Wikipedie:Článek týdne/2023/36

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
název
Hlístice
obrázek
Soubor:CelegansGoldsteinLabUNC.jpg
orientace (obrázku; na výšku / na šířku)
šířka (obrázku; obvykle stačí výchozí)
125px
popisek (obrázku)
Háďátko obecné
anotace

Hlístice (Nematoda) jsou kmen prvoústých živočichů s červovitým, nečlánkovaným tělem. Jejich velikost se pohybuje od několika desítek mikrometrů až po několik metrů. Tělní dutina hlístic je pseudocoelní, chybí specializovaná oběhová a dýchací soustava. Osvalení těla zajišťuje jedna vrstva podélné svaloviny, pohyb je proto možný pouze „mrskáním“. Trávicí soustava je trubicovitá a úplná, pohyb potravy zajišťuje savý hltan. Svrchní část těla hlístic chrání vícevrstevná kutikula a smyslové orgány se omezují především na mechano- a chemoreceptory.

Hlístice mívají oddělená pohlaví, samce a samice lze navíc od sebe často jasně odlišit. Pohlavní orgány samic ústí samostatným vývodem, samci mají společný vývod rozmnožovací a trávicí soustavy. Specifickými vnějšími pohlavními orgány samců jsou jehlicovité spikuly, jimiž se ukotvují v pohlavním vývodu samic. Vajíčka hlístic jsou značně odolná, chráněná obalem chitinózního a lipoidního charakteru. Vývoj v dospělce probíhá přes čtyři vývinová stádia, přičemž pro řadu hlístic je typická eutelie, shodný počet buněk alespoň některých tkání napříč jedinci konkrétního druhu.

Celkový počet asi 30 000 popsaných druhů je pouze zlomkem odhadované druhové bohatosti hlístic. Jsou rozšířeny jak v suchozemských, tak vodních ekosystémech, řada z nich odolává i extrémním podmínkám. Mnoho linií hlístic se nezávisle na sobě stalo parazitickými, s často komplikovanými životními cykly. Roup dětský, škrkavka dětská či tenkohlavec lidský představují příklady široce rozšířených parazitů člověka, jiné hlístice napadají domestikovaná zvířata a řada háďátek se etablovala mezi škůdce na plodinách. Obrovské důležitosti však hlístice nabývají i ve vědeckém výzkumu: háďátko obecné se stalo jedním z modelových organismů moderní biologie.


nominace (NČ / DČ / české / ostatní)
rok (formát: RRRR)
týden (formát: TT)
poznámka (k návrhu)
Nejlepší článek, ale s červy bych teď dal chvilku pauzu; navíc je to nejspíš na delší dobu jeden z posledních velkých článků klasické biologie/zoologie. Z hlediska odborného jsem se snažil anotaci poněkud odlehčit .OJJ, Diskuse 13. 5. 2023, 16:24 (CEST)[odpovědět]

návrh
+0Komentář Navrhl/a: OJJ, Diskuse 13. 5. 2023, 16:24 (CEST)[odpovědět]
recenze ({{čt/ano| --~~~~}} / {{čt/ne| --~~~~}} / {{čt/komentář| --~~~~}})
  1. +1Ano --V0lkanic (diskuse) 11. 6. 2023, 15:02 (CEST)[odpovědět]