#sitelinks-wikipedia; 32.--Ioannes Pragensis (diskuse) 8. 10. 2015, 09:31 (CEST)
    Tedy:
 pro zadanou kategorii KKK provést:
  přejít na její datovou položku
    a pro všechny připojené kategorie v jinojazyčných verzích Wikipedie provést:
      a pro všechny články řazené v těchto jinojazyčných kategoriích
      kromě těch, jež jsou propojeny s ekvivalentním článkem na cswiki
        vrátit číslo položky na WD těchto článků
 opakovat předchozí blok pro podkategorie KKK až do hloubky HHH
 pro všechny vrácené položky provést:
   napočítat počet jazykových verzí Wikipedie, jež jsou s danou položku propojeny
 seřadit položky do seznamu podle jejich počtu připojených článků
 pokud je počet vrácených článků přes PPP
   oříznout seznam na prvních PPP položek
 vrátit daný seznam
  • přičemž kategorie KKK, hloubka HHH a počet položek PPP jsou nastavitelné proměnné? Tipuji, že tohle by mělo (ač bez uživatelsky přívětivého rozhraní) zvládnout Quarry. Tohle je práce pro SQL. --8. 10. 2015, 11:50 (CEST), Utar (diskuse)
Asi ano, to neumím posoudit, ale chtělo by to v každém případě nějak zpřístupnit i nám, kteří na Quarry nejsme.--Ioannes Pragensis (diskuse) 8. 10. 2015, 12:10 (CEST)
PS. A samozřejmě moc děkuji, Utare, že o tom přemýšlíte a snažíte se to převést do počítačovštiny.--Ioannes Pragensis (diskuse) 8. 10. 2015, 12:17 (CEST)
@Ioannes Pragensis: Pro porovnávání jen dvou jazykových verzí tu existuje Not-in-the-other-language (ukázka). --15. 10. 2015, 10:38 (CEST), Utar (diskuse)

LiveTime.js

@Martin Urbanec, Dvorapa, Matěj Suchánek: Bylo by možné vytvořit udělátko nebo script, které by vycházelo z tohoto udělátka na MediaWiki a poskytovalo by čas v SEČ a SELČ? --Patriccck (diskuse) 30. 3. 2019, 19:08 (CET)

Na purge už tu udělátko máme a aktuální čas má snad každý na svém displeji někde v rohu zobrazen si myslím. Spíše tedy jen jako uživatelský skript. --Dvorapa (diskuse) 30. 3. 2019, 19:17 (CET)
Nic ti nebrání si udělátko načíst skrze vlastní skripty. Pokud seženeš víc lidí, kteří by ho chtěli, pak samozřejmě můžeme zavést. Matěj Suchánek (diskuse) 31. 3. 2019, 09:50 (CEST)

replace.js

Dokázal by mi někdo vytvořit tlačítko, které by provedlo v editačním poli search&replace na předem definované řetězce? konkrétně bych potřeboval:

  • . . . → …
  • ,, → „
  • " → “

Díky předem. JAn (diskuse) 25. 8. 2019, 22:41 (CEST)

Ahoj, není to těžké, mrkni na Extension:WikiEditor/Toolbar customization. Trochu budeš muset skriptovat, abys prohledal text (search), ale jinak by to mělo být ok. --Dvorapa (diskuse) 24. 11. 2019, 10:35 (CET)