Wikipedie:Článek týdne/2022/29

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
název
Žhářský útok na Kyoto Animation
obrázek
Soubor:Kyoto animation arson attack 1 20190721.jpg
orientace (obrázku; na výšku / na šířku)
na šířku
šířka (obrázku; obvykle stačí výchozí)
popisek (obrázku)
Pohled na Studio 1 společnosti Kyoto Animation po žhářském útoku
anotace

Žhářský útok na Kyoto Animation se odehrál v budově Studia 1 japonské animační společnosti Kyoto Animation, a to 18. července 2019 v dopoledních hodinách ve čtvrti Fušimi ve městě Kjóto. Jeho následkem zemřelo 36 lidí a dalších 34 bylo zraněno. Požár zničil většinu materiálů a vybavení společnosti. Útok se stal jedním z nejhorších masakrů japonské historie od konce druhé světové války a zároveň nejsmrtelnějším požárem budovy od požáru Mjódžó 56 roku 2001.

Podezřelým byl Šindži Aoba, jenž vešel do budovy hlavním vchodem; s sebou nesl 40 litrů benzínu, jímž polil část interiéru a několik osob. Poté vše zapálil, včetně sebe, a pokusil se z místa utéct. Byl však pronásledován a policie ho dopadla ve vzdálenosti 100 metrů od budovy. Aoba nebyl zaměstnancem studia; motivem jeho útoku bylo plagiátorství, ze kterého studio obvinil. Dne 27. května 2020 byl, po deseti měsících léčby těžkých popálenin, policií zatčen pro podezření z vraždy a další obvinění. Dne 16. prosince 2020 byl obžalován a v březnu 2022 se stále čekalo na zahájení soudního řízení.

Soustrast a podporu vyjádřila ve světě i v Japonsku řada vládních představitelů, fanoušků, osobností a organizací. Kromě toho se v Japonsku vybraly 3,3 miliardy jenů a ve světě 2,3 milionu amerických dolarů na podporu studia a jeho zaměstnanců. Důsledkem incidentu došlo k opoždění některých děl a společné tvorby studia a několik plánovaných akcí bylo zrušeno nebo pozastaveno.


nominace (NČ / DČ / české / ostatní)
rok (formát: RRRR)
týden (formát: TT)
29
poznámka (k návrhu)

návrh
+0Komentář Navrhl/a: OJJ, Diskuse 26. 9. 2021, 15:47 (CEST)[odpovědět]
recenze ({{čt/ano| --~~~~}} / {{čt/ne| --~~~~}} / {{čt/komentář| --~~~~}})
  1. +1Ano Souhlasné stanovisko dát nechci, protože mi to přijde jako ještě poměrně čerstvé (zpravodajské) téma, které nebylo ještě uzavřeno, takže k němu těžko může být potřebný odstup. V recenzích k DČ je přiznáno, že jakákoli česká reflexe události je minimální, bylo prý dohledáno pár českých článků, ale v referencích z nich není ani jediný, není proto jasné, jakou hodnotu vlastně má mít téma pro české čtenářstvo. Překlad z enWiki mi taky přijde poněkud neuhlazený (benzín, se kterým polil; plagiátorství, ze kterého obvinil studio; pro podezření z vraždy a dalším obviněním). --Bazi (diskuse) 28. 9. 2021, 14:27 (CEST) Update: Situace s vývojem událostí se moc nezměnila, zlepšil se aspoň trochu ten jazyk a článek povýšil na NČ. Je signifikantní, že ani nikdo jiný mu to „ano“ nedal, ale budiž, když jsou stejně ty prázdniny a zároveň výroční týden, třeba to projde. --Bazi (diskuse) 15. 7. 2022, 23:33 (CEST)[odpovědět]